כולנו כבר יודעים כי קורסי פסיכומטרי - בין אם רגילים בכיתות צפופות או מורה פרטי פסיכומטרי - הם התחלה אך הם לא הכל. הכנה לפסיכומטרי כוללת במידה רבה גם התכוננות עצמית אינטנסיבית על ידי תרגול פסיכומטרי. במאמר הבא נבחן את היתרונות והחסרונות של קבוצות לימוד. למי הן מתאימות? מתי הן מתאימות? כמה אנשים כדאי לכלול בקבוצות אלו? אלו ספרי פסיכומטרי צריך כדי לקיים קבוצת לימוד של הכנה לפסיכומטרי?
מהותו של אותו מוסד מפואר, המכונה קבוצות לימוד, ידוע – ללמוד לבד זה משעמם, אז למה לא להשתעמם עם עוד כמה חבר'ה? אולם רצה ג'א, ובנוסף לצורך החברתי שקבוצות לימוד מספקות לתלמיד, איכשהו יוצא שיש להן גם מעלות לימודיות חיוביות, באופן כללי וגם במקרה של הכנה לפסיכומטרי. זאת תודות לשתי תכונות נפלאות שנובעות מעצם הלמידה עם אנשים נוספים.
התכונה הנפלאה הראשונה של קבוצות למידה היא שאם נתקעים תמיד יש את מי לשאול. הרי מדי פעם נתקלים בשאלות איומות דוגמאת אנלוגיה כמו "מדריך פסיכומטרי פרטי : ז'יטוני מפעל הפיס" (א. ספרי פסיכומטרי : חרמש ; ב. קבוצת למידה של פסיכומטרי : ז'בוטינסקי ; ג. תשובה ב' ; ד. כל התשובות נכונות), שנראה שנכתבה רק כי כותב השאלות עושה ניסויים בפסיכולוגיה קלינית (כמה תלמידים אפשר לשלוח לטיפול). אם הלמידה באותו יום גורלי בו נתקל התלמיד בשאלה הייתה אינדיבידואלית התלמיד ההמוצע היה מעלה את אוסף ספרי פסיכומטרי שלו בלהבות. לעומת זאת, למידה בקבוצות מגדילה את הסיכוי כי מישהו מחבריה יזכה בהארה אלוהית, יבין איך לפתור את שאלות האבדון הללו, ואז – ילמד את כל שאר חברי הקבוצה איך עושים זאת. חברי הקבוצה לומדים ידע חדש והזוכה בהארה אשר התנסה זה עתה בקצת הדרכת פסיכומטרי מעמיק את הבנתו בסוגיה מעצם הסברת פתרונה לשאר החברים.
היתרון השני של הכנה לפסיכומטרי בקבוצת לימוד הוא למעשה הדרבון ההדדי. הרי כולנו מכירים את השתלשלותו של יום הכנה לפסיכומטרי ממוצע:
10:00 – יקיצה טבעית (כדי שחלילה לא נהיה עייפים במשך היום)
10:30 – הכנת ארוחת בוקר דשנה (כי ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביום)
11:00 – שנ"צ (כדי לעזור לארוחת בוקר להתעכל)
12:00 – השעה בה פתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 4
12:15 – פתיחת רדיו (התוכנית של זהבי עכשיו. והרי אין בעיה ללמוד עם קצת רדיו, לא?)
12:45 – השעה שבה שמתם לב שלא הצלחתם להתרכז בלימודים כי זהבי בדיוק התעצבן ורציתם לשמוע איך הוא יקלל את המאזין שעלה מולו בטלפון. כדי להתאושש יצאתם להפסקה.
13:15 – השעה שבה סיימתם את ההפסקה, שמתם שניצל בתנור והתיישבתם רק לחמש דקות מול הטלוויזיה
13:45 – השעה בה סגרתם את הטלוויזיה והלכתם לשנ"צ זריז כדי להתרענן לקראת למידה אינטנסיבית
15:00 – השעה בה התעוררתם מהשנ"צ ופתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 8
17:00 – השעה בה נמאס לכם ללמוד ופתחתם GTA רק לחמש דקות כדי לנקות את הראש
17:35 – השעה בה המשטרה תפסה אתכם ב- GTA
18:00 – השעה בה פתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 10
19:00 – השעה בה סגרתם ספרי פסיכומטרי והלכתם לנמנמם לרבע שעה
20:00 – השעה בה קמתם מהנמנום והחלטתם שישר אחרי ארוחת ערב אתם לוקחים את עצמכם בידיים
21:10 – השעה בה מתחיל עקרות בית נואשות
22:00 – השעה בה נגמר עקרות בית נואשות ואתם הולכים לעשות דוש ולישון לקראת יום הכנה לפסיכומטרי מפרך נוסף אשר עומד לפניכם כי אתם עייפים מהלמידה
לא קשה להבין איך קבוצות למידה עוזרות להתמודד עם לו"ז א-פסיכומטרי זה. הן מכניסות מסגרת והרגשת שותפות בקושי אשר מקלה על ההתמודדות עם הלמידה האינטנסיבית. גם אם חלק מחברי הקבוצה מעוניינים לעשות הפסקה ארוכה מהדרוש, לרוב אחד מחברי הקבוצה יהיה אחראי מספיק על מנת להעיר לשאר. מהבחינה הזו – של גורם מדרבן ללמוד – אין תחליף לקבוצת למידה לתלמידים שמוצאים עצמם נודדים בין הטלוויזיה למיטה ביום שהיה אמור להיות הכנה לפסיכומטרי מרוכזת.
אחרי שסקרנו מעלותיהן של קבוצות הלימוד כאמצעי הכנה לפסיכומטרי – הן גם פורום פסיכומטרי מכובד בו ניתן להיעזר האחד בשני על מנת לפתור סוגיות סבוכות, והן גם קבוצת תמיכה אשר מונעת מתלמידי הכנה לפסיכומטרי מיואשים מלאסוף קבוצת מקובלים ולהטיל פולסא דנורא על קורס פסיכומטרי באשר הם. ואפרופו מקובלים, אורי מאצלנו הואיל בטובו להזכיר יתרון נוסף של קבוצות למידה – קבוצות למידה למעשה מאפשרות לתלמידי הכנה לפסיכומטרי לפתח את הידע והמחשבה באופן הדדי על ידי התפלפלות, התדיינות ושאילת שאלות, שהן כידוע הצעד הראשון בקבלת תשובות. עוד ציין אורי כי למעשה מדובר בטכניקת הלימוד היהודית המסורתית (להיות חכמולוג כלפי כל מי שמסביבך, תכונה יהודית שהיא כידוע לכל הסיבה היחידה שאיכשהו הצלחנו לשרוד כל כך הרבה שנים).
בחלק השני אנחנו ננסה להאיר את הצד האפל של קבוצות הלמידה – ננסה להראות לכם למה הן יכולות להיות הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לציון הפסיכומטרי שלכם. ובהמשך לאווירת היודאיקה שהחלה לאפוף את המאמר הזה, צידן האפל של קבוצות למידה יואר לכם במשל.
נחזור אלפי שנים בזמן לשנת 1999. אחיכם האוחז בעט וידידו פילו מק'גרגור (חצי אירי חצי מפרדסיה) בשיעור נהיגה בלב נתניה. המורה המלמד, דרור, מנמיך את הרדיו וקולו הזועם של נתן זהבי סוג של הוחלש.
"תגידו לי, שני טמבלים שכמותכם" שואל המלמד, "תיאוריה כבר עשיתם?"
אנוכי ופילו מביטים האחד בשני, מגרדים זה בראשו של זה ושואלים "מה זה תיאוריה?"
אחרי שגילינו שזה מבחן שצריך לעשות כדי לקבל רשיון החלטנו ללמוד אליו ביחד במשך יום-יומיים מרוכזים, ולגשת למועד שבהמשך השבוע. התייצבתי בביתו של פילו (זה שבפרדסיה, לא זה שבאירלנד) ובדומה למתכונת הכנה לפסיכומטרי הקמנו קבוצת למידה. או יותר נכון לומר, קבוצת, כי למידה לא הייתה באותם יומיים. לעומת זאת היו הדברים הבאים:
שתיית קפה
כתיבת שיר ראפ
הכנת חביתות
הכנת חביתיות
הפסקות
נגינה בגיטרת ותופי אוויר לצלילי Dream Theater
קפיצה לביטון שגר מעבר לרחוב
ערימות ילדים (בגיבוי ביטון)
סשן חיקויי אוזי אוזבורן
מחבואים
ריכול
התדיינות בשאלה מי יותר שווה – באפי או שרה מישל גלר
למרבה חוסר ההפתעה, את מבחן התיאוריה שנינו לא עברנו. היינו למושא לעגם של כל החבריא מאחר והיינו היחידים בשכבה שנכשלו בתיאוריה (או לפחות אלו שהודו בכך...). בנוסף, המורה לנהיגה נכנס לרשימה הארוכה של אנשים שאכזבתי במשך חיי.
נראה שאין צורך להכביר במילים אודות מוסר ההשכל של משל זה. תלמידי קורס פסיכומטרי באשר הינכם, אם אתם מעוניינים לא להיות הסיבה להלבנת שיערו של מורה פרטי לפסיכומטרי או מדריך פסיכומטרי רגיל, אנא שקלו בכובד אם לכם ולשותפיכם ללמידה יש את היכולת לבצע הכנה לפסיכומטרי משותפת ברצינות...