מידע על רופאי שיניים בישראל |
נכתב על ידי: |
גיל |
תאריך: |
26/10/09 |
|
בימים אלה, כאשר עולם רפואת השיניים התפתח לכדי תחום רפואי-כירורגי רחב היקפים בעל התמחויות רבות הכוללות התמחויות בחלל הפה, בשיניים ובלסתות, בפנים ואפילו בבסיס הגולגולת, גדלו דרישות הסף להכשרת רופאי שיניים בהתאמה ועתה מחוייב כל רופא שיניים לעבור הכשרה רפואית כללית.
בארץ אף מחמירים את הדרישות ועל רופאי השיניים להחזיק בתואר D.M.D (דוקטור לרפואת שיניים), או D.D.S (דוקטור לכירורגיה דנטלית). אלו שני מסלולי שונים ונפרדים ממסלולי ההכשרה לרפואה כללית, אך לפעמים ישנן הקבלות ומסיבה זו מספר מצומצם של רופאי שיניים הם גם רופאים כלליים כהכשרה הראשונית.
כיצד מוצאים רופא שיניים?
במרבית המקרים, רופא שיניים עובד במרפאות פרטיות. בשנים האחרונות התחזק מעמדם של מרכזי רפואת שיניים במסגרת קופות החולים:
- מרפאת שיניים קופת חולים כללית
- מרפאת שיניים של קופת חולים מאוחדת
- מרפאת שיניים של קופת חולים מכבי
מה צריך ללמוד רופא שיניים?
כל רופא שיניים עבר אחת מההכשרות הבאות:
- רופא שיניים כללי: בעל הכשרה כללית הכוללת סיום לימודים בהצלחה, מעבר בחינות הרישוי הממשלתיות וקבלת רישיון המתיר לו לעסוק ברפואת שיניים.
הכשרה ורישיון אלה (בישראל) מאפשרים לרופא השיניים לעסוק בכל תחומי רפואת השיניים. כלומר, הוא רשאי לעסוק גם בהשתלות, ניתוחי חניכיים וכו', מעבר לביצוע טיפולי שיניים קונבנציונאליים, וכל זאת לאחר השתתפות בהשתלמויות קצרות, אך ללא צורך ברישוי רשמי. במדינות אחרות ברחבי העולם, לדוגמא, מחוייב רופא שיניים לקבל הסמכה רשמית על מנת לעסוק בטיפולי שיניים מורכבים.
- רופא שיניים מומחה: מדובר ברופאים עם אותה הכשרה בסיסית בעלי תואר אקדמי ורישיון ממשלתי המתיר להם לעסוק ברפואת שיניים, אולם לעומת הרופאים הכלליים, רופאים אלו עברו התמחות, איש איש בתחומו, במסגרות שונות הנמשכות בין 4 ל-6 שנים. התמחויות אלו נועדו להסמיך את הרופאים לבצע טיפולי שיניים מסובכים. בעולם, על רופא השיניים הכללי להפנות את המטופל לרופא מומחה במקרה הצורך.
- לפי המלצה – אין חכם כבעל ניסיון. מישהו שאנחנו סומכים על דעתו והוא בעל ניסיון בכך שעבר מספר טיפולי שיניים אצל רופאי שיניים, יכול להיות האמצעי היעיל ביותר בשבילכם לבחירת הרופא והמרפאה.
- לפי צוות המרפאה – צוות רפואי בעל הבנה מקצועית, מאיר פנים, וכזה שמשתף אתכם בטיפוליו, סביר שייצג רופא שיניים שכדאי להיות מטופל במרפאה שלו.
- הסברים – רופא טוב ישקיע בהסברים למטופליו על דרכי הטיפול ועל אפשרויות אחרות לטיפולים, ללא ניסיון לזרז אותם לקבל החלטה ואפילו לקבל אחת בשמם.
- המשכיות טיפולי השיניים – כאשר הרופא המטפל מטפל במטופליו לאורך זמן ומכיר את עברם הרפואי, איכות הטיפול תהיה טובה הרבה יותר.
- לפי התעודות – רופא שיניים שעבר השתלמויות רבות, יחזיק בותק טיפולי רב יותר ויוכל לבצע מספר רב יותר של טיפולי שיניים.
בישראל כיום כ-7,000 רופאי שיניים פעילים – מדובר על רופא אחד על כל 750 תושבים. לשם ההשוואה, באירופה ובארה"ב מופקד רופא אחד על כל 2,000-3,000 תושבים. בגלל מספרם הרב של רופאי השיניים בישראל, שוק רפואת השיניים הוא תחרותי עד מאוד. כתוצאה מ התחרות הזו נוצרת ירידת מחירים והענקת טיפולים ובדיקות ללא עלות בכדי למשוך לקוחות – יתרון כלכלי למטופל.למרות הנאמר, רופאי השיניים הפרטיים בישראל עדיין שולטים בכ-70% מנתח השוק, בעוד מרפאות השיניים של קופות החולים מחזיקות כ-20% ורשתות פרטיות אחרות מחזיקות ב-10%.
איך בוחרים רופא שיניים?
בחירה ברופא שיניים היא מהלך חשוב עבור כל בן אדם, מהסיבה ותחום רפואת השיניים אינו דומה לכל שאר תחומי הרפואה, מאחר ותמיד ישנו צורך בתחזוקה, ההופכת את הקשר עם רופא השיניים למרובה שנים.
למרות כל זאת, המרכיב החשוב ביותר בעת בחירת רופא השיניים הוא האמון. כאשר התקשורת בין המטופל לרופא השיניים היא טובה, כנראה שהבחירה באותו רופא היא נכונה.
|