הוראה מתקנת – מתי התחילו להיעזר בשיטת ההוראה המתקנת ?
נכתב על ידי: אתי קסנר
תאריך: 11/08/13

המושג הוראה מתקנת הוכר בישראל בשנת 1978. בשנים אלו החלה מערכת החינוך להבין שההשכלה היא אינטרס חברתי ושחשוב שכמה שיותר בוגרים יוכלו להשתלב בשוק העבודה.       באמצעות ההוראה מתקנת היה ניתן לאפשר לתלמידים שאינם מצליחים בלימודים לרכוש כלים ושיטות ללמידה נכונה ולהתנער מרגשות התסכול, הבושה, המרמור וחוסר היכולת.

באמצעות שיטות למידה, אסטרטגיות יעילות, יצירת דימוי חיובי בתחום הלימודים, מתן חיזוקים חיוביים, פיתוח המודעות העצמית, פיתוח המוטיבציה והתאמת מגוון טיפולים לתלמידים אשר סובלים מבעיות שונות, ניתן לסייע לתלמידים רבים לרכוש הרגלי למידה נכונים ויעילים אשר ישמשו אותם לאורך כל חייהם.

הוראה מתקנת –  להאמין בילד ולחזק את יכולותיו

חשוב שהמורה ללקויות למידה יהיה אדם יצירתי מכיוון שכל תלמיד צריך תוכנית ייחודית משלו. ככל שהמורה יהיה מיומן ומנוסה יותר, הוא יוכל להרכיב את התוכנית המתאימה והיעילה ביותר.

בכדי להעניק לילד את הטיפול המתאים ביותר, צריך המורה להכיר אותו - לדעת ממה הילד סובל - האם הוא סובל מבעיית לקויות למידה, היפראקטיביות, לקות שפה, האם הוא זקוק לקבלת טיפול בריטלין כיצד הוא מתנהג בכיתה, בבית, במהלך משחק עם חבריו ללימודים ועוד. כמו כן, צריך המורה לדעת באילו תחומים הילד חזק, באילו תחומים הילד חלש, מדוע הוא מתפקד באותו האופן ועוד.

במידה והילד סובל מהפרעת קשב וריכוז יהיה עליו לעבור תהליך אשר נקרא ויסות חושי. במהלך התהליך יחזק הילד את החושים החלשים שלו. לאחר מכן, ילמד המורה את הילד כיצד ניתן להשתמש בכלים וטכניקות ללמידה יעילה. המורה חייב להאמין ביכולותיו של הילד. ללא האמונה בכוחותיו, לא יוכל הילד להצליח ולעבור את התהליך המורכב. תוכנית הלימוד תתמקד בהעצמת נקודות הכוח של הילד ושיפור חולשותיו. כמו כן, יקבלו הוריו ומוריו של התלמיד הדרכה והסברים. בצורה זו הם יוכלו להבין את מצבו של הילד ולסייע לו להשתפר.

יש לציין כי ההוראה המתקנת אינה מאמינה במתן עונשים, ההפך, ההוראה המתקנת מדגישה את הגמול ומקפידה לתת לילד חיזוקים. מחקרים שבוצעו גילו כי חיזוקים שליליים ועונשים אינם מסייעים לילד ללמוד ולהשתפר, הם רק מחלישים אותו , פוגעים במוטיבציה שלו ובביטחונו העצמי.

רוצים להתייעץ איתנו או לקבל מאיתנו שירות ?

אם אתם מעוניינים לקבל מידע נוסף לגבי המרכז לקשיי למידה והתנהגות, מנהלת המרכז, תהליך האבחון, שיטות הטיפול המתקדמות או במידה ויש לכם שאלות נוספות לגבי הוראה מתקנת, ריטלין, הפרעות קשב וריכוז, לקות שפה, בעיית ההיפראקטיביות, ועוד, תוכלו ליצור קשר באמצעות הטלפון. נוסף על כך, תוכלו למלא את הפרטים שלכם בטופס יצירת הקשר ונציג מטעם המרכז יחזור אליכם בהקדם האפשרי ויענה על כל השאלות שלכם בהרחבה וסבלנות.


 
אודות המחבר

גלגל הצלה,

נוצר ע"י אתי קסטנר, מומחית לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים ומבוגרים

בראשון לציון.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article39316.aspx