יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופתית ולתזונת ספורטאים. בעל קליניקה המטפל במחלות שונות ע"י תזונה רפואית, דיאטות שונות לירידה במשקל, פיתוח ועיצוב הגוף, פציעות ספורט ועוד. מרצה לפתולוגיה כללית, תזונה רפואית, פרמקולוגיה וספורט. נייד: 0528567140
חוש הטעם - קובי עזרא
בלוטות הטעם מתפתחות עוד בשלב העוברי כבר בשבוע ה- 7-8 להריון, עד לשבוע ה- 13-14 הן בשלות ממש כמו אצל המבוגרים.
העדפות לטעמים שונים: מניסיוני האישי הטעם העדיף על מרבית בני האדם הינו מתוק ! תינוקות וילדים מעדיפים לרוב את הטעם המתוק ובהמשך את הטעם המלוח. היות והעובר יונק ופולט את מי השפיר ברחם אמו, בשלבים אילו ממש מתפתחת גם ההסתגלות לטעמים שונים. כלומר שחוש הטעם מושפע מתזונת אמו במהלך ההריון וההנקה. מכאן ניתן להסיק כי ככל הנראה שאהבת מזונות מסוגים מסוימים עוברת בדרך השליה, ההנקה והגנטיקה.
מדוע אנו אוהבים מתוק? הסוכרים (פחמימות פשוטות) הן ספקי האנרגיה הזמינה ביותר לגופנו! מכאן ניתן להניח כי מבחינה הישרדות יצר האדם היה לאכול מזונות מתוקים, כגון: פירות.
אך אצלנו בני-האדם "המודרניים" האמא, הסבתא ואפילו הדודה נותנות לילד החמוד כפרס סוכריות ושוקולדים. דברי מתיקה אילו יוצרים נזקים רבים והתמכרויות למזונות מתועשים אילו העשירים בסוכרים, צבעי מאכל, חומרים משמרים וכו'. מה גם שבאותו הרגע שחוש הטעם של הילד נחשף לדרגת מתיקות כל כך גבוהה לא פלא שתחושת טעם הפירות המתוקים הופך לחמוץ (רחוק מלהיות מתוק) ובלתי טעים !!!
אותו החוק חל גם לגבי הטעם המלוח! חשוב להבין כי ישנם הטוענים שצריכה מרובה של מלח גורמת נזקים לטווח הארוך, כגון: יתר לחץ דם, הפרעות בתפקודי הכליה והלב, ועד לסרטן.
תזונה נכונה - כיצד לאזן את האכילה ? בכדי לאזן את הילדים אשר רוצים לאכל כל הזמן שוקולדים וסוכריות! ישנו הצורך לגייס את כל המשפחה לפעולה. ראשית, עלינו לאזן את חוש הטעם ולהחזירו למצב נורמאלי.
כיצד עושים זאת? עושים זאת בהדרגתיות ומפחיתים לאט את דברי המתיקה בבית, מפחיתים מזונות מתועשים, כגון: מזונות משומרים ועוד, ובקיצור ישנו הצורך לגרום למקרר שלנו להכיל את מגוון הפירות והירקות המכילים מגוון נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, יש לצרוך דגנים וקטניות העשירים בפחמימות מורכבות, ויטמינים מקבוצת B וסיבים תזונתיים, בשרים רזים, ועופות העשירים בחלבונים, מוצרי חלב (דלי שומן עד 5%) העשירים בסידן וחלבונים, דגים העשירים בחלבונים ובחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה-3 וכו'...
חשוב לציין, כי ילד בריא אשר אוכל נכון יהיה לרוב מבוגר בריא אשר יסבול מפחות מחלות, כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד... היות והשמנה הינה: מ ח ל ה !
חשוב לציין, כי חוש הטעם הינו אחד מחמשת החושים שלנו (חוש המגע, הראייה, השמיע והריח). לחוש הריח - האף ישנה השפעה גדולה על חוש הטעם - הלשון, למרות שמבחינה אנטומית שני האזורים הנ"ל הינם פרודים, נראה כי הם פועלים יחד. מכאן ניתן להסיק כי הפרע בחוש הריח תפגום בחוש הטעם!
גורמים הפוגמים בחוש הריח (הטעם) שלנו הם: עישון אקטיבי ופסיבי - ולא רק סיגריות, צריכת אלכוהול מופרזת, אלרגיות ומחלות של דרכי הנשימה (כגון: סינוסיטיס - דלקת במערות האף), תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם), פגיעה נוירולוגית - עצבית בחוש הריח, טיפולים כימותרפיים והקרנות, מחלות המשפיעות על מערכת העצבים כגון: סוכרת, אלצהיימר ופרקינסון, חסרים תזונתיים כגון: מחסור בויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ומינרל אבץ.
חשוב לציין כי גם ריפלוקס (זרימת מיצי הקיבה לכיוון הוושט), דלקות בחלל הפה והלשון, תרופות שונות כגון: תרופות פסיכיאטריות (ליתיום וקלוזאפין), תרופות נוירולוגיות (פניטואין, קרבאמזפין ולבודופה), אנטיביוטיות (פלג'יל, אזיטרומיצין, ציפרופלוקסין וטטרציקלין), תרופות ללחץ דם (פרופרנולול, כפטופריל) ותרופות משתנות (ספירונולקטון, תיאזיד) עשויות לפגום בחוש הטעם.
טעם המזון - קשישים וחוסר תיאבון: אצל קשישים ישנה לעיתים ירידה בתיאבון, הדבר עשוי לנבוע כתוצאה מנטילת תרופות אשר פוגמות בחוש הטעם וכך בטעם המזון (טעם מתכתי, וטעם מר). כמו גם דיכאון, מחלות של דרכי העיכול, שיניים וכו'... אך באופן כללי ניתן לומר כי ישנן מספר גורמים אשר מסייעים לשפר את התיאבון אילו ואחרים.
להלן מספר גורמים אשר עשויים לשפר את התיאבון:
פעילות גופנית - פעילות גופנית כגון: שחייה (בעיקר) הליכה נמרצת, רכיבה על אופניים, אימון משקולות ומכשירים בחדר הכושר.
ויטמיני B-קומפלקס - ויטמיני B משפרת את התיאבון, עיכול המזון וניצולו בגופנו. ויטמין B1 מסייע לעיכול הפחמימות וליצירת אנרגיה. ויטמין B6 חיוני לניצול ופירוק החלבונים.
אלכוהול - צריכה מתונה של יין או בירה מסיעת להגברת התיאבון, בטווח של 20 עד 30 דקות לאחר השתייה.
מזון המוגש בצורה מגוונת ומסודרת - חשוב להבין כי צריכת מזון הנראית לעין יפה ומושכת משפרת את התיאבון. לא סתם ישנה את האמרה כי "העיניים רוצות לאכול".
אכילה בחברה נעימה - אכילה בחברת חברים עשויה לשפר את התיאבון.
לאתר קובי-דיאט - www.DietMe.co.il
לאתר ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
אתר הדיאטות הישראלי - http://diet2all.net/