נכתב על ידי: |
שחר לוי |
תאריך: |
01/07/08 |
|
שחר לוי, מחבר הספר ומנהל ביה"ס לטכנאות מעשית 'המכונה שבאופנוע'
כאשר אנו רוצים להכיר כיצד משפיע האוויר על פעולתו הליניארית ועל תפוקתו של מנוע 4 מהלכים, יש צורך להבין מה האוויר חווה במהלך זרימתו מסעפת היניקה אל פנים חלל הצילינדר. ובכן, בשלב ראשון ובאופן הבסיסי ניתן לומר כי בתחילת מחזור היניקה נפתח חלל הצילינדר ומתמלא בתערובת של אוויר ודלק המוזרמת אליו מתיבת האוויר דרך סעפת היניקה. בשלב הבא נסגר חלל הצילינדר למשך זמן מסוים, ובה בעת התערובת נדחסת, מוצתת ואף מתחילה לבעור – זהו מהלך הדחיסה.
מיד לאחר מכן מתחיל מהלך העבודה שבו מופקת האנרגיה הדרושה לסיבוב גל הארכובה, ובסופו נפתח שוב חלל הצילינדר, וגזי הפליטה מתפשטים ויוצאים אל האוויר האטמוספרי. ברגע זה הסתיים מחזור אחד, וחלל הצילינדר מוכן לתחילתו של מחזור חדש! מהאמור ניתן להבין כי חלל הצילינדר נחשף פעמיים לאוויר האטמוספרי במהלך מחזור פעולה אחד של המנוע. תחילת המחזור (מהלך היניקה) וסיומו (מהלך הפליטה) הם אותם רגעים שמתאפשרת בהם תנועת תערובת חדשה פנימה ויציאה של גזי פליטה (אנרגיה מבוזבזת) אל מחוץ לחלל הצילינדר.
מי מנהל ת'עניינים?
זרימה זו מתאפשרת בזכות תנועת הבוכנה לאורך הצילינדר, דבר הגורם לשינויים בנפחו, ובהתאם לכך גם לשינוי בהפרש הלחצים הקיים בין חלל הצילינדר לבין לחץ האוויר אשר מחוצה לו – בתיבת האוויר. לדוגמה, במהלך היניקה הלחץ בחלל הצילינדר נמוך בהשוואה לזה הקיים בתיבת האוויר, ומסיבה זו התערובת נשאבת לתוכו. לעומת זאת, במהלך הפליטה נותרים גזים שלא הצליחו להישרף בתהליך הבערה, ומכיוון שלחצם גבוה מהותית מזה האטמוספרי, הם שואפים לצאת אל מחוץ לחלל הצילינדר בהזדמנות הראשונה הניתנת להם.
אוקי, אבל מי שולט על תנועת התערובת פנימה והחוצה? ובכן, כל עוד מחקרנו הפעם מתמקד באופן פתיחת חלל הצילינדר וסגירתו, יש להבין כי חייב להיות סנכרון כלשהו, מדויק מאוד וקבוע, בין פתיחת השסתומים וסגירתם לבין סיבוב גל הארכובה. קשר מכאני קבוע זה מתאפשר באמצעות מנגנון תזמון משולב הכולל בראש ובראשונה את גל הפיקות, הנחשב ל"מנהל העניינים" שכן הוא השולט בתזמון פתיחת וסגירת תעלות היניקה והפליטה בהתאם לתנועת הבוכנה. הקשר המכאני בין גל הפיקות לגל הארכובה מתבצע על־ידי אחד מבין שלוש האופנים הבאים:
אפשרות מס' 1: שרשרת חוליות – דומה במבנה שלה לשרשרת ההינע המניעה את הגלגל האחורי. זהו המנגנון הנפוץ ברוב מנועי האופנועים בעולם. התבונן בתמונה הימנית בתחתית העמוד המציגה חתך של מנוע ה- r1000 2004 ותוכל לראות את שרשרת התזמון. זו האחרונה "חובקת" ומקשרת בין זוג גלגלי שיניים המפעילים את גלי הפיקות לבין גלגל שיניים נוסף בקצהו התחתון של המנוע, המותקן על קצה גל הארכובה. חשוב להזכיר כי שרשרת התזמון עשויה להיות בצִדי המנוע או במרכזו.
אפשרות מס' 2:
שילוב של גלג"ש ביניים ושרשרת תזמון כפי שניתן לראות בחתך של מנוע ה- tl1000 בתמונה השמאלית. הפעם, שרשרת התזמון אינה חובקת את זוג גלגלי השיניים בקצה גלי הפיקות אלא את גלגל השיניים המותקן ביניהם, מה שמאפשר לקצרה ומאלץ אותה להסתובב בכיוון ההפוך, דהיינו – אחורה. זהו יתרון נפלא מבחינת האינרציה, אבל חשוב לזכור זאת כאשר מסובבים את המנוע ידנית (כוונון מרווח שסתומים ו/או בעת החלפת השרשרת). סידור הנדסי זה קיים גם במנועי ה- lc8 v-twin וה- twin של mz.
אפשרות מס' 3:
אפשרות מס' 3: מתבצע על־ידי תשלובת גלגלי שיניים בלבד, למיטב ידיעתי היא אופיינית רק למנועי ה- v מבית honda, ובמובנים רבים זהו מנגנון התזמון היעיל ביותר, הן מבחינת הצליל החשמלי שמשמיעים המנועים הללו, ובמיוחד מבחינת אמינותם לאורך שנים. בקשר לתמונה – פעם אחרת... :- )
זהו, לסיכום:
זכור כי האפלה המקצועית, הבטיחותית וחוסר האונים שהנך חש בכל הקשור במכונה שבאופנוע יכולים להיעלם בנקל. למען מטרה זו בדיוק החלטתי להרים את הכפפה, לפרסם ספר מקצועי בעברית ואף ליזום ולהקים בית ספר מעשי לטכנאות אופנועים. שני אלו ושירותינו הייחודיים הנוספים, עליהם תוכל ללמוד באמצעות שני האתרים שלנו, מציעים לך מקור מידע תיאורטי נרחב ביותר, קורסים מקצועיים ומעשיים ברמה הגבוהה ביותר שיאפשרו גם לך ללמוד כיצד להבין, לתחזק ולשפר את מערכות 'המכונה שבאופנוע' והגנה מקצועית משפטית בכל מחלוקת שעלולה להתעורר, חלילה.
במאמרים נוספים המפורסמים כאן תוכל להחכים בהיבטים הקשורים במכונה שבאופנוע, ואם עדיין יש לך שאלות, הנך מוזמן לרכוש את הספר 'המכונה שבאופנוע' ולצאת לחוויית קריאה מרתקת במיוחד. כמו כן הנך מוזמן ליטול את מלוא האחריות על תקינות ובטיחות המכונה שבאופנוע או הקטנוע הפרטי שלך בידיך שלך, ולהצטרף לאחד מימי העיון ו/או הקורסים שאנו מציעים בבית הספר לטכנאות אופנועים מעשית.
שירותינו הייחודיים יאפשרו לך לחסוך את עלויות התחזוקה בכל אופנוע עתידי או להשתלב בענף כאיש מקצוע מוערך, להתענג מתחושת הסיפוק שתלווה אותך בעת פיתרון בעיה או תקלה, ובעיקר ? לוודא כי המכונה הפרטית שלך או זו של הלקוח שלך אכן תטופל כראוי ובאופן הבטיחותי ביותר - למען השקט הנפשי.
בינתיים, פקח את עיניך והקפד לתחזק את מערכות המכונה שבאופנוע או הקטנוע, רכוב בזהירות, ושמור על חייך!
אתר הבית שלנו: www.insightmoto.com
נייד: 050-8633673 משרד: 09-7680008
דואר אלקטרוני 1: [email protected] דואר אלקטרוני 2: [email protected]
להתרשמות מהספר 'המכונה שבאופנוע', הקש כאן!
לפרטים נוספים על בית הספר לטכנאי אופנועים, הקש כאן!
לרכישת ערכת כלים מקצועית שתשמש אותך בעת טיפול באופנוע שלך, הקש כאן!
אם לא נענינו לפנייתך, מכל סיבה שהיא, אל תהסס להשאיר לנו הודעה. יהיה לנו העונג לשוב אליך במהרה.
שחר לוי מנהל ומדריך ראשי בביה"ס לטכנאות אופנועים מעשית
|
|
|
אודות המחבר |
|
היי, נעים מאוד... :-) שמי שחר לוי, אני בן 41, ורוכב על אופנוע בדיוק כמוכם. הרשה לי להציע לך קורס וידאו מקצועי מתנה, הכולל 3 סרטוני HD באורך של שעה! מעניין אותך?! בקר באתר הבית החדש שלי, הרשם 'לנבחרת המקצוענים הפרטית שלי', וקבל את הקורס מיידית אל תיבת המייל שלך.
הקורס יאפשר לך: 1. ללמוד כיצד להדק ברגים כמו מקצוענים אמתיים - באמצעות ידית מומנט! 2. לבדוק באמצעות רב מודד חשמלי את המצבר של האופנוע, הקטנוע או הטרקטורון שלכם. 3. להימנע מהחלפה מיותרת של מחשב ניהול המנוע בעלות של 20,000 ש"ח בשל מתג הצתה (סוויץ') שמעולם לא טופל...
YouTube - הרשם בלחיצת כפתור אחת לערוץ הוידאו החדש ב- YouTube, וקבל כל וידאו חדש שאפיק ישירות למייל הפרטי שלך. Facebook - חפש שחר לוי 'המכונה שבאופנוע', הצע לי חברות, ועשה לי לייק קטן בדף האוהדים של 'המכונה שבאופנוע'.
מאות רבות של טיפים מקצועיים, מאמרים וסרטוני וידאו באיכות HD, מצפים לך בשלוש ערוצי התקשורת שלנו! והם יסייעו לך לחסוך אלפי שקלים רבים כל שנה, לרכוב על מכונה מקצועית ואמינה, חלקה ובטיחותית עשרות מונים... מבטיח לך. ;-)
שחר לוי 0508633673 [email protected] |
|
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים |
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article922.aspx |
|