עצירות כרונית – גורמים וטיפול
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 29/06/10

בעצירות צואה עוברת לאט מדי דרך המעי. הצואה הופכת קשה ויבשה והתוצאה היא יציאות לא סדירות ואי נוחות וקשיים בעת מתן צואה. עצירות היא לא מחלה וברוב המקרים עצירות היא לא סיבה לדאגה יתרה.

רבים סבורים כי אם עבר יום בלי יציאה הם סובלים מעצירות, אך למעשה תדירות היציאות הנורמלית משתנה מאדם לאדם ונעה בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע.

סימפטומים של עצירות כוללים תחושה של התרוקנות שלא הושלמה, נפיחות וכאבים בבטן, גזים וכאמור יציאות לא סדירות וצואה קשה ויבשה שגורמת לאי נוחות וקשיים. 

עצירות כרונית מוגדרת כהתמשכות של הסימפטומים על פני שלושה חודשים (לא בהכרח ברצף) והיא יכולה להימשך חודשים ואף שנים. עצירות לרוב נגרמת מתזונה לקוייה, התעלמות קבועה מהצורך ללכת לשירותים או מחלה כלשהי.

במקרים רבים של עצירות תרופות עלולות להיות המקור. עצירות יכולה להיות תופעת לוואי של תרופות רבות כגון משככי כאבים, במיוחד עם קודאין, נוגדי דכאון, נוגדי התכווצויות ותרופות לב חוסמות סידן.

שימוש יתר בתרופות משלשלות יכול לפגוע בתפקוד המעיים ולגרום עצירות כרונית. המעיים הופכים להיות תלויים בתרופות ואינם מסוגלים לתפקד כראוי ללא סיוע. יוצאות דופן הן תרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לשם טיפול בעצירות לזמן ממושך.

לא בכל המקרים של עצירות תרופות הן הפתרון ובכל מקרה רצוי להתחיל טיפול בעצירות בשינויים בתזונה ובאורח החיים. נסו להימנע מתרופות הגורמות לעצירות וחפשו חלופות. פעילות גופנית סדירה מסייעת לפעילות מערכת העיכול. שתו הרבה – כ-10 כוסות ביום, רצוי מים. איכלו מזון טרי ולא מעובד והקפידו על הכללת סיבים בתזונה. דגנים מלאים ופירות וירקות הם מקורות טובים לסיבים. הקפידו על ארוחות סדירות ולכו לשירותים בזמנים קבועים, רצוי אחרי ארוחה. 


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article9415.aspx