מהי קרימינולוגיה?
נכתב על ידי: mashik
תאריך: 20/07/09

מהי קרימינולוגיה?

קרימינולוגיה היא תורת הפשע, עניינה הוא הבנת מעשים והתנהגויות המוגדרים מבחינה חברתית, משפטית או קלינית כסוטים ולהם אופי של פגיעה. הקרימינולוגיה כוללת היבטים שונים של התייחסות לעניין הפשיעה: משפטיים, חברתיים, פסיכיאטרים ופסיכולוגיים. מטרת הקרימינולוגיה היא לחקור ולהבין את ההתנהגות הסוטה, מהם הגורמים המובילים לעבריינות וכיצד ניתן להתמודד עם ההתנהגות העבריינית בהיבט משפטי, ענישתי וטיפולי.

מה לומדים?

במסגרת הלימודים לתואר ראשון בקרימינולוגיה במחלקה נחשף הסטודנט למכלול ההיבטים של תופעת הסטייה, החריגות והעבריינות. הקורסים הנלמדים מקיפים את הגישות השונות וכן נותנים מבט על - אינטגרציה המאפשרת לבחון תופעות תוך כדי שילוב הגישות.

מבין הקורסים המוצעים ישנם קורסי חובה שכל סטודנט מחוייב להשתתף בהם וכן קורסי בחירה הנבחרים על ידי הסטודנט על סמך תחומי העניין שלו. מבין הקורסים הנלמדים:

  • תיאוריות בקרימינולוגיה - בקורס זה מוצגות התיאוריות הקרימינולוגיות השונות להבנת הפשיעה תוך הצגה מחקרית של הפשיעה והסטייה החברתית.
  • אפיוני ודרכי הענישה הפלילית - קורס זה עוסק במושג ה"עונש", בדרכי הענישה והתפתחותן, תיאוריות וגישות פילוסופיות לגבי מטרות הענישה השונות (הרתעה, תגמול, נקמה וכו'). נסקרים היבטים היסטוריים ועכשוויים.
  • דיני עונשין - קורס זה עוסק בהתפתחותו של המשפט הפלילי, מקורות דיני עונשין בישראל, האחריות הפלילית, המחשבה הפלילית, המעשה הפלילי, צידוקים, ניסיון לעבירה, המשפט הפלילי.
  • מבוא לפסיכופתולוגיה - הקורס מציג את ההתהוות החולנית בהקשר לקרימינולוגיה והתיאוריות המסבירות אותה, מצבי הפתולוגיה הנפשית, אפיוניהם, הדינמיקה המפעילה אותם ודרכי הטיפול בהם. הפרעות אישיות, הפרעות מצב רוח, הפרעות פסיכוטיות, הפרעות מין, חוק ופסיכיאטריה ועוד.
  • עבירות מין - קורס זה מהווה הכרות עם   הפתולוגיה המינית. הקורס עוסק בסיבות ובאפיון של ההפרעות והסטיות המיניות הן מבחינה רפואית והן מבחינה משפטית. לאן ממשיכים?

בפני הסטודנטים המסיימים את לימודי התואר הראשון בתחום הקרימינולוגיה עומדות אפשרויות מגוונות להשתלבות בלימודי המשך לתארים מתקדמים ולימודי תעודה.

מבין המסלולים הקיימים:

  • תואר שני בקרימינולוגיה קלינית - תואר זה נלמד באוניברסיטת בר-אילן. תוכנית הלימודים מהווה הכשרה אקדמית (יחידה מסוגה בארץ) לקראת התמחות כקרימינולוג קליני והשתלבות מקצועית בתחומי בריאות הנפש, הרווחה, האכיפה והענישה. התכנית מיועדת להעניק תשתית של ידע בסיסי בתחומי האבחון והבדיקה הקלינית, פסיכופתולוגיה, גישות מרכזיות בפסיכותרפיה, סוגיות קרימינולוגיות ופורנסיות, מתודולוגיה ונושאים ייחודיים, תוך מיזוג גישות רפואיות פסיכיאטריות, גישות פסיכולוגיות וגישות רלבנטיות אחרות.

    ** לאחר סיום הלימודים במסלול זה ישנה אפשרות להמשך לימודים באחד מבתי הספר לפסיכותרפיה, לאחר סיום בית הספר לפסיכותרפיה ישנה הרשאה לעסוק בטיפול אינדוודואלי, זוגי או אחר בהתאם לתחום ההתמחות - גם לאוכלוסיה שאיננה פורנסית.
  • תואר שני בקרימינולוגיה חברתית -שיקומית - תואר זה נלמד באוניברסיטת בר-אילן. מסלול לימודים זה מכשיר את הסטודנטים לפעילויות הנוגעות לטיפול חברתי (סוציותיראפיה), לייעוץ, שיקום והכוונה של אוכלוסיות הנמצאות בסיכון לסטייה ולעבריינות, נושרים ממסגרות פורמליות, נפגעי סמים בבתי סוהר, עבריינים ומשפחותיהם ואסירים משוחררים.
  • תואר שני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה: התמחות בקרימינולוגיה וחוק - תואר זה נלמד באוניברסיטת חיפה. תוכנית הלימודים הינה בעלת דגש מחקרי. מגמה זו מיועדת להקנות ידע עיוני ומחקרי נרחב בתחום הקרימינולוגיה. הכרות והתעמקות בסוגיות מתחומי הסטייה, הפשיעה, עבריינות נוער, מערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט. ההתמקדות הינה בהקשר של החברה הישראלית תוך שימת דגש על פרספקטיבה השוואתית לחברות ולתרבויות אחרות.
  • תואר שני בקרימינולוגיה - תואר זה נלמד באוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת הפקולטה למשפטים. הלימודים מתמקדים בתיאוריות ובמדיניות הקשורות לעבריינות ופיקוח חברתי. בלימודי המוסמך שתי מגמות - מגמה עיונית מחקרית , ומגמת התמחות במערכת אכיפת החוק ומדיניות תיקון (Criminal Justice) . מגמת ה -Criminal Justice מיועדת, בעיקרה, לאנשי מקצוע מסוכנויות שונות של מערכת אכיפת החוק.

לימודי קרימינולוגיה המכללה האקדמית


 
אודות המחבר

בדק בית  הצרת היקפים פסיכומטרי ליסינג הסרת שיער

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article5511.aspx