טיפול בביטחון עצמי - הדיאלוג העצמי שבתוכנו
נכתב על ידי: נעמי בר
תאריך: 28/07/14

טיפול בביטחון עצמי - הדיאלוג העצמי שבתוכנו

מה קורה בדיאלוג הפנימי שבתוכנו? האם אנו מפחידים את עצמנו? האם אנו רודים בעצמנו? האם אנו רואים שחורות? האם אנו מבקרים את עצמנו ,ללא הרף ,עד כי אנו מוצאים את עצמנו עצובים ומפוחדים ואח"כ תוהים מדוע אנו מרגישים כך?

בני אדם הם היחידים בעלי מודעות עצמית והם היחידים המסוגלים לחולל שינוי בהכרה. הדיאלוג הפנימי בתוכנו יוצר התרגשות, אהבה או חרדה. האם הדיאלוג הפנימי שבך מבהיל אותך? או מעצים אותך? האם הוא יוצר חרדה או שמחה? האם הדיאלוג הפנימי שבך מוריד לך את הביטחון העצמי או מעלה את הביטחון העצמי?

הדיאלוג הפנימי שבנו, רצף המחשבות הנעים במוחנו יוצר את עולמנו הפנימי, הצבעים בהם אנו צובעים את עולמנו הפנימי יקבעו כיצד נרגיש וכיצד ננהג. אין עבודה יותר בעלת ערך שתוכל לעשות בחייך, מאשר לשנות את הדיאלוג הפנימי המתרחש בתוכך.

כיצד תבנה ביטחון עצמי גבוה ? טיפול בחוסר ביטחון עצמי

1) הדבר הכי חשוב בהעלאת הביטחון העצמי הינו :החלטה מודעת להפסיק לבקר את עצמך. גם החכמים יותר מביננו , טועים לחשוב כי יש בידיה של הביקורת עצמית  לשנות התנהגות לא רצויה. האמת היא, שככל שאנו מבקרים את עצמנו אנו נשארים תקועים באותו מקום. כולנו עושים טעיות, אך לאנשים עם ביטחון עצמי נמוך יש סיבולת נמוכה לאנושיות שבתוכם וראייה דיכוטומית של שחור-לבן, הם חוזרים ומשננים לעצמם את המקומות בהם שגו או לקחו החלטה לא נכונה וכיצד יכלו לעשות זאת אחרת. פרפקציוניזם וצפיות גבוהות ולא מציאותיות, הם קרקע נוחה לצמיחת ביטחון עצמי נמוך. כשם שביטחון עצמי נמוך נוצר מתוך מחשבה בונה-ביטחון-עצמי-נמוך תמידית, כך בניית ביטחון עצמי גבוה, כמו גם דימוי עצמי גבוה הוא תוצאה של ההחלטה להפסיק לבקר את עצמך.

 

2) דרך נוספת לבניית ביטחון עצמי גבוה הינו יצירת דימוי של יועץ או מדריך פנימי המשמש בתפקיד הקול הלוחם בביקורת ובספק העצמי. זה יכול להיות חבר טוב ותומך או פן באישיותך בעל ראיה רחבה יותר. ככל שקולה של הביקורת העצמית רם יותר כך יש לפתח אותה עוצמה לדמות התומכת. דמות זאת, מלאת חמלה ויש בידה להבין אותך ואת החלטותייך והתנהגותך, באופן שמביא בחשבון את כל הקווים השונים באישיותך. כך שבפעם הבאה בה תפגוש את הביקורת, תוכל לשאול את עצמך, מה דמות כזאת הייתה אומרת? כיצד היא יכולה לסנגר עלייך?

 

3) כלי עוצמתי נוסף ליצירת ביטחון עצמי הינו לסגל לעצמך, באורך קבוע, יומיומי, להחמיא לעצמך ולמנות את מעלותייך. אנו כ"כ מורגלים להפנות את תשומת הלב לחסרונות שלנו, לתכונות באופיינו שעלנו לשפר ולתקן. רבים מאתנו עוסקים "בתיקון עצמי" ללא הרף. מתי בפעם האחרונה אמרת לעצמך מילה טובה? האם אתה שוכח בקלות לעצור ולהחמיא לעצמך לאחר שצלחת מכשול?

 

4)אחד הכילים העוצמתיים ביותר לבניית ביטחון עצמי הנם המילים, המילים בהם אתה משתמש כדי לתאר את עצמך ולתאר את חייך. כיצד אתה מדבר על עצמך? האם אתה מבקר את עצמך לפני שאחרים יעשו זאת? למילים הנאמרות יש כוח רב, את אותה סיטואציה, ניתן לתאר, באופן שיערער אותך ובאופן שיעריך אותך.

 

5) סליחה פנימית - ביטחון עצמי, בנוי, בין השאר על התנסויותינו את עצמנו. אשמה ופחד הנם הרגשות המזיקים ביותר לאדם. אשמה תרה אחרי עונש ופחד מכלה את כוחות החיים באדם. לכל אחד מאתנו ישנם חרטות או לבטים לגבי התנהגויות בעבר או בהווה שלא נחוו כמוצלחות. נפש מלאה באשמה ופחד אינה יכולה לזקוף את ראשה. בדיקה מחודשת של חוויות אלו מנקודת מבט רחבה יותר של עצמך ושל מגוון הכוחות הפועלים בך, כמו גם, קבלה של פגיעותך ושל חולשותייך האנושיות תפתח את הדלת לסליחה ולהעלאת הזקיפות הפנימית.

על השפעת תחושת ביטחון עצמי על חייך

על הדרכים ליצירת דימוי עצמי חיובי

הכותבת, נעמי בר, פסיכותרפיסטית ומנחת קבוצות מודעות

www.neomibar.com

 


 
אודות המחבר

הפסיכותרפיה עוסקת בהתנסויות וחוויות אשר פגעו בנו וגרמו ליצירת מחסומים והדחקות בגופנו ובנפשנו או הפחיתו את אמונתנו בעצמנו ובסובבים אותנו, התנסויות אשר מגבילים את תודעתנו  וליבנו גם כיום. הפסיכותרפיה מאפשרת יצירת סביבה בטוחה ואוהדת על-מנת לבנות מחדש אמון שניפגע, לאפשר לרגשות עצורים להשתחרר, להפחית את הביקורת והאשמה וללמוד לחמול על עצמנו.ייחודה של הפסיכותרפיה היא בכך שהיא עוברת את מחסום "השכל", בעזרת מגוון כיליים מלבד שיחה. כיליים אשר מאפשרים גם חוויה, התנסות ונגיעה ישירה ובלתי אמצעית הנושאים שברצוננו לרפא. הפסיכותרפיה מתייחסת, באופן הוליסטי, אל כל הרבדים שבאדם מאפשרת שחרור הן פיסי והן נפשי אשר נותן לפוטנציאל הטמון בך לצאת החוצה וליצור שינוי בכל הרמות- המחשבה, הרגש וההתנהגות.פסיכותרפיה גופנית היא הטיפול היחיד המתייחס לכל הרבדים שבאדם - הרובד השכלי, הרגשי, הגופני והרוחני. הגוף מהווה עבורנו מראה המשקפת מה קורה בנפשנו. מנח הגוף, מתח השרירים ומיקומם, תנועת הגוף ושפת הגוף הם כלים אשר מספרים את סיפור חיינו ומאפשרים נגיעה ישירה בתכנים עמוקים המאפשרים תהליך של ריפוי.הטיפול נועד לאפשר שחרור מסימפטומים של דיכאון, חרדה, מחלות וכאבים פסיכוסומאטיים, הפרעות אכילה, קושי באינטימיות, חוסר ביטחון עצמי כמו גם הרצון להכיר את עצמי, להצליח לבחור ולהתפתח.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article43596.aspx