מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא לקט נוסף של פרסומי מדע ורפואה מהעולם: סיגנלים מתאי נישה ( niche) ותאי בת מסוג תאי דם שהם מייצרים.
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 23/03/12

מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא לקט נוסף של פרסומי מדע ורפואה מהעולם: סיגנלים מתאי  נישה ( niche) ותאי בת מסוג תאי דם שהם מייצרים.

דצמבר 22, 2011

שמירה על איזון היא הכרחית.  בדרוזופילה, זבוב הפירות הידוע, האיזון נחוץ לצורך יצירה ושמירה על אספקת דם.

מדעני תאי גזע באוניברסיטת קליפורניה גילו שאיתות דו סטרי משתי קבוצות תאים נחוץ לצורך איזון, גם על מנת להבטיח מספיק תאי דם שמגיבים לפציעה וזיהום וגם כדי שאוכלוסיית תאי אב לתאי דם תשאר זמינה לצרכים עתידיים.

מיקי שחם, בנק החיים, מבהיר כי תאי אב דמויי תאי גזע שתורמים לאספקת דם בזבוב הפירות הבוגר, מקבלים סיגנלים מתאים שמצויים באיזור השכן, או נישה.

סיגנלים אלה שומרים על תאי אב במצב של תאים דמויי תאי גזע, כך שכאשר יש צורך, הם יכולים להתחיל התמיינות לתאי דם.

בנוסף, חוקרי אוניברסיטת קליפורניה גילו שתאי אב לתאי דם מקבלים סיגנלים חשובים גם מתאי בת שנוצרו מהם, המאותתים מתי נוצרו מספיק תאי דם  וצריך להפסיק התמיינות.

הגילוי החדש אודות "איתות חוזר" מתאי בת מוצג בכתב העת cell ב-23 לדצמבר 2011.

"התאים בנישה מספקים סביבה בטוחה לתמיכה בתאי אב",אמר מחבר העבודה דר' ג'וליאן מרטינז-אגוסטו, פרופסור לגנטיקה ופדיאטריה וחוקר במרכז לרפואה רגנרטיבית ע"ש אלי ואדית ברואד ומחקר תאי גזע באוניברסיטת קליפורניה.

"כאשר תאי אב מקבלים סיגנלים מתאי נישה, נוצרת סביבה מתאימה לאותם התאים לשמר את הפוטנציאל שלהם ולא להתמיין."

מחקרים קודמים הראו שכשתאי נישה מנוטרלים , תאי האב מתמיינים ללא בקרה.  בסופו של דבר לזבוב הפירות נגמר מאגר תאי האב ואין אפשרות לייצר תאי דם חדשים כדי לעצב תגובה חיסונית לזיהום או פציעה, אמר מרטינז-אגוסטו.

ממצאים חדשים ממחקרו של מרטינז-אגוסטו וחוקר נוסף אוטפל בנריי, חוקר במרכז ברואג ופרופסור באירבינג וג'ן סטון ויושב ראש במחלקת ביולוגיה תאית, מולקולרית והתפתחותית במדעי החיים, זיהה סיגנלים נוספים שלא הגיעו מתאי נישה.

"הסיגנלים הגיעו מתאי הבת שנוצרו, גילוי מפתיע", אמר בנריי.

מרטינז-אגוסטו ובנריי ציינו במחקר שארך 4 שנים שמרגע שתאי האב החלו להתמיין ותאי דם שהם יצרו  הפכו לבשלים, תאי האב הפכו לשקטים ולא התחלקו. הם שיערו שיש סיגנל מתאי בת שאומר לתאי האב להפסיק להתחלק ולהתמיין.

"הממצא הזה מאוד מכריע כי אין סיבה לחשוד שלתאים המתמיינים יש תפקיד בתהליך זה, אמר בנרי," זו תמיד הייתה דוגמה (פרדיגמה) בביולוגיה של תאי גזע שמה  שהיה נחוץ זה סיגנל מתאי נישה לשמירה על אוכלוסית תאי האב. כעת הראנו שיש צורך באותות מתאי הבת על מנת לעזור לשמור על אוכלוסיית תאי האב".

האיתות מתאי נישה ששומר על אוכלוסיית תאי אב קרוי Hedgehog (קיפוד).

לפי מיקי שחם, מחברת בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

במחקר זה החוקרים הראו שתאי הבת שולחים סיגנל בחזרה לתאי אב והדבר מתווך ע"י פקטור גדילה אדנוזין דה-אמינאז A(Adgf-A).

הסיגנל עושה בקרה על רמות הבין תאיות של אדנוזין, כנגד אפקט איתות  Hedgehog.

" הראנו שאדנוזין כמולקולה מאוד חשוב לבקרה על שגשוג של תאי אב בדם. זה דורש איזון עדין - כזה שמספיק לאותת שיש צורך ביותר תאי דם, אבל לא ברמה שיסיים את מאגר תאי האב," אמר מרטינז-אגוסטו. " אולי תאי אב או תאי גזע אחרים משתמשים באותו איתות קובעים מתי להתמיין ומתי לא".

הצוות חקר את זבוב הפירות כי זה מודל נגיש,  בו ניתן להפעיל גנים בקלות ולנטר את השפעותם על התאים, אמר מרטינז-אגוסטו. הם ניתחו את בלוטת הלימפה של זבוב הפירות, בה תאי הדם מיוצרים, והשתמשו בפלורוסנציה ירוקה על מנת לסמן את תאי האב והבת כדי לראות מתי הם מתמיינים.

בהמשך הצוות מתכנן לבדוק האם תאי האב יכולים לחוש בסביבתם נוכחות של אדנוזין בתנאי עקה ופציעה ואיך חלוקת תאים משפיעה על איתות מנישה לצורך עידוד יצירת תאי הדם.

המחקר מומן חלקית ע"י מכון לאומי ללב-ריאה ודם.

"הממצאים שלנו חושפים סיגנלים שעולים מתוך תאים ממוינים הדרושים לשמירה על תאי אב במצב שקט/נח. התפקוד עם סיגנל המופק מנישה חשוב לשמירה על תאי האב."

"מנגנוני הומאוסטזיס (איזון) דומים ככל הנראה פועלים במערכות נוספות ששומרות על כמויות גדולות יחסית של תאי אב, שאינם מצויים במגע ישיר עם תאי הנישה."

מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות  בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.

מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

  • השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
  • סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
  • טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים , בלבד.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article27448.aspx