צלוליט ופעילות גופנית
נכתב על ידי: אורי לאוגומר
תאריך: 22/06/08

צלוליט,

הסיוט" של כל אישה – צלוליט. הרבה נכתב עליו. תכשירים רבים מוצעים בשוק להיפתר ממנו אך ללא הצלחה. הצלוליט הוא למעשה שומן הדוחס את העור למראה של קליפת תפוז, הסיבה לכך, כנראה גנטית ואין בהיכרך קשר  לכמות השומן אלא למבנהו.

למרות הדמיון בשמות, אין "הצלוליט" וה"צלוליטיס" דומים, האחרון מתייחס לדלקת ברקמת השומן.

הצלוליט נגרם משקיעה בלתי אחידה וכליאה של שומן במרווחים שבין השרירים, במעטפת השרירים ובתוך שכבת השומן התחתונה (היפודרמיס). מעטפות השרירים והמרווחים בין השרירים אינם נמצאים בגובה אחיד לכן השומן מצטבר בהתאם לגובה השונה וזאת הסיבה ליצירת שקעים וגלים. בד"כ יש גם הצטברות נוזלים שהופכים לג`ל בגלל חוסר יכולת להתפנות. באופן טבעי השומן אמור להיאגר בתאי שומן מיוחדים האמורים להיות מנוצלים לאנרגיה בשעת הצורך. במקרה של צלוליט השומן אינו מצליח להשתחרר.
האם נתן להלחם בצלוליט?ואם כן כיצד?
הורדת הצלוליט אפשרית על ידי הורדת אחוזי השומן בגוף, כך יורדת מסת השומן התת- עורית מכל הגוף ובתוך כך גם מהאזורים מוכי הצלוליט.
הדרך הטובה והבריאה ביותר להורדת אחוזי השומן בגוף, היא כניסה לאורח חיים בריא יותר, הכולל תזונה נכונה ונבונה  ותוכנית אימון גופני הכוללת אימונים אירוביים (הליכה, ריצה, רכיבה, שחייה וכד´) ואימוני התנגדות/כוח בחדר כושר.

השפעתה של הפעילות הגופנית על הצלוליט מתחלקת לשניים:
 1.
למניעה. אורח חיים נכון הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה יעזור במניעת הצטברות השומן  פחות שומן = פחות צלוליט.
 2.
להפחתת כמות הצלוליט לקבוצות האוכלוסייה הסובלות מתופעה זו. בכדי להלחם בתופעה זו הפעילות הגופנית צריכה לכלול:
א. פעילות אירובית (לב ריאה) לפחות 3 פעמים בשבוע (עדיף 5 ) למשך 30-60 דקות בעצימות של  בין  60% ל 85% מדופק מרבי, תלוי ברמת הכושר ובמטרות המתאמן/נת. את הפעילות האירובית  חשוב לשנות לעיתים תכופות בכדי לא ליצור מצב בו הגוף יסתגל לסוג האימון ( ניתן לעבור מאימוני הליכה לאימונים על קרוס לאימונים על סטפר, על אופנים וכד').
ב. תרגילי התנגדות (כוח). לאימוני התנגדות חשיבות מרובה הן בתוספת מסת שריר אשר עוזרת בשרפת שומן (וכפי שציינו למעלה פחות שומן = פחות צלוליט) והן בחיזוק השרירים ורקמות החיבור. גם בסוג אימון זה חשוב לשנות ולגוון לעיתים קרובות יחסית, כמובן על פי יכולות המתאמנים. ההמלצה לתדירות אימוני הכוח היא 3 פעמים בשבוע, יש לבחור משקלים אשר יאפשרו כ 12-15 חזרות לסט אחד, ולבצע  3 סטים לקבוצת שרירים. חשוב לציין את העובדה כי לא ניתן לבצע הורדת שומן נקודתית כלומר אין תרגילים  ספציפיים להורדת שומן (לדוגמא כפיפות בטן לא יורידו את השומן בבטן, כשם שתרגילי ירך לא יורידו את השומן בירך) כמות השומן בגוף תפחת מסך כל  הפעילות ומיצירת מאזן קלורי שלילי.
ג.עיסוי עצים (אינטנסיבי) העשוי להגביר את זרימת הדם לאזור, מאחר וקשה לבצע עיסוי כזה לבד החלו לאחרונה להשתמש בגלילי סטירופון . גלילי  הסטירופון מורכבים מחומר סינטטי (מהמשפחה של הקל-קר ומעט רכים יותר מן הקל-קר) ומשמשים למטרות שונות בפעילויות גופניות :שיפור שיווי משקל, גמישות ושחרור רקמות ( ( myofascial release ,לאחרונה נוסתה שיטה זו בניסיון להפחית את רקמת הצלוליט. בשיטה זו המתאמנים מבצעים בטכניקה מסוימת מסג' עצמי ע"י העברת משקל  הגוף במנחים שונים (בהתאם  לאזור עליו רוצים לעבוד) תוך כדי גלגול הגליל
מאחר ושיטה זו חדשה יחסית (בהתייחס לצלוליט) אין מספיק נתונים לגבי % הצלחה, חלק מהמאמנים אשר ניסו זאת עם לקוחותיהם טוענים לשיפור וחלק מהמאמנים לא ראו הבדל. מאחר ואין סיכון בשיטה זו והערך המוסף לגמישות ולריכוך רקמות נוקשות רב הוא, שווה לדעתי לנסות שיטה זו. בכל מקרה אין לשיטה זו בלבד יכולת להורדת הצלוליט אלה בשילוב שאר הפעילויות המוזכרות

 
יש לזכור כי כל הפעילויות המוזכרות חייבות להשתלב עם תזונה נכונה.


 
אודות המחבר

אורי לאוגומר, מאמן כושר.
http://www.fitnessinbalance.co.il 
 כנסו לחדר הכושר המקוון-
http://www.fitnessinbalance.co.il/web/8888/nsf/sbs.py?&_ID=14306&did=5439&PF=1&G=14306&lang=HE&_UserReference=93F3623B33EAD6034BB03F68

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article764.aspx