דף הבית חוק ומשפט מיסים האישה כבת הזוג בפקודת מס הכנסה בישראל
האישה כבת הזוג בפקודת מס הכנסה בישראל
איתמר כוכבי 18/08/13 |  צפיות: 2564

ד"ר איתמר כוכבי – עורך דין, רואה חשבון וכלכלן.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי"  Welfare in a Capitalist World,

אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מחקרים שונים מראים כי שכרן הממוצע של הנשים הינו 80% משכרם הממוצע של גברים. בהתאם לכך, הגברת נטל המס על בני הזוג בעקבות הנישואין, משמעותה הגברת הנטל על העובד המשני, האישה. משכך, החליט המחוקק להעניק לאישה נקודות זיכוי, ובכך להקטין את נטל המס עליה ולעודד אותה לצאת לעבודה. בין השיטין, מביע ביהמ"ש העליון את דעתו, כי תפיסת התא המשפחתי כיחידה כלכלית משותפת אחת, ללא הכרה באפשרות לגיטימית אחרת, לפיה בחרו בני זוג נשואים הגרים יחד וחיים בהרמוניה לנהל את ענייניהם הקנייניים והכספיים בנפרד- איננה ראויה.

 
פקודת מס הכנסה עוסקת במספר מודלים עיקריים לחישוב ההכנסה החייבת של בני זוג נשואים: העיקרון הבסיסי במודל מיסוי בני הזוג בישראל הינו עיקרון איחוד ההכנסות=חישוב מאוחד, לפיו הכנסות בני הזוג מאוחדות ורואים אותם כיחידת מס אחת. לעיקרון האיחוד קיים חריג המאפשר שייערך לכל בן זוג חישוב נפרד, והוא יישום על הכנסתו שלו בלבד.

 
החריג מתקיים בשלושה מקרים: האחד, הכנסת בן הזוג נובעת מיגיעה אישית ממקור בלתי תלוי בהכנסת בן זוגו. השני, הכנסת בן הזוג מקורה בנכס שהיה בבעלות בן הזוג שנה לפני נישואיו או שקיבל בירושה במהלך נישואיו, והיא ממקור בלתי תלוי. השלישי, הכנסות בני הזוג הן הכנסות יחידות מעסק/עבודה, שמקורם במקום עיסוק קבוע בו עבד כל אחד מהם 36 שעות שבועיות לפחות במשך תקופה של 10 חודשים ויותר בשנת המס. בנוסף, קיים מודל ביניים= חישוב "מעין נפרד". מודל זה מתאפשר רק במידה והכנסת בן הזוג שאינו רשום (בדרך כלל האישה) נמוכה מהתקרה הקבועה בחוק.

 
מערכת המס בישראל, לשיטתי, מקדמת ערכים חברתיים, זאת ע"י הקלה בנטל המס לנשים נשואות ואמהות. הדבר נעשה הן ע"י מיסוי מועדף, קרי, מתן 1/2 נקודת זיכוי עודפת לאישה, והן ע"י מתן נקודת זיכוי אחת, לאישה בלבד, עבור כל ילד. עם זאת, ישנן מספר סוגיות חשובות שמעלות את השאלה האם אכן שיטת המס בישראל שיטה ראויה היא. ראשית, במעבר מחישוב נפרד לחישוב מאוחד מפסיד התא המשפחתי את נקודות הזיכוי של האישה שציינתי לעיל.

 
כיצד ייתכן שנשללו מהאישה נקודות הזיכוי בלא שניתנה לכך הוראה מפורשת בפקודה?

 
לדעתי, מצב זה נוצר כתוצאה מכך שהחישוב המאוחד נקבע ע"י המחוקק המנדטורי בהעתקה מן הדין האנגלי, ולא קדמה לו מחשבה או דיון בבסיס הנורמטיבי להסדר. לפיכך, המחוקק "מפצה" את בני הזוג. מדוע? התשובה לכך היא שכאשר בני הזוג מקיימים ביניהם שיתוף בהכנסות, מן הראוי למסותם כיחידת מס אחת. אולם, כשמדובר בחישוב "מעין נפרד", הרי שכבר לא מדובר בזוג כיחידת מס.

 
ניתן לראות מגמה חדשה של ביהמ"ש, שתחילתה בפס"ד קלס, המעדיפה מהות על פני פורמליזם, לפיה אין מניעה שבן הזוג הרשום אכן יהיה זכאי לקבלת נקודות הזיכוי עבור חישוב מאוחד גם כאשר ישנם הפסדים. משכך, נראה לי ששיטת מיסוי בני הזוג בישראל, ככל הנוגע להכנסות מיגיעה אישית (אקטיביות), היא שיטה ייחודית וראויה. עם זאת, מתעוררת בעיה בהקשר להכנסות שלא מיגיעה אישית (פאסיביות). עפ"י הדין הפוזיטיבי בישראל, החישוב הנפרד מוגבל להכנסות אקטיביות בלבד. בדיון במשפט המשווה מצאתי כי הדין בישראל דומה לדין החל בארה"ב ובאנגליה.



מכאן אני קורא למחוקק לאפשר גם בהכנסה פאסיבית עריכת חישוב נפרד. המודל שמוצע על ידי הינו מודל החלוקה היחסי, לפיו יש לחלק את ההכנסה הפאסיבית של בני הזוג באופן יחסי להכנסתם האקטיבית של כל אחד מבני הזוג. לאחר החלוקה, ממוסה כל בן זוג על ההכנסה שחולקה לו, כלומר, על חלק יחסי של ההכנסות הפאסיביות, המתווספת להכנסה האקטיבית של כל אחד מבני הזוג. הגמשת שיטת המיסוי מבטאת בצורה הטובה ביותר את עקרון המס הטוב.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה. מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: [email protected]


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 איתמר כוכבי

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

 במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

 

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים  7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

 e-mail: [email protected]



 


מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי
 
אחריות הדירקטוריון (תקציר לקראת השיעור)
פרופ' גרוס, מאיר את תשומת ליבם של כל המבקשים לכהן בתפקיד הדירקטור כי המגמה היא לראות בכך מקצוע הדורש סטנדרט מסוים – יותר לא מדובר בסטנדרט התנהגות של "אדם סביר", אלא בסטנדרט התנהגות של "מקצוען סביר".

הצהרת תושבות מס ליחיד, בעל אזרחות נוספת
12/12/17 | מיסים
אזרחי ישראל בעלי אזרחות נוספת מכל מדינה אחרת, צפויים להידרש למלא תצהיר ודוחות מס לפי בקשת הבנקים בישראל. בעקבות יישום הסכם ה-CRS בישראל, אשר תוקפו אמור להיכנס באמצע שנת 2018, ייאלצו תושבי ישראל שהינם בעלי אזרחות נוספת זרה, לדווח על חשבונם בעקבות פניית הבנקים בישראל. בעלי האזרחות הנוספת הזרה, ידרשו לדווח כי הכספים בחשבונם מוצהרים ושולם עליהם מס כנדרש בחוק בישראל ובעולם.

הלוואת זכאות של משרד הבינוי והשיכון אל מול המשכנתא
חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 מכיר במשכנתא כאחת מבין הזכויות הקנייניות בישראל. בהתאם לסעיף 4 לחוק, משכנתא היא "מישכון של מקרקעין". הגדרת "מישכון" קבועה בסעיף 1 (א) לחוק המישכון, התשכ"ז-1967, ולפיה, מישכון הינו "שעבוד נכס כערובה לחיוב; הוא מזכה את הנושה להיפרע מהמשכון אם לא סולק החיוב".

חברה בנייה קבלנית – רקע, הסבר ודוחות כספיים
22/11/17 | כללי
סביב המושג חברת בניה קבלנית קיים ערפול מסוים, שכן אין לו הגדרה קבועה. ניתן לומר כי חברת בניה היא גוף המועסק בשלב כלשהו בחיי פרויקט הבניה. ייתכן והחברה תהיה אחראית על החלק ההנדסי – הקמה פיזית של הפרויקט ויתכן כי חברת הבנייה תהיה יזמית-שיווקית. דהיינו, כזו שתעסוק ברכישת קרקעות, השגת היתרים ואישורי בנייה ושיווק הפרויקט.

רילוקיישן חדש
16/11/17 | מיסים
לאחרונה פרסמה החטיבה המקצועית של רשות המיסים, החלטה חדשה בנושא עובדי הרילוקיישן. החלטה זו נועדה להחליף את ההחלטה הקודמת, משנת 2014. ההחלטה מחודש נובמבר 2017, קובעת תנאים לפיהם העובדים יוכלו לעבוד בחו"ל, לשלם מס בחו"ל ולא לשלמו בארץ ולא להיפגע בדרישות מס "מנופחות" במועד חזרתם ארצה.

ישראלים בעלי אזרחות נוספת, יידרשו להצהיר לבנקים כי שולמו מיסים על הכספים
15/11/17 | מיסים
אזרחי ישראל בעלי אזרחות נוספת מכל מדינה אחרת, צפויים להידרש למלא תצהיר ודוחות מס לפי בקשת הבנקים בישראל. בעקבות יישום הסכם ה-CRS בישראל, אשר תוקפו אמור להיכנס באמצע שנת 2018, ייאלצו תושבי ישראל שהינם בעלי אזרחות נוספת זרה, לדווח על חשבונם בעקבות פניית הבנקים בישראל. בעלי האזרחות הנוספת הזרה, ידרשו לדווח כי הכספים בחשבונם מוצהרים ושולם עליהם מס כנדרש בחוק בישראל ובעולם.

גילוי מרצון אמור לשוב לפעולה בשנת 2018 – חשבונות בנק בחו"ל
07/11/17 | מיסים
נוהל הגילוי מרצון אמור לשוב ולפעול ביום ה-1 בינואר 2018, ובכך להעניק הזדמנות נוספת לבעלי "ההון הבלתי מדווח" להצהיר על הונם ולהימנע מהליכים פליליים. לנוהל יש החשיבות רבה יותר לאור קבלת מידע ורשימות הישראלים מארה"ב ואירופה, להם הון בלתי מדווח בישראל ובחו"ל וטרם הגישו בקשה לגילוי מרצון.

סילבוס חשבונאות ניהולית מתקדמת תשע"ח 2018-2017
מרצה: ד"ר איתמר כוכבי, רו"ח-עו"ד טכניון – חשבונאות ניהולית מתקדמת - סילבוס חשבונאות ניהולית מתקדמת (094822) סמסטר חורף תשע"ח

סילבוס אוניברסיטת חיפה – עקרונות החשבונאות – הפקולטה לניהול – תואר MBA
התמחות בניהול אסטרטגי של משאבי אנוש שם הקורס: עקרונות החשבונאות מספר הקורס: 6204 שם המרצה: ד"ר איתמר כוכבי – רואה חשבון וכלכלן – עורך דין ונוטריון. שעות קבלה: בתיאום מראש דואר אלקטרוני: [email protected] אוניברסיטת חיפה – עקרונות החשבונאות – הפקולטה לניהול – תואר MBA

תוצאות משאל המרצה הטוב - 2016/17
תוצאות משאל המרצה הטוב - 2016/17 הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון שנת לימודים 2016/17
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI