החברה הפתוחה מקבלת בברכה את הפסיקה של בית המשפט האפריקני נגד חוקי נוודות "שרירותיים"
ניו יורק, 8 בדצמבר 2020, (GLOBE NEWSWIRE) :
ב-4 בדצמבר בית משפט יבשתי באפריקה פרסם חוות דעת שהיא ציון דרך על חוקי הנוודות מהתקופה הקולוניאלית, שהפכו לעבירה פעולות כמו שוטטות, התערטלות בציבור וקיבוץ נדבות. לפסק הדין יש פוטנציאל לעזור לעצב מחדש את המדיניות והפרקטיקה של המשפט הפלילי בעשרות מדינות אפריקניות ולהפחית את צפיפות היתר בבתי סוהר.
בית המשפט האפריקני לזכויות אדם ועמים פרסם חוות דעת מייעצת בתגובה לתיק שהובא על ידי איגוד עורכי הדין הפן אפריקני ומצא שחוקי או תקנות הנוודות בכל מדינה כמעט באפריקה מהווים אפליה נגד אוכלוסיות שוליים כולל נשים, ילדים, אנשים עם מוגבלויות ואחרים.
"משתמשים בחוקים המעורפלים והשרירותיים האלה שמקורם בתקופה שאימפריות קבעו את החוקים, כדי לעצור ולכלוא אלפי אנשים עניים ואנשי שוליים בכל יום כולל העניים וחסרי הבית, ילדי רחוב, מהגרים, אנשים עם מוגבלויות, עובדי מין, להט"בים ומשתמשים בסמים", אמרה לואיז אלרס, מקרנות החברה הפתוחה. " לפסק הדין הזה יש פוטנציאל להפחית משמעותית את החשיפה לאלימות משטרתית והכליאה של הקהילות האלה, באפריקה ובמקומות אחרים שנאבקים במורשת קולוניאלית של משפט פלילי מעורפל ומפלה", אמרה.
יוזמת הצדק של החברה הפתוחה הגישה מכתב בקשה של ידיד בית המשפט בתיק, שצוין בו הצורך הדחוף לבטל את חוקי הנוודות לאור מגיפת קוביד-19 כי החוקים גורמים למאסר יתר של אנשים עניים ואנשי שוליים, ומגבירים את הסיכון שלהם להידבק בנגיף.
"זה האינטרס של מדינות אפריקניות ליישם את חוות הדעת המייעצת הזאת על ידי ביטול כל חוקי הנוודות, שמחזקים אפליה מובנית ומענישים עוני", אמר סטנלי איבה, משפטן חבר לאפריקה ביוזמת הצדק של החברה הפתוחה. "משום שחוקי הנוודות תורמים לצפיפות היתר המסוכנת בבתי הסוהר, מדגרה של קוביד-19, אם זה לא ייעשה יכולות להיות השלכות נוראיות".
מתיישבים בריטים, צרפתים, פורטוגלים, הולנדים ובלגים השתמשו בחוקי הנוודות כדי לשלוט ברחובות. הם היו בכוונה רחבים ומוגדרים באופן עמום, ונתנו לאוכפי החוק שיקול דעת רחב לעצור ולכלוא על כל דבר כמעט.
החוקים האלה עדיין קיימים בהרבה מושבות לשעבר. לדוגמה, אותו הנוסח בדיוק שהונהג במושבות בריטיות באמצעות חוק הנוודות האנגלי של 1824 עדיין בשימוש כיום בכמה מקומות. בבוטסואנה, גמביה, ניגריה, סיישל, טנזניה, אוגנדה וזמביה, אדם עדיין לקבל הזמנה לדין על היותו "קבצן ונווד". חוקי העונשין של לפחות 18 מושבות צרפתיות לשעבר, כולל אלג'יריה, בורונדי, בורקינה פאסו, קמרון, צ'אד, איי קומורו, הרפובליקה של קונגו, חוף השנהב, גבון, גינאה, מדגסקר, מאוריטניה, מאלי, מרוקו, ניז'ר, רפובליקת סהרה הערבית הדמוקרטית, סנגל וטוגו מכילים עבירה שמנוסחת באופן דומה של "נוודות".
חוות הדעת של בית המשפט האפריקני מבהירה את האופי המפלה של החוקים האלה. זה יחזק את המאמצים לבטל את התוקף שלהם בבתי משפט מקומיים ואזוריים באפריקה ויהווה בסיס להגביל את האכיפה שלהם על ידי המשטרה בטווח הקצר. ההצהרה הזאת, שמגיעה מבית המשפט העליון של אפריקה, תוסיף משקל משפטי וסמכות מוסרית למאמצים נרחבים יותר לטפל במורשת של העבדות, הקולוניאליזם וגזענות מובנית ביבשת.
"זה ניצחון משפטי משמעותי כי הוא שולח מסר ברור לקובעי המדינות ברחבי אפריקה", הוסיפה אלרס. "לחוקים המסתוריים האלה אין מקום בחברות פתוחות וכלילתיות וצריך לבטל אותם".
קרנות החברה הפתוחה, שהוקמו על ידי ג'ורג' סורוס, הן המממנות הפרטיות הכי גדולות של קבוצות בלתי תלויות שפועלות למען צדק, מימשל דמוקרטי וזכויות אדם. אנחנו מעניקים אלפי מענקים כל שנה דרך רשת של קרנות ומשרדים ארציים ואזוריים, שמממנים מערך רחב של פרויקטים -- שרבים מהם עוצבו עכשיו על ידי האתגרים של מגיפת קוביד-19.
ליצירת קשר:
Office of Communications Open Society Foundations [email protected] (212)-548-0668
*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GLOBE NEWSWIRE
חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים