דף הבית חוק ומשפט משפחה מתגרשים? טובת הילד היא מעל הכל - על משמורת קטין
מתגרשים? טובת הילד היא מעל הכל - על משמורת קטין
עו"ד איתן קוהלי 09/01/11 |  צפיות: 2623

עבור זוג הורים שעומדים להתגרש הופכת סוגיית המשמורת על הילדים לדבר החשוב ביותר עליו יש לתת את הדעת.

הילדים,הם במרבית המקרים כל עולמם של ההורים, ולכן ראוי כי ייעשה מאמץ על ידם,כמיטב יכולתם, על מנת לוודא כי במסגרת הליך הגירושין וההסכם גירושין,ימוזער הנזק שעלול להיגרם לילדים למינימום האפשרי. במאמר שלפניכם נתייחסלאופן בו נקבעת משמורת הילדים על ידי בית המשפט.

טובת הילד כעיקרון מנחה

ככלל,הדרך הטובה והמומלצת ביותר להתמודדות עם סוגיית המשמורת על הילדים היאשההורים יגיעו  להסכמה בנושא, שתייתר את התערבותו של בית המשפט. עם זאת,נוכח האווירה הטעונה והמחלוקות בין ההורים בהליך הגירושין, נדרש בית המשפט,לא אחת, להתערב ולהחליט בשאלת המשמורת.

סעיף 25 לחוק הכשרותוהאפוטרופסות, תשכ"ב 1962, קובע, כי מקום שלא הסכימו ההורים בשאלת המשמורתאו שבאו לידי הסכם אך ההסכם לא בוצע, רשאי בית המשפט לקבוע בסוגייה זו,"כפי שייראה לו לטובת הקטין", רוצה לומר, העיקרון המנחה את בית המשפט בבואולהחליט בשאלת משמורת הילדים, הוא עיקרון טובת הילד.

יוסף, כיהתערבותו של בית המשפט היא במקרים מסוימים הכרחית ומכאן, שעיקרון טובתהילד, אינו אלא מונח שסתום המתמלא תוכן בהתאם לנסיבות ועובר כחוט השני,בסוגיות שונות המונחות לפתחו של בית המשפט, כולן ככולן נוגעות לילדים.

סכסוכימשמורת, היא רק אחת מסוגיות אלה. במכלול השיקולים המסייעים לבית המשפטלקבוע מהי טובת הילד, בסוגיית המשמורת,  באים לידי ביטוי פרמטרים שונים,ובית המשפט נדרש לאזן ביניהם.

בדרך כלל, תהיה נטייתו של  בית המשפט, בכפוף לעקרון טובת הילד, לקבוע את המשמורת לאם. עיגון נורמטיבי לנטייה זו, מקנה "חזקת הגיל הרך" בסעיף 25 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, לפיה, "ילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".

המערך המסייע

בבואולפסוק בסוגיה נעזר בית המשפט במערך נרחב של מומחים המסייעים לו להגיעלהחלטה ובכלל זה פקידי סעד ועובדים סוציאליים, שממליצים במקרה הצורך לביתהמשפט על זהות ההורה המשמורן. זאת ועוד, לעיתים מבקש בית המשפט מפסיכולוגיםלהעריך את מידת ה"מסוגלות ההורית" של כל אחד מההורים בטרם יגיע להחלטה.הליך, הכולל פגישות עם ההורים ועם הילדים ועריכת תצפיות על ממשק ההתנהלותבין הילד לכל אחד מהוריו.

משמורת קטין – לא סוף פסוק

פסקדין בעניין משמורת קטין לעולם אינו סופי ומוחלט, ויכול להשתנות בהינתןשינוי נסיבות מהותי המצדיק את השינוי. כגון: מקרה בו ההורה המשמורן חולה,וכתוצאה ממחלתו זו אינו מסוגל לטפל בילד שהופקד במשמורתו.

דוגמאאחרת, היא  הסתה רדיקלית של הילד מצדו של ההורה המשמורן כנגד ההורה שאינומשמורן. בשורה של פסיקות שעסקו במקרים מסוג זה, קבע בית המשפט לעניינימשפחה, כי הסתה קשה, מהווה עילה קבילה לשינוי פסק הדין ולהעברת המשמורת.

משרד עו"ד קוהלי עורך דין לדיני משפחה מאמין, כי יש לבחון כל תיק לגופו, ובראש ובראשונה להבין באמצעות גורמיםחיצוניים ואובייקטיביים, מהי טובת הקטין.  לפי עיקרון זה, ועיקרון זה בלבד,תושג, באמצעות ערכאות המשפט השונות, התוצאה הטובה ביותר עבור הקטין עצמו.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עו"ד איתן קוהלי

איתן קוהלי משרד עורכי דין,
עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובורר

לפרטים נוספים -
http://kohali.co.il/



 


מאמרים נוספים מאת עו"ד איתן קוהלי
 
דיני משפחה - מהו צו הגנה?
03/06/13 | משפחה
צו הגנה הוא ניסיון חוקי למנוע אלימות במשפחה והוא ניתן על ידי בית משפט. במאמר הקרוב נפרט מתי ניתן צו הגנה לשם מה הוא ניתן וכיצד הוא מתקשר לסיפור שלפנינו.

עורך דין לדיני משפחה על הקריטריונים לקביעת מזונות
04/04/13 | משפחה
ישנן שתי הבחנות בסיסיות עליהן מסתמך בית הדין בקביעת המזונות לילדים. ההבחנה הראשונה מתייחסת לצרכיו ההכרחיים אל מול הצרכים הנוספים ואילו ההבחנה השנייה מתייחסת לטווח גילאי הילד

דיני משפחה - החוק כנגד הגירה לחו"ל עם הילדים
15/02/13 | משפחה
בעת הגלובליזציה המודרנית, אפשרות של הגירה ממדינה למדינה היא אפשרות פשוטה עבור אזרחי רוב המדינות. העידן המודרני פותח אפשרויות נרחבות של פיתוח קריירה בינלאומית, שטומנת בתוכה מעבר למדינה אחרת.

התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
31/07/12 | משפחה
בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.

משמורת משותפת ומזונות - כיצד שומרים על טובת הילדים?
08/02/12 | משפחה
משמורת משותפת הנו הסדר משפטי הקובע אחריות הורית משותפת של שני הורים החיים בנפרד ונושאים ביחד בעול גידול ילדיהם, תוך חלוקת זמני הורות שוויונית ונשיאה בהוצאות הילדים באופן שווה.

ילד מרדן? בית המשפט עשוי לפסוק הקטנת מזונות או הפחתתם
25/09/11 | משפחה
ביום 14/02/2011 פרסמנו מאמר המסביר את המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ועמדנו על המשמעויות שעלולות לנבוע בנסיבות בהן ילד הוא בבחינת בן מרדן, היינו, אינו חפץ בשמירה על קשר עם אביו המחויב כלפיו בתשלום דמי המזונות, אינו מקיים את הסדרי הראיה עמו ואף נוהג כלפיו בדרך עולבת ופוגעת. בין היתר ציינו, כי במקרים קיצוניים, יכול בית המשפט להטיל על בן מרדן סנקציה בדמות הפחתה או ביטול של דמי המזונות להם זכאי הקטין מאביו.

האם פניה לגישור עשויה להועיל גם לכם
27/08/11 | משפחה
אם וכאשר קיבלתם את ההחלטה להיפרד – עומדות בפניכם שתי אפשרויות: האחת, לפנות לערכאות המשפט – בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני – לשם בירור המחלוקות והכרעתן.

מהן הסיבות לעריכת הסכם ממון (מבלוג של עו"ד לדיני משפחה)
24/05/11 | משפחה
התרגשות לפני החתונה, מחשבות תמימות על בית עם גדר לבנה וילדים המתרוצצים עם הכלב בחצר… מי מאתנו לא שקע במחשבות על אידיליה משפחתית ורעיון של להזדקן יחד עם אהובינו? אך מציאות חיינו, מוכיחה פעם אחר פעם שנישואין זה לא תמיד לנצח ותופעות של נישואין בגיל מאוחר או אף נישואים שניים, שלישיים וכו', הפכו לתופעה מוכרת בנוף הישראלי.

עורך דין לצוואה על עילות לפסילת צוואה
12/05/11 | ירושה
צוואה היא הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לממש את רצון הנפטר במלואו לאחר לכתו. צוואה המנוסחת בצורה שלא משתמעת לשני פנים, בנויה בצורה נכונה, יש בה לחסוך סכסוכים בין יורשים, ואף לחסוך זמן יקר והתדיינות משפטית מיותרת. בטרם הכנת צוואה, חשוב לדעת שבחוק קיימות עילות לפסילת הצוואה, חשוב להכיר את הפירצות ולוודא שאינן קיימות בצוואה שהכנתם.

זכויותיהם של ידועים בציבור לעיזבון (מהבלוד של עו"ד לצוואה)
כיום חיים בישראל כמאה אלף בני אדם, המנהלים משק בית משותף האחד עם השני, וזאת מבלי לבוא במוסד הנישואין. מעמדם המשפטי של כ-50% מאותם הזוגות הינו מעמד של ידועים בציבור – הווה אומר מערכת יחסים בעלת תוקף משפטי לכל דבר, אך כזו הנעדרת כתובה וחופה. במאמר שלפניכם נתייחס לזכויותיו של מי שמוגדר ידוע בציבור בעיזבון במקרה של פטירתו של אחד מבני הזוג.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI