דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין
ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין
חיים נוי 28/11/21 |  צפיות: 2349

ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין

מאת חיים נוי

"פנתר כפול" העולה בתיאטרון בית ליסין – היא הצגה נוקבת ומרגשת, סוחפת ומותחת על תנועת הפנתרים השחורים במלאת 50 שנה להקמתה ועל יו"ר התנועה שהיה בעצם סוכן משטרה סמוי .

המחזה נכתב בידי יואב שוטן-גושן בהשראת תולדות תנועת המחאה החברתית שהגיעה בסופו של דבר לכנסת ועל פעילותה והיא שזורה בשמות ובאירועים אמיתיים, אם כי המחזה נותן דרור גם לגיבורים דמיוניים ולתרחישים שלא התרחשו , אך מעניקים נופך דרמטי ותיאטרלי .

הבמאי נועם שמואל להטט עם להקת שחקנים מוכשרת והתוצאה היא הצגה מרשימה ומענגת, סוחפת ונוקבת ומעלה סוגיות חברתיות חשובות.

העלילה עוסקת בעצם ביעקב אלבז , עבריין ירושלמי , שהושתל בידי המשטרה כסוכן סמוי בתוך תנועת הפנתרים השחורים, שקמה באזור שכונת מוסררה בירושלים, על ידי דור שני ליוצאי עדות ספרד והמזרח, במחאה על אפליה חברתית וממשלתית. חלק מהמייסדים היו צעירי שוליים ועבריינים קטנים והם התמקדו בפעילות מגוונת של הפגנות וגם גניבת בקבוקי חלב משכונות מבוססות ומסירתן למשפחות מצוקה, שינוי שלטי רחוב על שם התנועה ועוד. למעשה כל התנהלות שערכו, הייתה מדווחת למשטרה בידי יעקב אלבז שקיבל תשלום עבור שירותיו. מי שגייס אותו היה רב פקד אברהם תורג'מן שטען כי המדובר בתנועה מסוכנת שעלולה לגרום נזקים כבדים. תורג'מן היה ראש היחידה לתפקידים מיוחדים במחוז הדרומי ולימים מפקד מחוז תל אביב בדרגת ניצב. היו בפנתרים שטענו, כי הוא היה מעוניין בפרופגנדות כדי להלום בהם ביד קשה. רק לפני מספר שנים נחשפו מסמכים מגנזך המדינה שגילו בין היתר כי אלבז, שהיה תקופה מסוימת, יו"ר התנועה – היה בעצם סוכן משטרה סמוי. בהצגה מסופר כי אלבז החליט להפסיק את פעילותו במשטרה, הפך לאוהד מושבע של עקרונות התנועה, אולם נאלץ לפרוש בשל החשד נגדו. הוא הוחרם , חזר בתשובה ולפני מספר שנים מת בשל מחלה .

יורם טולדנו מגלם באורח נפלא ומרגש את דמותו של יעקב אלבז. יחסיו עם גרושתו ועם בנו וניסיונותיו להיטיב איתם הם בטבורו של המחזה. טולדנו הוא שחקן משכמו ומעלה , מקצוען ומשחקו הוא מרשים.

ניסו כאביה מגלם את רב פקד תורג'מן באורח מצוין ומזדהה בצורה מושלמת עם הדמות. משחקו הוא משובח ואמין ביותר.

דניה לנדסברג מגלמת את כתבת הטלוויזיה המסקרת את הפגנות הפנתרים ומזדהה איתם ואפילו לא בוחלת בדייט עם אלבז. דניה היא שחקנית טובה מאוד ויש לה פוטנציאל מעולה.

שלומי טפיארו מגלם מצוין את סעדיה מרציאנו. אור בן מלך מגלם נהדר את צ'רלי ביטון וגם האיש שיש לו פקפוקים לגבי אלבז. טל דנינו בעל יכולות תיאטרליות נפלאות בגילום ראובן אברג'יל. הדר רצון-רותם מגלמת בהצלחה רבה את סימה, גרושתו של אלבז. אבישי בלחסן נפלא בגילום השוטר דרעי וגם רב ואח. דן קיזלר מושלם בגילום טולדנו, מלצר בקפה טעמון, שם מתכנסים ראשי הפנתרים. טולדנו הוא חירש-אילם ומשיא עצות נבונות לפנתרים. הוא סופג מכות נמרצות והופך מרותק לכיסא גלגלים, כיון שהחוקרים שעצרו אותו בהפגנה חשבו שהוא מהתל בהם ולא הבינו שהוא חירש-אילם. קיזלר מגלם נפלא את התפקיד.

יעל בר שביט מגלמת יפה מאוד את ויקי אמסלם, סטודנטית ופעילה מרכזית בתנועה. תובל שפיר מצטיין בגילום שימי, בנו של אלבז , הצריך לפסוע בין אהבתו לאביו לבין אימו התובעת שיתנתק ממנו.

מי שגונב לעיתים את ההצגה, כרגיל, הוא אופיר וייל, המגלם באורח קסום את שגב, עורך הדין של הפנתרים, מעין פנתר ורוד וגם בתפקיד רוכל הנסחט בראשית ההצגה על ידי אלבז. וייל , שחקן מוכשר ועם יכולת תיאטרלית מהמעלה הראשונה, מפגין משחק מוצלח במיוחד בתפקיד עורך הדין, אבל אני התרשמתי במיוחד מתפקידו כרוכל קטן שאלבז חומס את כספו. בסצנה קטנה ומרגשת מפגין וייל את היכולת הדרמטית המשובחת שלו והיא ראויה לתשואות מיוחדות.

זאב לוי עצב תפאורה פרקטית ויפה. אביה בש עצבה תלבושות ראויות. אבי בללי אחראי למוזיקה המשובחת. זיו וולושין עצב תאורה נאותה. אלדד בוגנים אחראי לווידאו ארט שבו מוצגים סרטונים מאותה תקופה. תום אפלבאום עצב את התנועה היפה.

אין ספק כי פנתר כפול היא חוויה תיאטרלית מרשימה ומרגשת וראוי שהקהל יתרשם ממנה על רקע מאבקים ציבוריים הפוקדים את המדינה גם כיום.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

צילום- רדי רובינשטיין


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
eXp Realty מרחיבה את השקעותיה באמריקה הלטינית עם כנס eXpcon הראשון בשפה הספרדית
חשיבותה הגוברת של אמריקה הלטינית בשוק הנדל"ן העולמי מניעה ביקוש לקשרים חזקים יותר החוצים גבולות, למומחיות מקומית ולשותפויות המבוססות על אמון

מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד AeroVironment
מועד אחרון לתביעה ייצוגית נגד AeroVironment: רוזן, יועץ למשקיעים מהימן, מעודד משקיעים ב- AeroVironment, Inc. עם הפסדים של מעל 100 אלף דולר, לקבל ייעוץ משפטי לקראת מועד אחרון חשוב בתביעה ייצוגית בניירות הערך – AVAV

Bitget משפרת את חוויית המסחר האלגוריתמי עם שילוב ה-SDK של Siebly.io
Bitget , הבורסה האוניברסלית (UEX) הגדולה בעולם, הודיעה על שיתוף פעולה עם Siebly.io, ספקית ערכות פיתוח תוכנה של API ברמה מקצועית עבור סוחרים ומפתחים אלגוריתמיים, במטרה לפשט את האינטגרציה עם הממשקים V3 Unified Trading Account ו-API V2 Classic של Bitget.

Gradiant תומכת בהרחבה פורצת דרך של ייצור מוליכים למחצה בדרזדן
הפרויקט הושלם שלושה חודשים לפני המועד המתוכנן, ותומך באחת מההרחבות המשמעותיות ביותר של ייצור מוליכים למחצה באירופה

GA-ASI ו-MBDA מתחייבות לשיתוף פעולה בתחום החימוש
General Atomics Aeronautical Systems, Inc (GA-ASI) ו-MBDA הודיעו על מחויבות לשלב את חימושי התקיפה המדויקת מסדרת SPEAR – מתוצרת יצרנית הטילים האירופית – בכלי טיס חדשים המיוצרים על ידי יצרנית כלי הטיס הבלתי-מאוישים האמריקאית.

ביקורת: חגיגה של שפה וטירוף קדוש: "חנאל ומכבית" בתיאטרון בית ליסין
21/07/26 | תיאטרון
. המחזה לוקח את הצופים אל תוך המערבולת היומיומית של אולפנא של בנות תוססת, שבה הקודים החברתיים, השידוכים, הציפיות הדתיות והלחצים המשפחתיים מתנגשים חזיתית. במרכז העלילה עומדים חנאל, שרת האולפנא הנחבא אל הכלים, ומכבית, מורה דומיננטית ורבת מעש במוסד. השניים נפרדו זה מכבר אך עובדים באותה מסגרת.

GA-ASI ו-KONGSBERG מקדמות את השילוב של JSM עבור MQ-9B
החברות מביאות את מערכת הנשק Joint Strike Missile לפלטפורמה המלא מאוישת המובילה

GA-ASI משלימה את מבחני ההסמכה לנשקים של Protector הבריטי
מביאים לכדי סיכום שיתוף פעולה בן 6 שנים בין הממשל והתעשייה בארצות הברית ובבריטניה

ביקורת: גרוטסקה של אהבה וכיעור: "יאקיש ופופצ'ה" מאת חנוך לוין בבית צבי
20/07/26 | תיאטרון
העלילה עוקבת אחר יאקיש הושפיש, גבר שכל פחדיו מרוכזים בכיעורו החיצוני, ופופצ'ה חרופצ'ה, אישה שגורלה נקשר בו בשל מראה דומה. השניים, שנועדו זה לזו בחסות שדכנים ומוסכמות, נאלצים להתמודד עם השאלה הנצחית של לוין: האם אהבה יכולה להתקיים במקום שבו הגוף דוחה את העין?

חאבי לאם, יוצר הטיקטוק הנעקב ביותר בעולם, מצטרף ל-Holafly כשגריר המותג העולמי
יוצר הטיקטוק הנעקב ביותר בעולם הפך לאחת הדמויות המוכרות ביותר באינטרנט, וזאת על ידי חשיפת פתרונות מסובכים שלא לצורך והחלפתם בפתרונות פשוטים ומובנים מאליהם
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI