דף הבית רפואה ובריאות בריאות ילדים ותינוקות חוש הטעם - יעקב עזרא
חוש הטעם - יעקב עזרא
קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית 28/09/09 |  צפיות: 2679

יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופתית ולתזונת ספורטאים. בעל קליניקה המטפל במחלות שונות ע"י תזונה רפואית, דיאטות שונות לירידה במשקל, פיתוח ועיצוב הגוף, פציעות ספורט ועוד. מרצה לפתולוגיה כללית, תזונה רפואית, פרמקולוגיה וספורט. נייד: 0528567140

חוש הטעם - קובי עזרא

בלוטות הטעם מתפתחות עוד בשלב העוברי כבר בשבוע ה- 7-8 להריון, עד לשבוע ה- 13-14 הן בשלות ממש כמו אצל המבוגרים.

העדפות לטעמים שונים: מניסיוני האישי הטעם העדיף על מרבית בני האדם הינו מתוק ! תינוקות וילדים מעדיפים לרוב את הטעם המתוק ובהמשך את הטעם המלוח. היות והעובר יונק ופולט את מי השפיר ברחם אמו, בשלבים אילו ממש מתפתחת גם ההסתגלות לטעמים שונים. כלומר שחוש הטעם מושפע מתזונת אמו במהלך ההריון וההנקה. מכאן ניתן להסיק כי ככל הנראה שאהבת מזונות מסוגים מסוימים עוברת בדרך השליה, ההנקה והגנטיקה.

מדוע אנו אוהבים מתוק? הסוכרים (פחמימות פשוטות) הן ספקי האנרגיה הזמינה ביותר לגופנו! מכאן ניתן להניח כי מבחינה הישרדות יצר האדם היה לאכול מזונות מתוקים, כגון: פירות.

אך אצלנו בני-האדם "המודרניים" האמא, הסבתא ואפילו הדודה נותנות לילד החמוד כפרס סוכריות ושוקולדים. דברי מתיקה אילו יוצרים נזקים רבים והתמכרויות למזונות מתועשים אילו העשירים בסוכרים, צבעי מאכל, חומרים משמרים וכו'. מה גם שבאותו הרגע שחוש הטעם של הילד נחשף לדרגת מתיקות כל כך גבוהה לא פלא שתחושת טעם הפירות המתוקים הופך לחמוץ (רחוק מלהיות מתוק) ובלתי טעים !!!

אותו החוק חל גם לגבי הטעם המלוח! חשוב להבין כי ישנם הטוענים שצריכה מרובה של מלח גורמת נזקים לטווח הארוך, כגון: יתר לחץ דם, הפרעות בתפקודי הכליה והלב, ועד לסרטן.

תזונה נכונה - כיצד לאזן את האכילה ? בכדי לאזן את הילדים אשר רוצים לאכל כל הזמן שוקולדים וסוכריות! ישנו הצורך לגייס את כל המשפחה לפעולה. ראשית, עלינו לאזן את חוש הטעם ולהחזירו למצב נורמאלי.

כיצד עושים זאת? עושים זאת בהדרגתיות ומפחיתים לאט את דברי המתיקה בבית, מפחיתים מזונות מתועשים, כגון: מזונות משומרים ועוד, ובקיצור ישנו הצורך לגרום למקרר שלנו להכיל את מגוון הפירות והירקות המכילים מגוון נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, יש לצרוך דגנים וקטניות העשירים בפחמימות מורכבות, ויטמינים מקבוצת B וסיבים תזונתיים, בשרים רזים, ועופות העשירים בחלבונים, מוצרי חלב (דלי שומן עד 5%) העשירים בסידן וחלבונים, דגים העשירים בחלבונים ובחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה-3 וכו'...

חשוב לציין, כי ילד בריא אשר אוכל נכון יהיה לרוב מבוגר בריא אשר יסבול מפחות מחלות, כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד... היות והשמנה הינה: מ ח ל ה !

חשוב לציין, כי חוש הטעם הינו אחד מחמשת החושים שלנו (חוש המגע, הראייה, השמיע והריח). לחוש הריח - האף ישנה השפעה גדולה על חוש הטעם - הלשון, למרות שמבחינה אנטומית שני האזורים הנ"ל הינם פרודים, נראה כי הם פועלים יחד. מכאן ניתן להסיק כי הפרע בחוש הריח תפגום בחוש הטעם!

גורמים הפוגמים בחוש הריח (הטעם) שלנו הם: עישון  אקטיבי ופסיבי - ולא רק סיגריות, צריכת אלכוהול מופרזת, אלרגיות ומחלות של דרכי הנשימה (כגון: סינוסיטיס - דלקת במערות האף), תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם), פגיעה נוירולוגית - עצבית בחוש הריח, טיפולים כימותרפיים והקרנות, מחלות המשפיעות על מערכת העצבים כגון: סוכרת, אלצהיימר ופרקינסון, חסרים תזונתיים כגון: מחסור בויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ומינרל אבץ.

חשוב לציין כי גם ריפלוקס (זרימת מיצי הקיבה לכיוון הוושט), דלקות בחלל הפה והלשון, תרופות שונות כגון: תרופות פסיכיאטריות (ליתיום וקלוזאפין), תרופות נוירולוגיות (פניטואין, קרבאמזפין ולבודופה), אנטיביוטיות (פלג'יל, אזיטרומיצין, ציפרופלוקסין וטטרציקלין), תרופות ללחץ דם (פרופרנולול, כפטופריל) ותרופות משתנות (ספירונולקטון, תיאזיד) עשויות לפגום בחוש הטעם.

טעם המזון - קשישים וחוסר תיאבון: אצל קשישים ישנה לעיתים ירידה בתיאבון, הדבר עשוי לנבוע כתוצאה מנטילת תרופות אשר פוגמות בחוש הטעם וכך בטעם המזון (טעם מתכתי, וטעם מר). כמו גם דיכאון, מחלות של דרכי העיכול, שיניים וכו'... אך באופן כללי ניתן לומר כי ישנן מספר גורמים אשר מסייעים לשפר את התיאבון אילו ואחרים.

להלן מספר גורמים אשר עשויים לשפר את התיאבון:

פעילות גופנית - פעילות גופנית כגון: שחייה (בעיקר) הליכה נמרצת, רכיבה על אופניים, אימון משקולות ומכשירים בחדר הכושר.

ויטמיני B-קומפלקס - ויטמיני B משפרת את התיאבון, עיכול המזון וניצולו בגופנו. ויטמין B1 מסייע לעיכול הפחמימות וליצירת אנרגיה. ויטמין B6 חיוני לניצול ופירוק החלבונים.

אלכוהול - צריכה מתונה של יין או בירה מסיעת להגברת התיאבון, בטווח של 20 עד 30 דקות לאחר השתייה.

מזון המוגש בצורה מגוונת ומסודרת - חשוב להבין כי צריכת מזון הנראית לעין יפה ומושכת משפרת את התיאבון. לא סתם ישנה את האמרה כי "העיניים רוצות לאכול".

אכילה בחברה נעימה - אכילה בחברת חברים עשויה לשפר את התיאבון.

 

לאתר קובי-דיאט - www.DietMe.co.il     

לאתר ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php

אתר הדיאטות הישראלי - http://diet2all.net/


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית

קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה

דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג

פיתוח גוף

דיאטה מהירה | דיאטה אישית



 


מאמרים נוספים מאת קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית
 
קובי עזרא ויוסי אדרי תחרות מר ישראל, פיתוח גוף, פיתוח שרירים
קובי עזרא, יוסי אדרי, פיתוח גוף, פיתוח שרירים, תחרות מר ישראל, תחרות מר ישראל יוסי אדרי מנתניה הוא אלוף האלופים בתחרות מר ישראל: "עשור אני מחכה לגביע", היה שווה לחכות 40 שנה כדי להגיע ליום הזה", הוא אומר וחושף את הדיאטה המיוחדת שלו

דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת
21/11/21 | השמנת יתר
דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת. המחקר, שנערך בעכברים, הראה שלתזונה (כולל קלוריות כללית ומאזן מאקרו-נוטריינטים) הייתה השפעה גדולה יותר על ההזדקנות והבריאות המטבולית מאשר לשלוש תרופות הנפוצות לטיפול בסוכרת ולהאטת ההזדקנות. הממצאים מתפרסמים ב- Cell Metabolism.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD
צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD, צמיחה וגדילה בגובה נוצרת ע"י התארכות עצמות הארוכות, כתוצאה מכונדרוגנזה בצלחות האפיפיזאליות, המכונות גם צלחות הגדילה. תהליך זה נובע מהתרבות כונדרוציטים, היפרטרופיה והפרשת מטריקס חוץ תאית. המאורגן על ידי רשתות מורכבות של גורמים תזונתיים, תאיים, פרצרין ואנדוקריניים. ניתן להגדיר את גיל ההתבגרות כתקופת המעבר מילדות דרך התפתחות מאפיינים מיניים משניים ועד השגת הגובה הסופי בבגרות. מהירות הצמיחה מוגברת בתחילת המוקדמות או באמצע החיים, ידועה כגידול הפוברטלי.

קריאטין - קובי עזרא
קריאטין - קובי עזרא היא חומצה אורגנית חנקנית הנוצרת באופן טבעי. תפקידו העיקרי של הקריאטין הוא להקל על מיחזור של אדנוזין טריפוספט (ATP), מטבע האנרגיה של התא, בעיקר ברקמת השריר והמוח.

דיאטה מהירה מאוד
05/04/15 | דיאטה
דיאטה מהירה. דיאטות לירידה במשקל. ישנן סיבות שונות לאיזון המשקל ודיאטות שונות: החל ממראה חיצוני, עיסוק בספורט ובריאות, לרבות בריאות הלב וכלי הדם ומניעת סרטן....

חיטוב הגוף - קובי עזרא
21/06/14 | דיאטה
בדיאטת דיאט2אול אוכלים כמעט הכל! אך לרוב הדיאטה נקבעת בהתאם למה שהמטופל אוכל באורח ה"נורמאלי" שיגרתי. וכמובן בשילוב המזונות הייחודי! מניב את התוצאות האופטימאליות לחיטוב הגוף באופן מקסימאלי ומהיר ביותר.

מניעת סוכרת מסוג 2
יש חוקרים הטוענים שניתן למנוע סוכרת מסוג 2, זאת ע"י שינוי בהרגלי החיים. היות ותוכנית תזונה ודיאטה נכונה המותאמים לפרט בשילוב תוכנית אימונים אכן עשויים למנוע את התפתחות הסוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 2 או סוכרת מבוגרים בלשון העם, בעלת מרכיב גנטי חזק יותר, תזונה ואורח חיים משפיעים על הסיכוי שהמחלה תתרחש בגיל צעיר יותר-40 או מבוגר יותר 60 ומעלה או אולי לעולם לא?!. הסיכון לסוג להופעת סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריונית יכול להיות ירידה ע"י בשמירה על משקל תקין – כלומר השמנה יתרה ותזונה לא בריאה.

ויטמין d אוסטאופורוזיס
ויטמין d אוסטאופורוזיס ויטמין D או (Cholecalciferol) הוא ויטמין מסיס בשומן העוזר לגוף לספוג סידן. ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסן ברקמות השומן של הגוף. בנוסף לסיוע לגוף לספוג סידן, ויטמין D גם מסייעת לגוף לשמור על כמות של סידן וזרחן בדם הנכונה. תוספת סידן וויטמין D מהווה טיפול הכרחי באוסטיאופורוזיס. מחלת האוסטאופורוזיס נמצאה מלווה באבחון שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D. מקורות מזון ויטמין D מצויה במזונות הבאים: מוצרי חלב גבינה חמאה חלב מועשר (כל חלב בארה"ב הוא מועשר בויטמין D) דגים צדפות דגני בוקר
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI