תחום ההשכלה הגבוהה הוא מהתחרותיים ביותר והבולטים ביותר בזירה האינטרנטית.
עומר זייגרמן, שותף ומנכ"ל Innovate Digital, משרד אינטראקטיב, המתמחה בתחום ובין לקוחותיו מכללות ומוסדות אקדמיים רבים,מספק הסברים ועושה קצת סדר.
עם השנים אנו עדים לתחרות הגוברת בתחום ההשכלה הגבוהה. מוסדות מגדילים באופן תדיר את תקציביהם. מאיפה כל זה התחיל ?
"עד לפני כ 15 שנים שלטו האוניברסיטאות על שוק ההשכלה הגבוהה. האלטרנטיבה למועמד ללימודים שלא עמד בתנאי הקבלה, או שלא היה מסוגל להקדיש את כל כולו ללימודים בגלל אילוצי פרנסה, הייתה לפנות לשלוחות של אוניברסיטאות זרות, או לבחור בחלופות שאינו אקדמיות (בתי הספר להנדסאים למשל).
רפורמות במועצה להשכלה הגבוהה הובילו לפתיחתן של המכללות האזוריות ולאחר מכן של אלו הפרטיות." "במקביל ", מסביר זייגרמן, "החברה הישראלית עברה שינויים. התואר הראשון הפך ממוצר יוקרתי למשהו שהוא בבחינת MUST , שהביקוש לו קשיח, ושיעור הממשיכים לתואר שני עולה בהתמדה".
מה הופך את האינטרנט לכלי כל כך דומיננטי ?
"חשוב להזכיר שזה לא התחיל מהאינטרנט. מי שמכיר את הענף כמוני, זוכר את מוספי הלימודים בעיתוני השבת. כבר אז ניטש המאבק בין קבוצה של מכללות על מקסימום נראות".
זייגרמן גם מציין את תערוכות הלימודים שעד לפני כ 4 שנים היו תחנה שהיא בבחינת "חובה" לכל מי ששקל לימודים על תיכוניים כלשהם.
"אז למה בכל זאת אינטרנט ? התשובה הברורה ביותר היא ששם קהל היעד חי, ואני בכוונה משתמש במילה חי. אם חלק נכבד מהאוכלוסייה הבוגרת "נכנס" לאינטרנט או "גולש" בו , הרי אנו עדים לשינוי משמעותי בשימוש במדיה. צעירים בני 25 ומטה בפירוש חיים באינטרנט – הם משוחחים עם חברים בצ'טים, מעדכנים אותם ונפגשים איתם בקהילות חברתיות, ממירים את הצפייה בטלוויזיה לצפייה ביוטיוב ובתכני וידאו בפורטלים המובילים , פעילים בפורומים ועוד."
"מעבר לכך" מזכיר זייגרמן, "האינטרנט הוא המדיה היחידה המדידה לחלוטין. אנחנו כבר לא מדברים על רייטינג או על כמה אנשים אהבו את הפרסומת שלך. אנחנו יודעים בדיוק כמה אנשים הקליקו על מודעה שפרסמת, כמה זמן היו בתוך הסביבה המותגית שבנית וכמה מתוכם השתכנעו מספיק, בכדי שישאירו פרטים ויבקשו מידע נוסף".
ובכל זאת – מכללות משקיעות חלק נכבד, חלקן אפילו את מרבית תקציב השיווק שלהן באינטרנט, יש לכך צידוק?
"עם כל הכבוד לתקציבי המכללות, לא מדובר בתקציבים של קוקה קולה או חברות סלולאריות.
אין להן את הפריבילגיה להשקיע במיתוג בנפרד ובמגוון פעילויות לאוכלוסיות ממוקדות בנפרד. האינטרנט הוא המדיה היחידה שיכולה לשלב פעילות מיתוגית עם יצירת דטה בייס קבוע וגדול מאד של מועמדים ללימודים". פוסק זייגרמן.
"ושוב – הכול מדיד, ניתן לשינוע ומתעדכן על בסיס נתונים סטטיסטיים שנשלפים בזמן אמת. מדיה מסוימת לא מצדיקה את עצמה ? ניתן למדוד את זה בפרק זמן קצר ולהסיט את התקציב למקום אחר. בסביבה ממותגת אחת אתה יכול ליצר את כל המשפך המפורסם – משלב המודעות ועד למילוי הפרטים ".
ועכשיו לשאלה שכולם שואלים בתקופה האחרונה – המיתון ישפיע על המכללות ?
"על פניו המיתון משפיע על כולם. לעניות דעתי, המיתון הוא דווקא ההזדמנות של מכללות לבסס את מעמדן. דווקא בתקופות משבר בוחרים אנשים רבים להיכנס למסגרת לימודים, קצת להתכווץ ולנסות לצלוח אותה כשהם לומדים, בכדי לצאת "מוכנים", ובעלי כלים טובים יותר לקראת התאוששות המשק.