תקופת ההיריון אשר נמשכת באופן תקין כ- 40 שבועות, הינה תקופה בה האישה עוברת מספר שינויים הבאים לידי ביטוי בכל מערכות הגוף. בריאות השיניים והפה אצל האישה ההרה הינה נושא רגיש ביותר שכן בזמן זה האישה עלולה להיות חשופה למספר גורמים אשר מסוגלים להזיק לחניכיים ולשיניים שלה, דבר אשר בשילוב עם החשש לעבור טיפולי שיניים בהריון ודחיית הטיפולים, גורם לנזק שעלול להיות בלתי הפיך.
מצב בריאות השיניים והחניכיים בהיריון
נשים עוברות שינויים רבים לאורך כל תקופת ההיריון ולאחריה. אותם שינויים הורמונאליים גורמים לשינויים בדפוסי ההתנהגות ולשינויים פיזיולוגיים של ממש אשר חלקם מתבטאים באיברי גוף שונים. חלק מהנשים סובלות מהופעת פצעים על העור, בצקות ושינויי מצב רוח וחלקן יסבלו משינויים אשר יביאו לפגיעה אפשרית בשיניים ו/או בחניכיים :
- רגישות יתר בחניכיים - זוהי תופעה הגורמת לחניכיים אדומות, מגורות או נפוחות והופעת דימומים בזמן צחצוח או אכילה. דלקתיות יתר בחניכיים ללא שמירה על היגיינה מספקת והדרכה מתאימה בנושא עלולה להביא לנשירת שיניים.
- הקאות - נשים רבות סובלות מבחילות בוקר והקאות רבות, דבר אשר מעלה את רמת החומציות בפה ומביא לפגיעה בשיניים.
- שינוי דפוסי התנהגות אכילה - כגון עלייה בצריכת פחמימות וממתקים, אכילה בשעות שאינן שגרתיות וכו'.
האם מותר לטפל בשיניים בזמן היריון?
התשובה היא שכן ויפה שעה אחת קודם. אין לדחות את הביקורים אצל רופא השיניים למטרת ביקורת תקופתית כאשר הינך בהריון. טיפולי שיניים בהריון אשר מוגדרים כ- "סובלי דיחוי" נדחים בדר"כ לטרימסטר השני והשלישי (או לאחר ההיריון) אך על הרופא המטפל לבחון כל מקרה לגופו ולהתערב כאשר אין ברירה. צילומי רנטגן אפשריים גם הם במהלך ההיריון וזאת מאחר וכמות הקרינה הנפלטת, בשילוב עם הגנת העופרת אינה פוגעת בעובר המתפתח. נשים חייבות לשמור על בריאות השיניים, לקבל את ההדרכה המתאימה ולהגיע לבדיקות אצל רופא השיניים על מנת להימנע מנזק בלתי הפיך ולשמור על בריאות הפה במהלך ולאחר תקופה רגישה זו. למידע וטיפים נוספים בנושא לחצו>> רפואת שיניים