חובות הדיווח לרשויות מיסוי מקרקעין ביחס לפעולות באיגוד - זיו שרון, עו"ד; ניר הורנשטיין, עו"ד
נכתב על ידי: דר' אלתר ושות' עורכי דין
תאריך: 25/07/08

המונח "פעולה באיגוד" מתייחס למכירה או העברה של מניות או זכויות אחרות באיגוד בתמורה ושלא בתמורה, כאשר החל מ - 7.11.01 מועטה הקצאה מניות מן ההגדרה. הקצאה לאחר 7.11.01 אינה נחשבת עוד כפעולה באיגוד ובלבד שאין מדובר במניות שנרכשו קודם לכן על ידי האיגוד, וכן ובלבד שתמורת ההנפקה לא שולמה למי מבעלי הזכויות באיגוד במישרין או בעקיפין (דהיינו המדובר בהנפקה שתמורתה עברה לחברה עצמה ואינה מסווה לתשלום למי מבעלי המניות).המונח "פעולה באיגוד" מתייחס למכירה או העברה של מניות או זכויות אחרות באיגוד בתמורה ושלא בתמורה, כאשר החל מ - 7.11.01 מועטה הקצאה מניות מן ההגדרה. הקצאה לאחר 7.11.01 אינה נחשבת עוד כפעולה באיגוד ובלבד שאין מדובר במניות שנרכשו קודם לכן על ידי האיגוד, וכן ובלבד שתמורת ההנפקה לא שולמה למי מבעלי הזכויות באיגוד במישרין או בעקיפין (דהיינו המדובר בהנפקה שתמורתה עברה לחברה עצמה ואינה מסווה לתשלום למי מבעלי המניות).


סעיף 16(ג) לחוק מיסוי מקרקעין, קובע כי התוקף של פעולה באיגוד מותנה בכך שעושה הפעולה מסר הודעה למנהל מס שבח בדבר הפעולה שנעשתה, וכי לדעתו אין המדובר באיגוד מקרקעין.
כאשר המדובר בהקצאה באיגוד מקרקעין (ולא באיגוד אחר) - חלה ממילא חובת דיווח בהתאם להוראות חוק מיסוי מקרקעין (תוך 30 יום ביחס להצהרה ובתוך 50 יום ביחס לשומה עצמית). חשיבותו של סעיף 16(ג) איננה איפוא ביחס לפעולות באיגודי מקרקעין, אלא ביחס למקרים בהם לטענת המוכר (עושה הפעולה) - אין המדובר באיגוד מקרקעין, ואילו המנהל עשוי לסבור אחרת. הסעיף נועד לחול באותם מקרי ספק ולאפשר למנהל לבחון את הפעולה. עם זאת, תחולת הסעיף היא רחבה ביותר וחלה כתנאי תוקף ביחס לכל מכירה של מניות בכל חברה שהיא. מטבע הדברים המדובר בהוראה שאין הציבור יכול לעמוד בה, וכפועל יוצא - אין היא נבדקת כלל ע"י רשם החברות, וקיים ספק ביחס לתוקפה של הוראה זו עצמה.
כאשר המדובר בהקצאה (כהגדרתה בחוק), הממועטת מהגדרת "פעולה באיגוד", ממילא לא קמה חובת דיווח לרשויות מיסוי מקרקעין מכח סעיף 16(ג). על מנת להתמודד עם מצב דברים זה, ועל מנת שלרשויות מיסוי מקרקעין תינתן האפשרות לבחון האם ההקצאה אכן עומדת בתנאי החוק, נחקק בשנת 2005 סעיף 75(ג) לחוק, המחייב את האיגוד ובעלי הזכויות בו להגיש בתוך 30 יום מיום ההקצאה הודעה למנהל מס שבח, בטופס מיוחד. אף שתיקון החוק המחייב דיווח על הקצאה נכנס לתוקף רק ביום 12.4.05, נקבע בהוראת מעבר כי יש לדווח בתוך 60 יום (עד 11.6.05) גם על כל ההקצאות שנעשו מיום 7.11.01. ספק רב עד כמה עומדת דרישה זו במבחן חוקתי, בהפכה פעולה שלא היתה מחוייבת בדיווח, לחייבת בדיווח באופן רטרואקטיבי.
סיכומם של דברים עד כה:
בהתאם להוראות החוק, כאשר אנו דנים בפעולות במניות קיימת חובת דיווח לרשויות מיסוי מקרקעין במקרים לה:
א. ביחס לפעולה באיגוד (מכח סעיף 16(ג)) גם כאשר אין המדובר באיגוד מקרקעין;
ב. ביחס להקצאת מניות באיגוד מקרקעין (בהתאם לסעיף 75(ג)), אף כאשר אין מדובר ב"פעולה באיגוד".
בשני המקרים נועדה החובה להעניק למנהל אפשרות בדיקה ביחס למקרי ספק.
מאידך גיסא כאשר ניתן לומר כי מדובר בהקצאת מניות אשר איננה נעשית באיגוד מקרקעין, לא קיימת חובת דיווח לרשויות מיסוי מקרקעין אף כאשר עשוי המנהל לסבור אחרת, והכל כמובן ובלבד שקיים ביסוס משפטי מספק בידי האיגוד ובעלי המניות.

חשוב לדעת כי כאשר מוגשת הודעה לרשויות מיסוי מקרקעין בה מצויין כי אין מדובר בפעולה חייבת במס, הרי שעצם הגשת ההודעה, תמנע הטלת קנסות וחיוב בריבית (כמובן - ובלבד שיש לה ביסוס משפטי). במקרה כזה, קובע סעיף 81 לחוק כי היה ויסבור המנהל כי מדובר באירוע מס בניגוד לגישת מוסר ההודעה, הוא יעביר הודעה על כך לעושה הפעולה, והאחרון יהיה חייב בהגשת דיווח למס שבח כאילו אירוע המס התרחש ביום שנמסרה לו הודעת המנהל (תוך 30 או 50 יום לפי העניין). לעומת זאת, מקום בו לא הוגשו הודעות למס שבח, והמנהל סבר כי המדובר באירוע מס, עלול עושה הפעולה להתחייב בריבית ובקנסות מיום הפעולה המקורי.

 
אודות המחבר

דר' אלתר ושות' עורכי דין
תל אביב, שד' שאול המלך 8, קומה 14
טלפון: 03-6966633
פקס:03-6966663

http://altertax.co.il

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article1268.aspx