דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין
ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין
חיים נוי 28/11/21 |  צפיות: 2092

ביקורת: פנתר כפול - דרמה חברתית סוחפת על תנועת הפנתרים השחורים והיו"ר שהיה סוכן משטרה מושתל - תיאטרון בית ליסין

מאת חיים נוי

"פנתר כפול" העולה בתיאטרון בית ליסין – היא הצגה נוקבת ומרגשת, סוחפת ומותחת על תנועת הפנתרים השחורים במלאת 50 שנה להקמתה ועל יו"ר התנועה שהיה בעצם סוכן משטרה סמוי .

המחזה נכתב בידי יואב שוטן-גושן בהשראת תולדות תנועת המחאה החברתית שהגיעה בסופו של דבר לכנסת ועל פעילותה והיא שזורה בשמות ובאירועים אמיתיים, אם כי המחזה נותן דרור גם לגיבורים דמיוניים ולתרחישים שלא התרחשו , אך מעניקים נופך דרמטי ותיאטרלי .

הבמאי נועם שמואל להטט עם להקת שחקנים מוכשרת והתוצאה היא הצגה מרשימה ומענגת, סוחפת ונוקבת ומעלה סוגיות חברתיות חשובות.

העלילה עוסקת בעצם ביעקב אלבז , עבריין ירושלמי , שהושתל בידי המשטרה כסוכן סמוי בתוך תנועת הפנתרים השחורים, שקמה באזור שכונת מוסררה בירושלים, על ידי דור שני ליוצאי עדות ספרד והמזרח, במחאה על אפליה חברתית וממשלתית. חלק מהמייסדים היו צעירי שוליים ועבריינים קטנים והם התמקדו בפעילות מגוונת של הפגנות וגם גניבת בקבוקי חלב משכונות מבוססות ומסירתן למשפחות מצוקה, שינוי שלטי רחוב על שם התנועה ועוד. למעשה כל התנהלות שערכו, הייתה מדווחת למשטרה בידי יעקב אלבז שקיבל תשלום עבור שירותיו. מי שגייס אותו היה רב פקד אברהם תורג'מן שטען כי המדובר בתנועה מסוכנת שעלולה לגרום נזקים כבדים. תורג'מן היה ראש היחידה לתפקידים מיוחדים במחוז הדרומי ולימים מפקד מחוז תל אביב בדרגת ניצב. היו בפנתרים שטענו, כי הוא היה מעוניין בפרופגנדות כדי להלום בהם ביד קשה. רק לפני מספר שנים נחשפו מסמכים מגנזך המדינה שגילו בין היתר כי אלבז, שהיה תקופה מסוימת, יו"ר התנועה – היה בעצם סוכן משטרה סמוי. בהצגה מסופר כי אלבז החליט להפסיק את פעילותו במשטרה, הפך לאוהד מושבע של עקרונות התנועה, אולם נאלץ לפרוש בשל החשד נגדו. הוא הוחרם , חזר בתשובה ולפני מספר שנים מת בשל מחלה .

יורם טולדנו מגלם באורח נפלא ומרגש את דמותו של יעקב אלבז. יחסיו עם גרושתו ועם בנו וניסיונותיו להיטיב איתם הם בטבורו של המחזה. טולדנו הוא שחקן משכמו ומעלה , מקצוען ומשחקו הוא מרשים.

ניסו כאביה מגלם את רב פקד תורג'מן באורח מצוין ומזדהה בצורה מושלמת עם הדמות. משחקו הוא משובח ואמין ביותר.

דניה לנדסברג מגלמת את כתבת הטלוויזיה המסקרת את הפגנות הפנתרים ומזדהה איתם ואפילו לא בוחלת בדייט עם אלבז. דניה היא שחקנית טובה מאוד ויש לה פוטנציאל מעולה.

שלומי טפיארו מגלם מצוין את סעדיה מרציאנו. אור בן מלך מגלם נהדר את צ'רלי ביטון וגם האיש שיש לו פקפוקים לגבי אלבז. טל דנינו בעל יכולות תיאטרליות נפלאות בגילום ראובן אברג'יל. הדר רצון-רותם מגלמת בהצלחה רבה את סימה, גרושתו של אלבז. אבישי בלחסן נפלא בגילום השוטר דרעי וגם רב ואח. דן קיזלר מושלם בגילום טולדנו, מלצר בקפה טעמון, שם מתכנסים ראשי הפנתרים. טולדנו הוא חירש-אילם ומשיא עצות נבונות לפנתרים. הוא סופג מכות נמרצות והופך מרותק לכיסא גלגלים, כיון שהחוקרים שעצרו אותו בהפגנה חשבו שהוא מהתל בהם ולא הבינו שהוא חירש-אילם. קיזלר מגלם נפלא את התפקיד.

יעל בר שביט מגלמת יפה מאוד את ויקי אמסלם, סטודנטית ופעילה מרכזית בתנועה. תובל שפיר מצטיין בגילום שימי, בנו של אלבז , הצריך לפסוע בין אהבתו לאביו לבין אימו התובעת שיתנתק ממנו.

מי שגונב לעיתים את ההצגה, כרגיל, הוא אופיר וייל, המגלם באורח קסום את שגב, עורך הדין של הפנתרים, מעין פנתר ורוד וגם בתפקיד רוכל הנסחט בראשית ההצגה על ידי אלבז. וייל , שחקן מוכשר ועם יכולת תיאטרלית מהמעלה הראשונה, מפגין משחק מוצלח במיוחד בתפקיד עורך הדין, אבל אני התרשמתי במיוחד מתפקידו כרוכל קטן שאלבז חומס את כספו. בסצנה קטנה ומרגשת מפגין וייל את היכולת הדרמטית המשובחת שלו והיא ראויה לתשואות מיוחדות.

זאב לוי עצב תפאורה פרקטית ויפה. אביה בש עצבה תלבושות ראויות. אבי בללי אחראי למוזיקה המשובחת. זיו וולושין עצב תאורה נאותה. אלדד בוגנים אחראי לווידאו ארט שבו מוצגים סרטונים מאותה תקופה. תום אפלבאום עצב את התנועה היפה.

אין ספק כי פנתר כפול היא חוויה תיאטרלית מרשימה ומרגשת וראוי שהקהל יתרשם ממנה על רקע מאבקים ציבוריים הפוקדים את המדינה גם כיום.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

צילום- רדי רובינשטיין


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
סגן שליט שארג'ה סולטן בין אחמד הניח את אבן הפינה לכפר אל ריח אל מורסלה בסרי לנקה
שייח' סולטן בין אחמד בן סולטן אל קאסימי, סגן שליט שארג'ה ויו"ר מועצת התקשורת של שארג'ה, הניח את אבן הפינה לכפר אל ריח אל מורסלה (Al Reeh Al Mursala ) באזור פוטאלאם ברפובליקה של סרי לנקה.

WeRide קיבלה היתר ניסוי לרכב אוטונומי רובוטקסי בדובאי וזכתה במקום הראשון באתגר העולמי של דובאי לתחבורה אוטונומית
החברה מתכננת להגדיל את צי הרכבים שלה במזרח התיכון ל-1,000 כלי רכב ולפרוס עשרות אלפי רובוטקסיס עד 2030

AWS ו-SAP מרחיבות את שיתוף הפעולה לקידום הריבונות הדיגיטלית ברחבי אירופה
שיתוף פעולה חדש בענן ריבוני משלב את המומחיות ביישומי SAP ארגוניים עם תשתית הענן של AWS ומאפשר חידושי AI בענפים בהם קיימת רגולציה קפדנית

זום זכתה בפרס Magic Quadrant של Gartner לשנת 2025 בתחום תקשורת מאוחדת כשירות זו השנה השישית ברציפות
Zoom Communications, Inc (נאסד"ק: ZM) הודיעה היום שהיא הוכרה כמובילה ב- Magic Quadrant™ של Gartner לשנת 2025 בתחום תקשורת מאוחדת כשירות (UCaaS). זוהי ההכללה השישית של Zoom ברביע הקסם עבור UCaaS, וזום היא אחת משתי החברות היחידות שיש להן מיקומים הן ברביע הקסם של UCaaS והן ב-CCaaS.

רוזן, חברה ותיקה, מעודדת את משקיעי CTO Realty Growth, Inc להבטיח ייעוץ
רוזן, חברה ותיקה, מעודדת את משקיעי CTO Realty Growth, Inc להבטיח ייעוץ לפני המועד האחרון החשוב של 7 באוקטובר בתביעה ייצוגית בניירות ערך - CTO, CTO-PA

Andersen Consulting מעמיקה את היכולות הטכנולוגיות שלה עם Indigo
Andersen Consulting מרחיבה את יכולות הטרנספורמציה הטכנולוגית שלה באמצעות הסכם חדש לשיתוף פעולה עם Indigo, חברת בוטיק לייעוץ מפורטוגל המוכרת הודות למומחיותה ביישום אסטרטגיה דיגיטלית עם בינה מלאכותית וכתיבת קוד בהיקף קטן.

VeriSilicon משיקה פלטפורמת IP אלחוטית (FD-SOI) עבור יישומי IoT מגוון ומוצרי חשמל
מציעה רמה גבוהה של אינטגרציה, צריכת הספק נמוכה ופתרונות מוכחים בשטח עבור מגוון תקנים אלחוטיים

אנדרסן גלובל משתפת פעולה עם פירמה חברה בטנזניה
Andersen Global אנדרסן גלובל ממשיכה להתרחב ברחבי אפריקה כאשר iSHARA , פירמה עמה החברה משתפת פעולה מאז שנת 2022, אימצה את המותג Andersen והפכה לפירמה חברה.

Andersen Consulting מעמיקה את שירותי הטרנספורמציה הדיגיטלית עם Digital Works Group
חברת Andersen Consulting מחזקת את יכולות הטרנספורמציה העסקית והדיגיטלית שלה באמצעות הסכם שיתוף פעולה עם Digital Works Group, חברה המפורסמת בהובלת שינויים מורכבים ובפתרון אתגרים עסקיים באמצעות טרנספורמציה דיגיטלית, טרנספורמציה של נתונים, בינה מלאכותית ותהליכים.

CGTN: מה חדש בתרומות הלאומיות של סין לשנת 2035
מאמר שפורסם על ידי CGTN מסביר את התרומות הלאומיות של סין לשנת 2035 (NDC) וכיצד המדינה קידמה את ממשל האקלים העולמי באמצעות NDC
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI