בעולם המערבי המודרני נושא של תזונה הפך לנושא מורכב במיוחד בעשרות השנים האחרונות. אוכל מהיר עתיר בשומן, חטיפים וממתקים, משקאות קלים מתוקים ומוגזים, מזונות עם חומרים משמרים וצבעי מאכל – כל אלה מהווים חלק ניכר מהתפריט שלנו, ורחוקים מלהיות בריאים. אכן, דיאטה נכונה חיונית לרבים מאתנו.
בנוסף לבעיות הבריאות שאוכל מוכן, שמן וממותק גורם, קיימת גם בעייה נפוצה מאוד של עלייה במשקל. אנשים צורכים יותר קלוריות ממה שגופם צריך מבלי לשים לב ומבלי להרגיש שהם מגזימים בכמויות האוכל. כולנו לומדים על פירמידת המזון בבית הספר היסודי, אבל במציאות מי לא יעדיף ביג מק על סלט ירקות טרי? לא קל לעבור לדיאטה נכונה; וקשה עוד יותר לשמור עליה לאורך זמן. חשוב לזכור גם שדיאטה נכונה איננה אחידה לכולם. כל אחד צריך דיאטה המותאמת לו אישית, לפי מצבו הבריאותי ולפי הצרכים שלו.
בדרך כלל, אם מדובר באדם בריא באופן כללי, ללא רגישויות למזונות כלשהם וללא בעיות רפואיות ספציפיות, הדיאטה הנכונה עבורו לא תהיה מחמירה במיוחד. מומלץ להרבות בשתייה, להעדיף דגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וכדומה), לצרוך כל יום פירות וירקות טריים ולהמעיט בחטיפים וממתקים (למשל, להסתפק באכילת מתוקים רק באירועים ולא בבית מול הטלויזיה). אנחנו חיים במדינה שקיימת בה מסורת קולינארית ים תיכונית, שעושה שימוש רב בירקות טריים, בשמן זית, בגבינות מסוגים שונים. מומלץ לנצל את מיקומינו הגאוגרפי – הרי שישנם מקומות בעולם בהם פירות וירקות יקרים מאוד.
כאשר מדובר באדם בעל רגישות למזון מסוים, הדיאטה הנכונה עבורו מתבססת בראש ובראשונה על המנעות ממזון זה. לעתים הקפדה על כלל זה היא קשה: כך, למשל, אנשים בעלי רגישות לגלוטן לא יכולים לצרוך לחמים רגילים ודברי מאפה, פסטות, לזניות, פיצות, פתיתים, סולת ושיבולת שועל, ועוד מוצרים רבים. בבניית דיאטה עבור אדם עם רגישות נדרש לתת לו אפשרויות חלופיות, להצביע על מזונות תחליפיים המותרים לו.
לסיכום, דיאטה נכונה היא משטר צריכת מזון המתאים ביותר לאדם מסוים. לעתים קרובות הצמדות לדיאטה נכונה לאורך זמן היא קשה. מי שמתקשה לשנות את הרגלי האכילה שלו, יכול לפנות לקבוצות תמיכה או להעזר במאמן אישי, שידריך ויכוון אותו בצורה מקצועית.