הייחודיות שבעורך דין שהוא גם נוטריון
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 22/10/12

בראש ובראשונה, עורך דין שהוא גם נוטריון מוסמך לבצע פעולות משפטיות ייחודיות. להלן רשימת הפעולות כפי שבאות לידי ביטוי בחוק הנוטריונים:

1. אימות חתימה

2. אישור חתימה

3. אישור נכונות העתק

4. אישור תרגום נוטריוני

5. קבלת תצהיר

6. אישור חיים

7. אישור רשימת מצאי

8. עריכת העדה של מסמך סחיר

9. עריכה או שינוי של מסמך משפטי, בכפוף לתנאים המוגדרים בחוק

10. שימוש בסמכות של נוטריון ציבורי, בכפוף לדינים אחרים

11. עריכה ואימות של הסכמי ממון

שירותי הנוטריון כפי שמוצעים לאזרח

כפי שניתן לראות מהרשימה המופיעה לעיל, אזרחים רבים זקוקים לשירותיו של נוטריון. חשוב לציין כי נוטריון שהוא לא עורך דין, אך קיימים כמובן מאות עורכי דין אשר אינם מחזיקים בתואר נוטריון. מבחינת בתי המשפט והרשויות הציבוריות בעולם, תואר נוטריון מעיד על אמינותו ומהימנותו של עורך הדין. במילים אחרות, חתימה של נוטריון על מסמך מסוים היא בעל משמעות ייחודית בשלל מקרים. קשה עד בלתי אפשר לערער על חתימה של מסמך החתום על ידי נוטריון ולכן הוא קביל בבית משפט ברמת הגנה גבוהה ביותר.

הסמכתו של עורך דין המעוניין להיות נוטריון

ניתן לראות את המשמעות של עורך דין שהוא נוטריון גם באופן בו מתבצעת ההסמכה. על מנת שעורך דין יוכל להחזיק בתואר נוטריון עליו לעמוד במספר תנאי סף, לקבל אישור מועדת הנוטריונים ולעמוד תחת פיקוח ובקרה. לדוגמא, עורך דין חייב בותק של 10 שנים לפחות על מנת להגיש בקשה לועדת הנוטריונים. הניסיון אינו נמדד ביעוץ תיאורטי בלבד, משום שיש צורך בניסיון פרקטי ממשי ובעיסוק בעריכת דין בפועל. בנוסף, עליו להיות נקי מהרשעות פליליות שיש עמן קלון ועליו להוכיח כי מעולם לא הושעה מלשכת עורכי הדין. כל התנאים הללו באים להבטיח כי עורך דין העובד כנוטריון אכן יחזיק בשיקול הדעת המתאים לביצוע הפעולות.

התעריפים שרשאי לגבות הנוטריון קבועים בחוק

הייחודיות של עורך דין שהוא גם נוטריון באה לידי ביטוי גם במחירים ובתעריפים אליהם הוא כפוף. בניגוד אל עורכי דין רגילים אשר רשאים לגבות שכר טרחה משתנה, נוטריונים חייבים לספק שירותים על פי תעריף קבוע. תעריף זה נקבע אחת לחצי שנה על ידי משרד המשפטים, הוא חשוף לציבור הרחב ואף משתנה בהתאם למדד המחירים לצרכן. המטרה מאחורי קביעת תעריף לשירותיו של נוטריון היא הבטחת אובייקטיביות מלאה של שירותי נוטריון.

כיצד מגביל החוק את שירותיו של הנוטריון?

עורך דין שהוא נוטריון אינו רשאי לספק שירותים לקרוביו. סעיף 10 בחוק הנוטריונים מגדיר במפורש את המונח "קרוב", ואף מציין כי בדרך זו עשוי להימנע ניגוד אינטרסים בין הנוטריון ללקוח. עם זאת, דווקא בכל הקשור אל הסעיף הזה מתעוררת לא מעט ביקורת. עורכי דין ותיקים טוענים כי החוק מסמיך את הנוטריון לביצוע פעולות רבות שהן טכניות בלבד, ולכן לא ברור מדוע עליו להגבילו.

הנוטריון כחלק מהנוף המשפטי בישראל ובעולם

רבים מתייחסים אל תואר הנוטריון כאל הדרגה הגבוהה ביותר של עורכי דין. ניתן לראות את הייחודיות של הנוטריונים לא רק בישראל אלא בכל רחבי העולם, כמו למשל מדינות אירופה, ארצות הברית, דרום אמריקה ועוד. אין ספק כי נוטריון הוא חלק בלתי נפרד מהנוף המשפטי ולכן שמור לו מעמד מיוחד. הנוטריון מצד אחד משרת את האזרח בשלל פעולות משפטיות, אך מצד שני מהווה גם עבור בית המשפט והרשויות הציבוריות אסמכתא חוקית ברורה התקפה בשלל מקרים.


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article33661.aspx