דורבן העקב
"דורבן" הוא המונח העממי והמקובל, הידוע בשפה מקצועית כ"פלנטר פאסיטיס".
בעבר האמינו שהבעיה נגרמת עכב גדילה של "דורבן", זיז עצם בתחתית העקב. למעשה, הבעיה היא דלקת בנקודת החיבור של רצועה ארוכה (פלנטר פסיה). הרצועה מסייעת בפעולת ההליכה, מתחילה מהעקב ונמשכת עד בהונות כף הרגל.
באופן כללי, לדורבן יש הסברים פיזיולוגים אך כולנו יודעים שבמקרים רבים לאחר ניתוח והוצאת הדורבן הוא חוזר...
אם הדורבן באזור העקב, והדלקת פעילה וכואבת הטיפול הרפלקסולוגי יהיה מעט קשה לאור הכאב אבל יש חשיבות לטיפול באזור כי אם "תופסים" את זה בזמן הטיפול הרפלקסולוגי יכול לעזור מאוד, להרגיע, לשכך כאב, ואף לרפא את המצב.
למי פוטנציאל לפתח דורבן?
פתולוגיה זו עלולה להתפתח מכמה סיבות. העיקרית שבהן, היא על רקע ביומכאני. לאנשים בעלי קשת כף רגל גבוהה יש פוטנציאל לפתח דורבן יותר מכולם, משום שכוחות האימפקט בעת הדריכה (וריצה במיוחד), גורמים לקשת להימתח ובכך למתיחות חוזרות ונשנות של הרצועה הפלנטרית. בנוסף, אנשים בעלי עודף משקל, רצים למרחקים ארוכים ועוד.
איך מזהים דורבן:
ברוב המקרים מדובר בכאב ממוקד בתחתית העקב, לעיתים הכאב יופיע קרוב יותר למרכז כף הרגל.
התנהגות הכאב:
הכאב יהיה חזק ביותר בדריכה הראשונה על הרגל כשקמים בבוקר או כשקמים לאחר ישיבה ממושכת. ברוב המקרים הכאב יחלש ואפילו יעלם עם ההליכה, אך ייתכן שישוב בהליכה ארוכה או ריצה. יש מקרים בהם הכאב אינו יעלם ואף יופיע כאשר אנחנו במנוחה מוחלטת.
דרכי טיפול:
ראשית יש לאבחן מהיכן נובע הליקוי, ייתכן שהליקוי מגיע מעמו"ש תחתון היוצר ליקוי ביומכאני באגן, ובכך מפריע לתנועות חופשיות במעגל ההליכה. יש לשפר טווחי תנועה ומתיחות.
מעבר לטיפול הרפלקסולוגי יש צורך להבין מה השתנה בחיים? ממה נובע הסטרס? או הפחד? האם היה שינוי מהותי באלמנט האדמה- משפחה, קריירה, כל שינוי/חוסר שינוי שהתרחש בתנועה וההרגלים של המטופל.