מהו תפקידו של מנכ"ל בחברה קטנה ובינונית?
נכתב על ידי: זאב הרשקוביץ ואבי קרעין
תאריך: 23/07/08

את/ה מנכ"ל של חברה. החברה פעילה מזה מספר שנים. היקף המכירות עלה. בהתחלה מהר, אח"כ בקצב איטי וכיום אתם נאבקים להמשיך לצמוח. כמות העובדים גדלה, וכיום נלחמים על מנת לשמר את העובדים הטובים תוך ניסיונות להתאזן ולהתייעל. הקרב על הגדלת האשראי היה תמיד קשה. בהתחלה ההתחייבויות היו קטנות, אולם על פני השנים תפחו וגדלו ובהתאמה ההתחייבויות האישיות – הביטחונות האישיים. הרווח, קיים, לא קיים, תלוי מתי בודקים. מרבית החברות לא מצליחות לפרוץ את המחסום. מגיעות לגודל מסוים ונתקעות. בנות המזל נרכשות, אולם הרוב לא.
האם הסיפור מוכר?
בהתחלה עשית הכול לבד, פיתוח עסקי, הדרכה, מכירות, פרויקטים, תפעול, כ"א, ניהול כספים, ניהול..., אבל בעיקר עסקת בפיתוח עסקי, מכירות ועבודה בתחום התמחותך. אח"כ הכול השתנה, הפרויקטים לא הסתיימו בזמן, העובדים ביקשו העלאות שכר, בעיות גבייה, ומסגרת האשראי בבנק לא הספיקה והיה צורך להגדילה. במקביל, הלקוח העיקרי עזב וככל שחלף הזמן ההתמקדות בפיתוח העסקי, ליבת העסק הלכה וירדה ועיקר זמנך מנותב לתחומים אחרים.
את/ה יודע שהעסוק העיקרי של מנכ"ל בחברה קטנה ובינונית צריך להיות ממוקד בפיתוח עסקי, מכירות, ניהול ומעורבות בסוגיות מקצועיות עיקריות באמצעות יעוץ והכוונה של העובדים.
אז מה הלאה? זה הזמן לבדוק אלו פעילויות ניתן להוציא לאאוטסורסינג.
אתמקד במאמר זה במיקור חוץ (אאוטסורסינג) של ניהול הכספים ובשאלות העולות לרוב.
ניהול כספים בחברה הינו מקצוע. כל העסקים מקבלים שירותי הנהלת חשבונות פנימית או חיצונית אשר מטרתם לתעד את העבר, אולם שירותים אלו אינם מהווים תחליף לניהול כספים ע"י מנהל כספים, אשר מטרתו לנהל את ההווה ולתכנן את העתיד.
מרבית המנכ"לים בעסקים הקטנים והבינוניים הינם מומחים בתחומם, אולם מוצאים את עצמם, עוסקים בחלק ניכר מזמנם בנושאי כספים, תקציב, תמחיר ובנקים.
מטרת ניהול הכספים במיקור חוץ (אאוטסורסינג) הינה לאפשר למנכ"ל לפנות את זמנו ולהתמקד בנושאים בהם יש לו יתרון יחסי.
מה יכולים לכלול שירותים אלו? שירותי ניהול הכספים אשר ניתנים על-ידי מנהלי כספים מקצועיים כוללים אחריות מלאה על תחום הכספים בחברה, כולל פעילות מקצועית מול בנקים, משקיעים, מנהל החשבונות, רואה החשבון, תזרים מזומנים, גבייה, תקציב, תמחיר, משא ומתן עם לקוחות וספקים (בפן הפיננסי) וכמו כן ניהול נושא השכר אל מול עובדים.

מדוע דווקא ניהול כספים במיקור חוץ (אאוטסורסינג)? מכוון שחברות קטנות ובינוניות אינן נזקקות למנהל כספים במשרה מלאה ולא מסוגלות לממן משרה מלאה למנהל כספים בכיר. אם מנהל כספים בכיר יסכים להצטרף במשרה מלאה, הוא ישתעמם מקצועית במרבית זמנו.

מדוע דווקא את תחום ניהול הכספים שהוא התחום הכי רגיש בחברה? כל חברה צריכה להתמקד בליבת העסקים שלה ולתת למומחים לעסוק בשאר התחומים. ניהול הכספים כולל מרכיבים הדורשים ניסיון רב והתמחות אשר רק מומחים שעסקו בכך שנים רבות יפתרו ביעילות ובמהירות. לאנשי הכספים יש שפה משותפת אשר רק אלו שעוסקים בה בשוטף מכירים אותה. מרבית החברות הקטנות והבינוניות מטפלות רק בחלק מפעילויות ניהול הכספים ומזניחות חלקים לא מעטים מהן. מנהל כספים מקצועי, ישדרג את החברה בכל הרמות, יקנה לה נפח והתנהלות משופרת אל מול בנקים, רו"ח, מנהל חשבונות, עובדים, משקיעים, לקוחות וספקים.

האם ניהול כספים אינו מהווה תקורה ועל כן יהיה הוצאה מיותרת?
ניהול כספים מקצועי ונכון תורם הן להגדלת השורה העליונה של החברה, הן להגדלת השורה התחתונה שלה והן לשיפור תזרים המזומנים שלה. הגדלת המכירות של החברה מתבצעת באמצעות פינוי זמנו של המנכ"ל למכירות ופיתוח עסקי. הגדלת השורה התחתונה של החברה מתבצעת באמצעות בניית תקציב נכון ותמחיר מלא לחברה, בדיקות כדאיות כלכלית וחסכונות שונים (הוצאות מימון ותפעול). שיפור תזרים המזומנים שלה יתבצע באמצעות בניית עסקאות (בפן הפיננסי) נכונות יותר, בקרה על הוצאת חשבוניות מדויקות (ללא החזרה מלקוחות עקב טעויות) וגביה משופרת.

לסיכום אוסיף, כי ניהול כספים מקצועי בחברה תורם יותר מעצם ביצוע הפעילויות הכספיות. ניהול כספים מקצועי מייצר שקט למנכ"ל. מנהל הכספים מהווה לא אחת מוקד להתייעצות בתחומים רבים ומגוונים אשר לא נוגעים ישירות לניהול הכספים. מנהל כספים מקצועי ומנוסה יהווה למנכ"ל מעין יועץ שניתן לסמוך עליו בכל -
trusted advisor.


 
אודות המחבר

הכותבים הינם אבי קרעין וזאב הרשקוביץ – מנכ"לים משותפים בניהול נטו.

ניהול נטו עוסקת במיקור חוץ של מנהלי כספים, חשבים וכלכלנים, במנטורינג עסקי לחברות ובהשמה מוכוונתtm של כ"א איכותי בתחומי הכספים, בכירים ומקצועות ההי-טק.

לאתר החברה: www.nihulneto.com

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article1236.aspx