הפעלתה של תוכנית "חיסכון לכל ילד" בראשית השנה הבאה צפויה להזרים בשנים הבאות מיליארדי ₪ מכספי המדינה אל שוק ההון, זאת מטרה לייצר עבור ילדי ישראל תשואה ריאלית עבור כספי החיסכון המופקדים על שמם. כיצד יושקעו אותם מיליארדי ₪? אילו גופים יופקדו על ניהול כספי החסכונות? האם תעמוד להורים האפשרות לבחור את האופן בו יושקעו כספי החסכונות? על שאלות אלו ודומות להן ננסה לענות כעת
מי מופקד על ניהול כספי תוכנית "חיסכון לכל ילד"?
על פי ההערכה מדי שנה תפקיד המדינה 1.7 מיליארד ₪ בחשבונות חיסכון שיפתחו עבור ילדי ישראל במסגרת התוכנית. על מנת להפקיד את הסכום הבלתי מבוטל הנ"ל בידיים נאמנות פרסם משרד האוצר בו נקראו גופים פיננסיים בשוק ההון להגיש הצעות לניהול כספי החסכונות. לאחרונה פורסמו תוצאות המכרז ונודע כי קבוצת הגופים אשר השתתפו במכרז וזכו לאישור המדינה מונה את מרבית הגופים המוסדיים הגדולים בשוק ההון הישראלי: מרבית הבנקים המסחריים הפועלים בישראל, מרבית חברות הביטוח הגדולות ומרבית בתי ההשקעות המובילים.
כיצד תתקבל ההחלטה בנוגע להשקעת כספי החסכונות?
קבלת ההחלטות ביחס לאופן בו יושקעו הכספים אותם תקצה המדינה במסגרת תוכנית "חיסכון לכל ילד" נחלקת בין שלושה גורמים: המדינה, הורי הילדים והגופים אשר יופקדו בפועל על ניהול הכספים. במסגרת גיבוש מסגרת התוכנית קבעה המדינה כי כספי החיסכון יושקעו באחד משני מוצרים פיננסיים: קופת גמל להשקעה, תוכנית חיסכון בנקאית.
הבחירה בין שתי האופציות שהוצגו לעיל מסורה בידי הורי הילדים אשר יתבקשו לבצע את בחירתם על ידי הגוף הממלכתי הממונה על יישום התוכנית – המוסד לביטוח לאומי. כברירת מחדל קבעה המדינה כי הכספים יושקעו בקופות גמל להשקעה ועל כן גם במידה והורה ימנע מלקבל החלטה בעניין הדבר לא ימנע מילדו את קבלת כספי החיסכון.
מסלולי השקעה
בחוליה האחרונה בקבלת ההחלטה על השקעת הכספים יעמדו הגופים הפיננסיים אשר נבחרו לנהל את קופות הגמל ההשקעה או תוכניות החיסכון הבנקאיות. על פי תנאי המכרז שפורסם גופים אלו ידרשו להציע להורי הילדים מספר מסלולי השקעה שונים לבחירתם.