הבדלים בין נשים לגברים בפעילות גופנית
נכתב על ידי: אורי לאוגומר
תאריך: 12/05/08

הבדלים בין נשים לגברים בפעילות גופנית

אורי לאוגומר כושר מאוזן

גברים ונשים שונים זה מזו הן מנטאלית והן פיזיולוגית. האם בעקבות הבדלים אלו יש לבנות תכנית אימון שונה לנשים מאשר לגברים? האם יש להתמקד באזורי גוף שונים? על שאלות אלו ואחרות ננסה לענות במאמר זה.

ההבדלים העיקריים בין נשים לגברים באים לידי ביטוי ב:
הבדלים הורמונאליים:
ההבדל ההורמונאלי בין נשים לגברים מתבטא בצורה בולטת בכמות הורמון הטסטוסטרון (לטובת הגברים) המוכר כהורמון אנאבולי ( בונה) ומשפיע על פיתוח מסת שריר וכוח שריר הרמון זה נמצא גם בקרב הנשים אך ברמות נמוכות בהרבה ביחס לגברים.

הורמון הקורטיזול שהוא הורמון קטאבולי (הורס) נמצא בריכוז דומה בדמם של הגברים והנשים אך לאחר תקופת אימונים יורד ריכוז הורמון זה בקרב הגברים ואילו אצל הנשים נשאר ריכוזו באותה רמה, מה שמשפיע כמובן על תהליך בניית השריר לטובת הגברים.

הבדלים מנטאליים / חברתיים:
מקובל לחשוב כי לנשים רמת תחרותיות נמוכה יותר מהגברים, ו"משיכה" נמוכה יותר למקצועות כוחניים.

מחזור הווסת:
לא לגמרי ברור עד כמה משפיע המחזור על אימוני הנשים, ללא ספק יש שוני בין אישה לאישה, יש נשים שבתקופת המחזור משקלן משתנה ויש כאלו המרגישות "נפוחות" יותר, חלקן "רעבות" לפחמימות ואחרות חשות עצבות. אין ספק כי למחזור  השפעה על האימונים -  ולגברים אין מחזור.

הריון ולידות:
הנשים עוברות בתקופת חייהן גם הריון וגם לידה בתקופת ההיריון חלים שינויים רבים בגוף האישה ולעתים נותרים השפעות לאחר הלידה לדוגמא: היפרדות שריר הבטן הישר והחלשות שרירי רצפת האגן.

הבדלים בריכוז השומן בגוף:
קיים הבדל בין גברים לנשים באזורים בהם רקמת השומן נוטה להתרכז, אצל גברים נמצא בדרך כלל ריכוז גבוה של רקמת שומן באזור הבטן העליונה, המשווה לכרס צורה של תפוח ואילו אצל הנשים ניתן להבחין בריכוזי שומן גבוהים בירכיים, בישבן וברגליים המשווה לצורת אגס.

אז האם אישה צריכה להתאמן שונה מהגבר?

בבואנו לבחון סוגיה זו אנו נתקלים במיתוסים, דעות קדומות ורתיעה מאימוני כוח בקרב הנשים 
לדוגמא:
- אימוני כוח יגרמו לנשים להראות שריריות ומגושמות.
- בכדי לעצב ולחטב את הגוף עדיף להשתמש במשקלים קלים ומספר  חזרות גבוה.

למעשה לאימוני כוח יתרונות רבים להלן חלק מהם:
- אימוני כוח חיוניים לשמירה על משקל- בעוברנו את שנתנו ה 25 אנו מתחילם לאבד כ 200 גרם שריר בשנה לערך, הדרך היחידה הידועה כיום למנוע זאת היא באמצעות אימוני כוח (ותזונה נכונה).
- אימוני כוח עשויים להגן מפני אוסטאופורוזיס - אימוני משקולות  עשויים למנוע הידלדלות המינרלים שמרכיבים את מסת העצם .
- אימוני כוח עשויים להקל במצב של סוכרת (מסוג 2)-  האיגוד האמריקני לסוכרת מציין שאימון כוח הוא קריטי לשיפור סילוק הגלוקוז בדם, נמצא שלאחר ארבעה חודשי אימון כוח היה שיפור של 23% במטבוליזם של הגלוקוז. 
 

ובכן תכנית אימון לאישה אינה צריכה להיות שונה מתכנית אימון לגבר לפחות לא במהות, כלומר  יש לבצע , אימוני כוח, אימוני לב ריאה וכמובן גם גמישות .

ממחקרים נמצא כי אימוני כוח מונעים בצורה יעילה עליה ב% שומן הן בגוף והן בשומן התוך בטני  כלומר אימוני כוח הינם כלי יעיל ביותר למניעת הצטברות שומן בגוף.

מרבית המחקרים שנעשו על ההשפעות החיוביות של אימוני הכוח הינם חדשים יחסית ולכן תרומתם לשיפור הבריאות פחות ידועה לקהל הרחב לעומת תרומתו של האימון האירובי.

דגשים והמלצות לאימוני כוח לנשים:
- אל תחששו לבצע אימוני כוח עצימים. אימון כוח עצים משמר ומעצב את השריר- החשש כי אימוני כוח עצימים יהפכו נשים לשריריות ומגושמות אינו נכון, למעשה אימון כזה יעצב את גוף האישה ויועיל לחיטוב הגוף.יעילותו  רבה יותר בהשוואה לאימונים המבוססים על אימונים במשקל קל וכמות חזרות רב.
- שלבו לפחות שלשה אימוני כוח בשבוע. תדירות של שלשה אימונים בשבוע הינה תדירות העשויה לעצב את גופכן, לשמור על משקלכן ולהגן מפני אוסטיאופורוזיס. 
- מומלץ להשתמש במשקלים המאפשרים כמות חזרות של בין 8 ל 15 חזרות למערכה אחת (סט). כמות המערכות (סטים) תהיה בין 3 ל 8 תלוי במטרות וברמת המתאמנת.
- הוספת אימוני כוח לתכנית האימון תסייע לאימונים האווירניים (אירוביים) הן ביכולת הגוף לייצב עצמו והן בהקטנת סכנת פציעות.
- שילוב של משקלות חופשיים בתכנית האימון לנשים עשוי לשפר יציבה

  וחוזק כללי.
- שלבו בתכנית האימון תרגילים כנגד משקל גוף. תרגילים אלו מאמנים היטב גם את שרירי הליבה (  Core ) החשובים הן ליציבה 
 נכונה והן לתפקוד יעיל של הגוף בחיי היום יום.
- הקפדנה לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן, תרגילים אלו מומלץ לבצע כל יום.


 
אודות המחבר

אורי לאוגומר, מאמן כושר.
http://www.fitnessinbalance.co.il 
 כנסו לחדר הכושר המקוון-
http://www.fitnessinbalance.co.il/web/8888/nsf/sbs.py?&_ID=14306&did=5439&PF=1&G=14306&lang=HE&_UserReference=93F3623B33EAD6034BB03F68

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article132.aspx