טחורים – הסיפור מהתחת
טחורים הינם תופעה שכחה, הגורמת לאי נוחות ולסבל. הטחורים יכולים להופיע בכל גיל ,אצל נשים בעיקר בתקופת ההיריון, נוטות לפתח את התופעה בשכיחות מוגברת. חשוב שכל אדם החש בתופעות של טחורים יפנה לרופא לפחות פעם אחת בכדי להבחן את התופעה, שאכן מדובר בטחורים וזאת משום שסימני הטחורים יכולים להיות סמן לתופעות אחרות.
מהם טחורים?: טחורים הינם דליות (ורידים) נפוחים ועל פי רוב מודלקים, המתפתחים בחלחולת (קצה המעי הגס) ממש מעל לפי הטבעת. הגורמים להיווצרות טחורים עדיין אינם ברורים במלואם. ישנה טענה מסוימת שהטחורים מתפתחים בצורה הדומה לדליות ברגליים, כתוצאה מלחץ שנוצר עקב עמידה ממושכת, אולם יתכנו הסברים נוספים.
ישנם סוגים שונים של טחורים. על פי רוב נוהגים להבחין בין טחורים פנימיים לטחורים חיצוניים הנמצאים מחוץ לחלחולת. הטחורים הפנימיים גורמים למעט בעיות ורק לעיתים נדירות גורמים לכאב.
לעיתים הרמז היחידי לקיומם של הטחורים דמם הנייר הטואלט, או נטז דם באסלה. לעיתים צונחים הטחורים הפנימיים החוצה.
הטחורים החיצוניים נמצאים באזור פי הטבעת. כאשר נשארים הטחורים מחוץ לחלחולת לאחר יציאת צואה או כאשר יש בהם תהליך דלקתי או שהם נעשים גושיים הם עלולים לגרום לאי נוחות ואף כאבים רבים.
למרות אי הנעימות שגורמים מצבים אלה אין הם מסוכנים וניתן להתגבר עליהם באמצעות טיפול מתאים המותאם ע"י איש מקצוע.
טיפול רפואי לטחורים
ישנם סוגים שונים של טיפול ועל המומחה להתאים את סוג הטיפול לכל אדם בהתאם למצבו. להלן סוגי טיפול רפואי: טיפול תרופתי: טיפול בעזרת נרות, משחות, קצף ואמבטיות שתפקידם להקל על הכאב ולטפל בדלקת, אם ישנם פצעים לטפל גם בהם.
טיפול כירורגי: ניתוח להסרת טחורים
קשירת טחורים: זוהי שיטה טיפולית המתאימה לחלק מסוגי הטחורים. בתהליך קושרים את הטחורים בעזרת גומיות וכך נמנעת אספקת דם והם מתנוונים (נושרים).
טיפול רפואי כאמור ניתן ומותאם על ידי איש מקצוע לאחר בדיקה ואבחון.
דרכים להקל על טחורים
מלבד הטיפול התרופתי, ניתן לנקוט במספר צעדים נוספים להקלת המצב או למניעת החרפתו.
- השימוש בשירותים: בכדי למנוע צניחת טחורים פנימיים החוצה, כדי להימנע מלהפעיל לחץ מוגבר בזמן השימוש בשירותים. ישיבה זקופה עשויה לעזור להפחית את הלחץ. חשוב לשמור על יציאות סדירות, גם אם הדבר כרוך לעיתים בכאבים, היות והעצירות עלולה לגרום לצואה קשה ויבשה שתגרום בהמשך לכאב מוגבר.
- חשוב לדאוג להיגיינה אישית ע"י רחיצה של אזור פי הטבעת וניגובו בעדינות (מומלץ ע"י מטליות).
הרגלי אכילה נכונה
אם כן, נודעת חשיבות לתזונה נכונה עתירה בסיבים תזונתיים למניעת עצירות. העצירות מצידה עשויה לגרום להופעה חוזרת של טחורים ולכאבים. אחת הדרכים הפשוטות להוספת תאית היא פיזור סובין על המזון. כמו כן פירות וירקות טריים, בעיקר בקליפותיהם עתירים בתאית ולכן כדי להרבות בצריכתם.כמו כן מומלץ לאכול דגנים מלאים כגון: לחם מחיטה מלאה, פסטה מלאה, אורז מלא ועוד.
שתייה מרובה: שתייה מרובה חשובה ומסייעת לקידום תזונה נכונה ומניעת התפתחות עצירויות.
לכן ישנו הצורך להרבות בשתיית מים, אך כדאי להימנע משתיית משקאות ממותקים ולהפחית את צריכת הסוכר המזוקק המצוי במשקאות קלים ומניעת הוספתו לקפה ותה בכדי לשמוע השמנת יתר (שגם היא עצמה גורמת לעלייה בלחץ התוך בטני ולנטייה מוגברת לפיתוח טחורים).
אמבטיות
טיפול נוסף המומלץ לכל סוגי הטחורים הינו אמבטיית מים פושרים בתמצית של תה (תה שחור או עלי קמומיל) היות ואילו מכילים תנינים הגורמים לכיווץ כלי דם וחיטוי מקומי.
אופן השימוש באמבטיות צריך להיעשות באופן הבא :
פעם או פעמיים ביום במשך עשרים דקות בקירוב.
לבנים מתאימים
כדאי להשתמש בתחתוני כותנה ולהימנע מתחתונים העשויים חומר סינטטי, היות ותחתוני כותנה סופגים לחות ואינם נדבקים לעור.
לסיכום:
הטחורים כאמור הינם תופעה שכחה ואינם מסכנים חיים, אך עלולים לגרום לאי נוחות בכאבים טורדניים וסבל רב, לכן כדאי ומומלץ לטפל בהם.
סוגי טיפול רפואי לטחורים:
הטיפול התרופתי נועד להקל את הכאב ולסייע בריפוי הדלקת או הפצע. הטיפול הכירורגי נועד להסיר טחורים והטיפול בקשירת טחורים גורם לניוונם והיעלמותם.