עצירות אצל ילדים והטיפול בה
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 20/07/10

עצירות היא בעיה נפוצה מאד, גם בקרב ילדים. עם זאת, ישנן תפיסות שגויות רבות בנוגע לעצירות ומה יש לעשות נגד עצירות.

איך אדע אם הילד שלי סובל מעצירות?

ישנם שלושה סימנים ברורים לעצירות: פחות משלוש יציאות בשבוע, צואה קשה ויבשה וקשיים במתן צואה. אצל חלק מהילדים, כמו גם חלק מהמבוגרים, אין יציאה כל יום והדבר נורמלי. השאלה האם ילדכם סובל מעצירות קשורה לתדירות היציאות הרגילה וכן למידת הקושי ביציאות. אם הצואה רכה ויוצאת בקלות אז יציאות לא תכופות אינן בעיה. לעומת זאת אם הצואה קשה וגורמת לאי נוחות ולקשיים סביר שהילד סובל מעצירות.

כאשר הסימפטומים מופיעים במשך שבועיים מדובר על עצירות כרונית.

מה גורם לעצירות?

בהרבה מקרים של עצירות ילדים סובלים ממנה לאחר מחלה או בזמן שינויים בשגרה כמו טיולים או הליכה לבית ספר בפעם הראשונה. גורמם בולט נוסף לעצירות, בייחוד אצל ילדים, הוא צריכה בלתי מספקת של נוזלים. סיבה מרכזית אחרת היא תזונה אשר אינה מכילה מספיק סיבים. סיבים תזונתיים נמצאים בפירות ובירקות (במיוחד בקליפה), בדגנים מלאים ובמוצרים מקמח מלא כמו פסטה או לחם מחיטה מלאה. דיאטה עשירה בשומנים וסוכרים משמעה בדרך כלל כמות בלתי מספקת של סיבים.

לעתים גורמות עצירות תרופות שילדכם החל לקבל ואם מדובר בעצירות לזמן קצר אין סיבה לדאגה. אם העצירות נמשכת אפשר להתייעץ עם רופא על חלופות שאינן גורמות לעצירות.

אצל ילדים הסובלים עצירות כרונית הרבה פעמים הסיבה היא התעלמות מהצורך ללכת לשירותים. הסיבה יכולה להיות אי נעימות ללכת מחוץ לבית או פשוט שהם כה שקועים במשחק שהם לא רוצים להפסיק. לעתים הפחד מכאב הוא אשר גורם להתאפקות. התאפקות ממושכת מגבירה מקרי עצירות וחשוב ללמד את ילדכם הרגלי הליכה לשירותים.

מהו טיפול לעצירות אצל ילדים?

טיפול בעצירות יכול להיות קל ופשוט. ברוב המקרים של עצירות ילדים רק זקוקים לשינויים קלים בתזונה ובהרגלים כדי להביא לשיפור. התחילו בשינוי התזונה והרגלי האכילה, הקפדה על שתייה מספקת והקניית הרגלי הליכה לשירותים.

תזונה. הקפידו על כמות מספקת של סיבים ועל שתייה של נוזלים. העדיפו דיאטה המבוססת על מזון טבעי ולא מעובד.

הרגלי שירותים. למדו את ילדכם ללכת לשירותים כאשר מתעורר הצורך. כדאי לבסס הליכה לשירותים אחרי ארוחות ולזמן מספק.

לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון, אולם אם שינויי תזונה והרגלים אינם מסייעים במקרה של טיפול בעצירות יש מגוון של תכשירים ותרופות ללא מרשם. חלקם מושכים מים למעי ומקלים על פעולתו, אחרים מכילים סיבים בריכוז גבוהה וישנם גם חומרי סיכה המקלים על הצואה להחליק החוצה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article9777.aspx