תארו לכם מצב בו אתם יושבים בביתכם ומרגישים את האדמה רועדת. הבניין בו אתם מתגוררים ישן מאוד וסביר להניח שהוא לא יצליח להחזיק במצב בו רעידת האדמה תתחזק. הנה, רעידת האדמה פסקה, יצאתם מזה בשלום הפעם אך האם תהיו מוכנים לקחת את הסיכון שאולי רק אולי תצאו מכך בשלום גם בפעם הבאה?
אנשים רבים מחליטים להיות שאננים לעובדה שרעידות אדמה חזקות יכולות להתרחש באזור מדינת ישראל וזה בעקבות מיקומה של מדינת ישראל על השבר הסורי אפריקאי. על מנת שלא "לחיות על הקצה" ולחכות לרעידת אדמה הבאה רצוי מאוד לברר האם המבנה בו אתם מתגוררים זכאי לאחת התוכניות החכמות ביותר שהוקמו במדינת ישראל – תוכנית המתאר הארצית 38.
כיצד מבררים?
על מנת לדעת האם מבנה מסוים זכאי לתוכנית הנהדרת (ואין זה משנה אם מדובר על תושבים שמתגוררים בת"א ולמעשה זכאים אל תמ"א 38 תל-אביב או תושבי הרצליה שזכאים אל תמ"א 38 הרצליה) על הדיירים לגשת לעירייה ולברר האם המבנה נבנה לפני התאריך 1.1.1980 וזה מכיוון שהמבנים לפני התאריך הנ"ל נבנו ללא תו תקן של עמידות מפני רעידת אדמה. בדרך כלל המבנים שזכאים להטבות הכלכליות הנהדרות של תוכנית המתאר הארצית הם מבנים שהינם שתי קומות ומעלה וששטחם המרובע עולה על 400.
תמא 38 – באילו הטבות מדובר?
אז כאשר דיירים בוחרים לחזק ולשפץ את המבנה בו הם מתגוררים (במידה והוא אכן זכאי לכך) במסגרת תמ"א אז מאילו הטבות הם נהנים? קודם כל, מעבר לעובדה שמחזק עבורם את המבנה (שזהו בעצם הדבר החשוב ביותר שיכול להציל חיים רבים) הדיירים נהנים מהוספה של מעלית (או שיפוץ של המעלית במידה וקיימת כזו כבר), שיפוץ דרכי הגישה למבנה והוספה של חדר אשפה (או שדרוג שלו).
מעבר לכך, הדיירים נהנים מהרחבת דירתם בכ- 25 מ"ר, שדרוג של חדר המדרגות, הוספה של קומה נוספת בבניין (הדבר כמובן בא לטובתו של הקבלן/יזם שלאחר מכן מוכר את הדירות החדשות ומכסה ואף מרוויח בנוסף על השיפוץ המדובר), הוספת חדר ביטחון (ממ"ד), צביעה מחדש של המבנה הן מבחוץ והן מבפנים ועוד הטבות נוספות. חשוב לציין שבזכות ההטבות הנ"ל ערך הדירה יכול לעלות בכ- 15%-30%.