"חלום הגיליוטינה" של ל.פ. מאורי
חוקר צרפתי בשם ל.פ.א. מאורי, באמצע המאה ה-19, ערך ניסויים שמטרתם לספק בסיס מחקרי מדעי לחלומות. במרבית הניסויים שערך, הוא שימש כנבדק כאשר עוזרו, הפעיל עליו בשנתו גירויים שונים, מאורי לא ידע מראש איזה גירוי יינתן באיזה לילה, בבוקר סיפר את חלומותיו מאותו לילה.
ניסויו של מאורי ותוצאותיהם מעניינים ביותר. הגירויים שהופעלו על מאורי היו די מגוונים, כגון: טפטוף טיפות מים על פניו, רעש באוזניו, דגדוג בנוצה בקצה חוטמו, בשפתיו, הבזק אור חזק בעיניו העצומות ותחושת ריחות שונים באפו. בלילות שבהם זכר מאורי את חלומותיו ודיווח עליהם- השווה את התוכן עם הגירוי שהופעל עליו. לדבריו עוררו גירויים אלה אצלו בדרך כלל חלומות שתוכנם קשור בדרך כל שהיא, בין אם ישירות ובין בעקיפין לגירויים, להלן מספר דוגמאות: א. שפשוף כלי מתכת על יד אוזנו שגרם לרעש צרחני, הביא לדיווח על חלום בו נשמע צלצול פעמונים הקשור בתקופת המהפכה הצרפתית. ב. בלילה בו דגדגו את קצה אפו ושפתיו - חלם מאורי חלומות אימים על עינויים בידי דמויות בלתי מוכרות, שבין היתר מפשיטות את עור פניו מעליו! ג. כשקרבו מגהץ חם לפניו, חלם מאורי על שודדים שפרצו לבית והכריחו אותו ואת כל הנוכחים למסור את כספם, לצורך כך צרבו השודדים את רגליו בגחלי פחמים ד. טיפות מים שטופטפו על מצחו, גרמו לכך שחלם כי הוא באיטליה, מזיע בכל גופו, ושותה בצימאון יין איטלקי לבן.
חלום אחד שסיפר מאורי הפך למפורסם ביותר, בשל הוויכוחים המרובים שעורר, חלום זה מוכר בשם "חלום גיליוטינה". בחלומו מספר מאורי שהוא משתתף בפעילויות בתקופת המהפכה הצרפתית. הוא נרדף על לא עוול בכפו, נתפס ומצליח להימלט בתחבולות שונות. שוב הוא נתפס ומובא לבית הכלא של לוחמי המהפכה. משם הוא מובא לבית הדין המהפכני עממי. רובספייר ומרט עצמם חוקרים אותו בחקירות שתי וערב. פשר אשמותיו אינו נהיר לו, אך הוא נשפט וגזר דינו הוא הוצאה להורג בגיליוטינה. הוא מובל כבול ונקשר למקום ההריגה על ידי התליין. הוא מרגיש בברור כיצד ניתק ראשו מגופו ואז הוא מתעורר בבהלה רבה, הוא מוצא שחלקה העליון של מיטתו נפל ופגע בצווארו. לטענת מאורי פגיעת חלק מהמיטה בצווארו היא שעוררה את המחשבה על גיליוטינה. כך נסבה מחשבתו על צרפת והמהפכה הצרפתית וחלום שלם נבנה מסביב לכך. קיים קושי רב לקבל טענה זו, בשל המהירות בין הסיפור לבין רגע ההתעוררות, במידה ונקבל טענה זו, הרי שיש להניח כי החלום מתפתח במהירות עצומה, כמעט כהרף עין, במיוחד אם אנו מניחים שאותו גירוי שעורר את החלום (נפילת הקרש על צווארו), הוא גם הגירוי שעורר את מאורי משנתו.
רבים הניחו הנחה זו והוסיפו סיפורים ונקודות מעין אלה. לעומתם, הניחו החולקים על דעה זו, כי היה זה דמיונו העירני של מאורי בשעת התעוררותו או אף לאחר שנעור לחלוטין, שבנה "חלום" מורכב וארוך כזה. אחדים אף האשימו את מאורי בכך שהגה סיפור דמיוני, כדי להוכיח את גישתו העיקרית שהגירויים החיצונים בשעת השינה הם מקור כל החלומות. אחד המבקרים אף גילה שלפי עדותו של מאורי עצמו, חלפו מספר שנים מהלילה בו כאילו חלם חלום זה, עד למועד שפרסם אותו.
מפתה מאוד להוסיף בשעת השחזור פרטים אלו ואחרים התומכים בגרסתך, כדי להדגיש את נקודת הטיעון, כך יתכן שחלומו של מאורי " הלך ותפח".
יש לזכור כי ניסוייו נערכו ללא נקיטת אמצעי זהירות, כגון: עריכת ניסויים חוזרים, השוואת בין הנבדקים, שימוש בנבדקים ובנסיינים שאינם יודעים את מטרות הניסוי והתיאוריה של החוקר ועוד. על כן יש לקבל את סיפורו בעירבון מוגבל מאוד...
לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק
www.barakcollege.com