דף הבית מיסים מיסים זהירות - הבנק מוחק לכם בסוף השנה את ההפסדים מני"ע! - ניר הורנשטיין, עו"ד; טארק דיביני, רו"ח (04.12.2006)
זהירות - הבנק מוחק לכם בסוף השנה את ההפסדים מני"ע! - ניר הורנשטיין, עו"ד; טארק דיביני, רו"ח (04.12.2006)
דר' אלתר ושות' עורכי דין 28/07/08 |  צפיות: 3476

ניר הורנשטיין, עו"ד; טארק דיביני, רו"ח

סוף השנה מתקרב, וזהו המועד המתאים לבדוק האם נותרו לכם הפסדים בלתי מנוצלים מני"ע. הבנק או הברוקר יכולים בהחלט לספק לכם מידע כזה, ורצוי לפנות ולקבל את המידע מבעוד מועד.סוף השנה מתקרב, וזהו המועד המתאים לבדוק האם נותרו לכם הפסדים בלתי מנוצלים מני"ע. הבנק או הברוקר יכולים בהחלט לספק לכם מידע כזה, ורצוי לפנות ולקבל את המידע מבעוד מועד.


אם וככל שהתשובה היא חיובית (נותרו הפסדים בלתי מנוצלים) נהוג לחשוב שקיימות שתי אפשרויות עיקריות לנצלם:
האחת - להגיש דו"ח למס הכנסה.
השניה (לשכירים ולכל למי שאינו חייב בהגשת דו"ח) - להמתין לשנה הבאה, ולחכות שהבנק או הברוקר יבצע את הקיזוז עבורנו מרווחי השנה הבאה. דרך זו ננקטת בעיקר ע"י מי שאינו מעוניין להגיש דו"ח למס הכנסה, שהרי רבים סוברים לתומם שכפי שהבנק יודע לנכות מס במקור כאשר יש רווח, כך ידע גם לקזז הפסדים כנגד רווחים עתידיים.
מסתבר שהמציאות מעט שונה: על אף שעל פי הדין המהותי הפסדים מני"ע אינם מתיישנים לעולם וניתן להעבירם משנה לשנה וכך לנצלם בשנים מאוחרות יותר, הרי מי שיבחר בדרך השניה והקלה לכאורה, עשוי להיווכח שהבנק או הברוקר לא יקזזו עבורו את ההפסדים בשנים הבאות. נהפוך הוא, בסוף השנה ימחק למעשה הבנק את ההפסדים בתיק הלקוח, ואלה ילכו לאיבוד אלא אם כן יוגש דו"ח למס הכנסה.
נוהג זה של הבנקים והברוקרים, גובה בעבר בהוראה מפורשת בתקנות מס הכנסה שחלו על הבנקים והברוקרים ("מנכי מס במקור") - הוראה שהתירה להם לקזז הפסדים רק עד תום שנת המס שבה נוצר ההפסד. החל מ - 1.1.06, עקב שינוי בנוסח התקנות, אין עוד גיבוי חוקי לדרך פעולה זו בתקנות, ואולם הבנקים, בהתאם להנחיות של רשויות המס, ממשיכים לנהוג בדומה לשנים קודמות ולא לקזז הפסדים משנים קודמות.
כך, ביחס למשקיעים לא מעטים, נכס בבעלותם השווה כסף יורד לטמיון בסוף כל שנה (ואכן "טמיון" במשמעותו המילולית - אוצר המדינה).
אז מה הפתרון?
הפתרון המומלץ, כפי שכבר ניתן היה להבין, הוא להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה ולמלא בו את הנספח העוסק ברווחים והפסדים מני"ע (נספח ג'). לדרך זו עשויים להיות יתרונות נוספים: ראשית, ייתכן כי יתאפשר לקזז את ההפסדים כבר באותה שנה (כנגד רווחים שקדמו להפסדים או רווחים בבנקים אחרים). כמו כן, את ההפסדים מני"ע ניתן יהיה לקזז לא רק כנגד רווחים מני"ע, אלא גם כנגד ריבית מני"ע, כנגד דיבידנד ואפילו כנגד רווחי הון מנכסים אחרים או שבח ממכירת מקרקעין. הגשת דו"ח שנתי, אגב, איננה עניין מסובך, וניתן לסמן בדו"ח במפורש כי הדו"ח מוגש אף שאינכם חייבים להגיש דו"ח ומדובר בדו"ח להחזר.
עם זאת, קיים בכל זאת פתרון נוסף למי שאינו מעוניין להגיש דו"ח ויש לו הפסדים שוטפים (שמקורם השנה). הפתרון הוא לממש רווחים עד סוף שנת המס, עד גובה ההפסדים, כך שהבנק יבצע את הקיזוז עוד השנה. כך, ניתן למכור ני"ע שעלה ערכם וע"י כך לממש את הרווח, ולאחר מכן ניתן לרכוש ני"ע חדשים. בדרך זו ניתן לקזז את ההפסד וגם ליצור עלות גבוהה יותר לצורך מס של ניירות הערך שנרכשו - דבר שיקטין את המס שיחול במכירה עתידית. לפתרון זה (מימוש רווחים) קיימות אמנם מגבלות מסוימות - מכירה ורכישה של ני"ע כרוכה בעמלות, ולעיתים אף בחשיפה לשינויי שער. עם זאת, יתרונות המס עשויים להצדיק פעולה כאמור. זאת ועוד, במקרים מסויימים, כגון החזקה בקרנות נאמנות ללא שיעור הוספה, מכירה ורכישה עשויה להיות פעולה פשוטה ביותר וחסרת עלויות.
ולבסוף יש לזכור - למי שמעוניין בדרך של קיזוז ההפסדים כנגד מימוש רווחים - חשוב לפנות לבנק, לקבל את המידע על גובה ההפסדים ולבצע את המכירות בהתאם והכל- לפני תום השנה.

דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 דר' אלתר ושות' עורכי דין

דר' אלתר ושות' עורכי דין
תל אביב, שד' שאול המלך 8, קומה 14
טלפון: 03-6966633
פקס:03-6966663

http://altertax.co.il



 


מאמרים נוספים מאת דר' אלתר ושות' עורכי דין
 
גבולות חופש המידע בדיני המס : חובת הגילוי חלה גם על מידע פנימי
19/08/08 | מיסים
"אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר" - כך קבע השופט ברנדייס מבית המשפט העליון של ארה"ב בראשית המאה שעברה.

מוכרים דירת מגורים ? היזהרו מהפטור
19/08/08 | מיסים
ירת המגורים המשפחתית נתפסת כנכס אישי המשמש למגורי המשפחה ולא כנכס השקעה, ומכאן הכלל הגדול שמכירתה פטורה בדרך כלל ממס שבח (במיוחד ידוע הפטור אחת ל- 4 שנים).

הסוכריה שבגלולה: על אף העלאת המס על ני"ע סחירים לעיתים ישולם פחות מס בעקבות הרפורמה
19/08/08 | מיסים
במסגרת הרפורמה בשוק ההון החל מיום 1.1.06 הועלה שיעור מס רווח הון על מכירת ני"ע סחירים מ- 15% ל- 20% במרבית האפיקים ומ - 10% ל - 15% ביחס לאפיקים השקליים הלא צמודים.

חובת הגשת דו"ח לשכירים
19/08/08 | מיסים
רבים סוברים כי בהיותם שכירים, אינם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. מסקנה זו איננה מדוייקת. כפי שיפורט להלן, קיימים לא מעט מקרים בהם גם שכירים חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה ובו לפרט את הכנסותיהם.

מיסוי הגרלות, הימורים ופרסים
19/08/08 | מיסים
בעבר, הכנסות מהגרלות, הימורים ומפעילות נושאת פרסים היו בדרך כלל פטורות ממס לפי שיטת המס בישראל, זאת מאחר והכנסות מסוג זה נחשבו כמתת שמים, ללא פוטנציאל ריאלי לחזור על עצמן וללא אפשרות לסווגן למקור הכנסה.בעבר, הכנסות מהגרלות, הימורים ומפעילות נושאת פרסים היו בדרך כלל פטורות ממס לפי שיטת המס בישראל, זאת מאחר והכנסות מסוג זה נחשבו כמתת שמים, ללא פוטנציאל ריאלי לחזור על עצמן וללא אפשרות לסווגן למקור הכנסה.

נקודות זיכוי בגין ילדים נטולי יכולת - גם עבור בגירים
19/08/08 | מיסים
מזה זמן נתקלים הורים לילדים משותקים, עיוורים או מפגרים (להלן - נטולי יכולת), בקשיים רבים בקבלת שתי נקודות הזיכוי המגיעות להם על-פי חוק. מזה זמן נתקלים הורים לילדים משותקים, עיוורים או מפגרים (להלן - נטולי יכולת), בקשיים רבים בקבלת שתי נקודות הזיכוי המגיעות להם על-פי חוק.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק ג')
בשבועות הקודמים סקרנו את הילכתו החדשנית של כב' השופט אלטוביה. לסיום סקירה זו חייבים אני להתייחס גם לפסקי דין עליהם הסתמך וגם לפסקי דין אותם לא הזכיר.בשבועות הקודמים סקרנו את הילכתו החדשנית של כב' השופט אלטוביה. לסיום סקירה זו חייבים אני להתייחס גם לפסקי דין עליהם הסתמך וגם לפסקי דין אותם לא הזכיר.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק ב')
19/08/08 | מיסים
דנו בשבוע שעבר בהלכה החדשנית והמורכבת מאוד של כבוד השופט מ. אלטוביה, לפיה עלות הבניה היום, בניכוי פחת שנתי (כפול מספר שנות החכירה הצפויה) ובניכוי הוצאות עתידיות (מהוונות לערך נוכחי) מהווה הכנסה חייבת של החוכר כבר היום.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק א')
שאלת חיובו במס של המשכיר על בניה שבונה השוכר במקרקעין השכורים עולה מדי פעם בהקשרים שונים.שאלת חיובו במס של המשכיר על בניה שבונה השוכר במקרקעין השכורים עולה מדי פעם בהקשרים שונים.

ביטלתם הסכם מכר עם קבלן? אל תיכנסו לדירה
רוכש דירה המבקש לבטל רכישתה לאחר ששילם את מרבית תמורתה נמצא במלכודת: אם ישלים את הרכישה ישפר את עמדת המיקוח מול הקבלן, אך הוא עלול לאבד את החזר מס הרכישהרוכש דירה המבקש לבטל רכישתה לאחר ששילם את מרבית תמורתה נמצא במלכודת: אם ישלים את הרכישה ישפר את עמדת המיקוח מול הקבלן, אך הוא עלול לאבד את החזר מס הרכישה
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI