דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: השודדים
ביקורת: השודדים
חיים נוי 10/05/10 |  צפיות: 2346

ביקורת: השודדים מאת פרידריך שילר – קלאסיקה עולמית בלבוש מודרני

מאת חיים נוי

השודדים מאת פרידריך שילר, מגדולי המחזאים הגרמנים, נחשב לקלאסיקה עולמית והוא מועלה בבכורה ישראלית בבית צבי ברמת גן, בעיבוד מודרני ואפילו מלווה בגיטרה ובמוזיקה עכשווית.

מאוד קשה לזכך מחזה משנת 1781 ולהתאימו לטעם הקהל שוחר התיאטרון הקלאסי ולהלבישו מחלצות מודרניות שמצד אחד יישמרו על ההילה שפרש שילר על פני ההצגה המורכבת הזו ומצד שני יהיו ברורות ותואמות לרוח התקופה . זאת, מבלי לעוות את המשמעויות והסגולות הדרמטיות שהקנו לשילר בכלל ולמחזה בפרט את גדולתו.

הבמאי סלבה מלצב , מומחה בתחום הקלאסיקה התיאטרלית, להטט עם להקת שחקנים מוכשרת , אבל התוצאה הסופית אינה מרווה דייה , איננה מגיעה לשלמות כפי שאנו מצפים ממחזה ייחודי במינו שכתב שילר.

יוהאן כריסטוף פרידריך פון שילר נולד ב-1759 ומת ב-1805 בגיל 46. הוא היה משורר, מחזאי, פילוסוף והיסטוריון גרמני. מחזהו הידוע ביותר הוא וילהלם טל .

השודדים היה מחזהו הראשון של שילר שהוצג בתיאטרון. שילר פרסם אותו תחילה בעילום שם, כיון שחשש מתגובות נזעמות לתוכן ההצגה. לאחר מכן, טרח וכתב הקדמה למחזה שבה ניסה להבהיר את תוכנו. המחזה נכתב בעצם בחשאי ומבלי שאיש ידע עליו בשעה ששילר היה חניך באקדמיה צבאית גרמנית שאליה גויס בעל כורחו. שנה לאחר שכתב את המחזה הוא עיבד אותו מחדש והוא הועלה בתיאטרון במנהיים. שילר הסתנן לאולם בתקווה שלא יזהו אותו, כיון שנמלט מן האקדמיה. הוא נחשף ונאסר עליו להמשיך ולכתוב  , אך שילר הצליח לנטוש את האקדמיה , התמסר לכתיבה ואפילו מונה למחזאי הבית של התיאטרון במנהיים.

ורדי עיבד את המחזה לאופרה כושלת בשם הבנדיטים וגסלר קלייב עיבד ממנו אופרה נוספת ב-1957.

השודדים אף הופק לסרט אילם ב-1913, בארה"ב.

המחזה עוסק בשני אחים. פראנץ פון מור וקארל פרנק פון מור. פראנץ טווה רשת שקרים סביב אביהם הקשיש, כדי לגרום לו לשנות את הירושה ובמקביל גם לזכות באמליה היפה, אהובתו של אחיו. האח הבוגר מקים עם ידידיו כנופיית פושעים  מתוך שעמום ומתוך כוונה לשנות את העולם. העלילה מתפתחת לכיוונים שונים וצוברת תאוצה. משחקי הזדון והרשע הופכים אלימים יותר והדם מתחיל להישפך. תפניות בעלילה וגילויים בין הגיבורים על מה שבאמת התחולל סביבם, מובילים לסוף טרגי.

ניצה בן ארי אחראית לנוסח העברי המעולה של המחזה.

סלבה מלצב ביים ועיצב את ההצגה. התפאורה שהציב על הבמה היא פונקציונאלית ומינימאלית. היא מתבססת על אזור בלתי מוגדר שבהזזת דלתות נפרשים לפנינו היכל ויער סמוי, פינות חשאיות וחדרי מגורים.

למרות הזמן הקצר שבו הוכנה ההצגה, הצליחו השחקנים הצעירים להשתלט על מורכבות השפה, העלילה והטקסטים הדרמטיים, בחן ובקלילות. די צורם, מאידך גיסא, כאשר במשך סצנה שלמה מופיע אחד המשתתפים, שפיגלברג – מיכאל גמליאל- כשגבו אל הקהל והוא ממשיך בדבריו אל בני שיחו הניצבים מולו. שחקן אינו יכול לדבר עם הגב לקהל וצריך לשנות את הזויות לתצורה הגיונית.

העלילה העתיקה מועתקת לזמן בלתי מוגדר בתקופתנו, משובצת מוזיקה מקורית של שגיא פרידמן, עם הגיטרה של שפיגלברג ואפילו קטעי שירה מהתפילה בצבצו פה ושם. הלבוש לקוח מהמאה הקודמת, אקדחי הקפצונים מפורים, הנעלים של הבנים קצת שחוקות, שמלותיה של אמליה צחות ונאות, אבל היא לא תצא איתן למועדון הסמוך. חלק מהבנים צריך להסתפר בדחיפות ואילו משיחת הג'ל על רעמתו של פרנץ' היא דווקא מוצלחת.

חייקה מלכה כאח הצעיר פרנץ, הבוחש בעיסה ולא בוחל משפיכות דמים להשגת מטרותיו, הוא מצוין. הוא הוגה כל מילה בצורה ברורה ונחרצת. צליעתו ועיוות כף ידו, מושלמים והוא לא טועה בהם לכל אורך ההצגה. חייקה מגיש הופעה דרמטית מושלמת, אך לא כבדה.

אביעד מליחי כרוזן הזקן משחק כהלכה. יש לו ידע נרחב בגילום דמויות של בעלי שררה.

עופר פלדמן כאח הפוחח, משחק היטב. לעתים הוא אינו משתלט על האוקטאבות ורועם יותר מדי. צריך גם להיזהר מהברוטאליות שבה עפים חפצים ואנשים לעבר השורות הראשונות.

ענת גופמן כאמליה היא שחקנית נהדרת ורבגונית, חיננית ונעימה. הטקסט נשלף ממנה בצורה מושלמת וללא מאמץ. חבל רק שאופי העלילה מכתיב לה לרבוץ במשך סצנה שלמה בתפקיד גופה, בסיום המחזה, על רצפת הבמה המלוכלכת (עם סימנים שחורים על הפנים לאחר מכן).

ייתכן שדווקא השחקן הצעיר והמוכשר ובעל הפוטנציאל  פז לזר ישיג כערך מוסף מהמחזה : פיתוח שרירים. שכן, הוא עוסק במרץ בהנפת משקולת ידיים בקצב הראוי לציון.

מיכאל גמליאל כשפיגלברג משחק יפה מאוד, גם יודע לשיר וגם לפרוט על גיטרה.

זוהר גורן כמשרתת משחקת יפה מאוד את דמות המשרתת הצריכה להחליט החלטות גורליות שמציב בפניה בנו של הרוזן.

דניאל סטופין כהרמן מבצע משחק מושלם ויש לו יכולת יפה.

אסף בן לולו, שני רוטנברג, פאולו אדוארדו מואורה, מישל יופה, זוהר גלבוע, מבצעים תפקידים משובחים וראויים. אבירם קליך מוצלח בדמות הכומר.

התאורה של רמי לאוסן סופון מתאימה לנפתולי העלילה, גם אפלולית וגם מוארת במקומות הנדרשים. אירנה שר אחראית על התלבושות . אולי היה כדאי להחליף את נעליו של האח הצעיר למשהו שונה מנעלי נווה שאנן. עם זאת שמלות אמליה היו יפות ומלאכיות.

ריקי דסקל סייעה בהדרכת טקסט קשה ומורכב ובהצלחה. שי בן עטר סייע לבימוי.

קשה להגדיר אם המחזה מקבל ציון עובר. זהו עיבוד לקלאסיקה תיאטרלית נודעת. אין ההצגה ארוכה מדי והיא בהחלט ברורה, פחות או יותר.

עם זאת, עדיין אין בה מן הוואו הגדול שאנו מצפים ממחזות גדולים ואולי בעצם אין בזה צורך.

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

,


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
Altimetrik ו-SLK Software משתפות פעולה ליצירת מרכז עוצמתי ראשון לשירותים הנדסיים עם בינה מלאכותית
Altimetrik, חברה לפתרונות AI הנדסיים בתחום הנתונים והדיגיטל, הכריזה היום על חתימת הסכם סופי לרכישת SLK Software ‏("SLK"), חברה גלובלית לשירותים טכנולוגיים המתמקדת באספקת פתרונות אנליטיים ואוטומציה עם בינה מלאכותית.

Nyxoah – מידע על המספר הכולל של בעלי זכויות ההצבעה וניירות הערך
בהתאם לסעיף 15 לחוק מ-2 במאי 2007 על שקיפות בעלי מניות גדולים, Nyxoah SA (נאסד"ק/יורונקסט בריסל: (NYXH מפרסמת את המידע הבא בעקבות הנפקת מניות חדשות.

מועד אחרון חשוב לתביעה נגד IOVA: רוזן, משרד עורכי דין מוביל לזכויות משקיעים, מעודד משקיעים ב- Iovance Biotherapeutics, Inc. עם הפסדים של יותר מ- 100 אלף דולר, להבטיח ייעוץ
מועד אחרון חשוב לתביעה נגד IOVA: רוזן, משרד עורכי דין מוביל לזכויות משקיעים, מעודד משקיעים ב- Iovance Biotherapeutics, Inc. עם הפסדים של יותר מ- 100 אלף דולר, להבטיח ייעוץ לפני המועד האחרון החשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך - IOVA

SOUEAST משיקה את S06, S07 ו-S09 בערב הסעודית, ומאיצה את ההתרחבות במזרח התיכון
SOUEAST הודיעה על התרחבות משמעותית למזרח התיכון, והשיקה את חברת הבת שלה בערב הסעודית יחד עם אסטרטגיית מותג חדשה.

הוכחת הרזרבות של Bitget מדגישה יחס כיסוי של 199% ביוני 2025
Bitget, בורסת המטבעות הקריפטוגרפים המובילה וחברת Web3, פרסמה את דו"ח הוכחת הרזרבות שלה ליוני 2025, וחשפה יחס רזרבות כולל של 199%, עלייה מ-192% במאי.

Bitget מעצימה את מסע הבלוקצ'יין בהודו בהיידראבאד, אחמדאבאד ומומבאי
Bitget, בורסת המטבעות הקריפטוגרפים המובילה וחברת Web3, הצטרפה למהדורת 2025 של מסע הבלוקצ'יין ההודי (IBT) כשותפת בלעדית ברמת "בהעצמה של" עבור הסיורים בהיידראבאד, אחמדאבאד ומומבאי.

Bitget הגיעה למילאנו כנותנת החסות ב-ETHMilan 2025
Bitget, בורסת המטבעות הקריפטוגרפים המובילה וחברת Web3, הצטרפה בגאווה ל-ETHMilan 2025 כנותנת חסות רשמית ברמת Viscoti, בהתאם לאסטרטגיית ההתרחבות שלה באירופה ומעבר.

Mitiga חושפת את Helios AI: מנוע SecOps אוטומטי המקצר את תהליך סדרי העדיפויות בחירום ב-90%
Helios AI מבוסס על מחקר מתקדם של Mitiga Labs, והוא מאיץ את תהליך ההתראות בזמן חירום ואת זמן המענה בסביבות ענן, SaaS, וזהות - תוך הגדרה מחדש של המהירות ושל ההיקף עבור צוותי האבטחה

Newpark Fluids Systems מחזקת את המנהיגות הביצועית ואת מועצת המנהלים לעידוד המשך הצמיחה
Newpark Fluids Systems ‏("Newpark" או "החברה"), ספקית עצמאית, גלובלית ומובילה של פתרונות נוזלים לתהליכי השלמה בקידוחים, יחד עם SCF Partners ‏("SCF") שמחות להכריז על כמה תוספות חשובות למנהיגות הביצועית של החברה ולמועצת המנהלים שלה.

GA-ASI מכריזה על השקעה בחברת החדשנות הטכנולוגית ההולנדית Arceon
הבחירה מגיעה בעקבות הצעה מוצלחת במהלך אירוע Blue Magic Netherlands
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI