לא תמיד זקוק בית עסק לרואה חשבון צמוד ולטפול שוטף תכוף. במיוחד כאשר מדובר בבתי עסק קטנים מאד, או במלים אחרות – עוסקים זעירים או פטורים. במקרים כאלה, כאשר ההכנסה השנתית לא עולה על 60,000 ₪, באמת אין הצדקה להוצאה הקבועה והלא נמוכה של העסקת משרד רואה חשבון אקטיבי. זה כמובן לא תמיד נכון, ולעיתים גם עסקים קטנים זקוקים לכישוריו של רואה חשבון אקטיבי, על מנת למנוע קריסה, או לחילופין לקבל התראות מבעוד מועד ולנקוט בצעדים הנכונים כדי להעלות את העסק בחזרה על המסלול הנכון, עד למצב של פריחה ושגשוג.
מה ההבדל בין רואה חשבון אקטיבי לפסיבי?
בעוד שרואה חשבון אקטיבי נדרש למעקב רצוף אחר תזרים המזומנים של העסק, ניתוח נתונים והסקת מסקנות פרקטיות לגבי ההתנהלות העסקית והכספית בנוסף לשאר העבודה השגרתית, הרי שרואה חשבון פסיבי דואג למלא טפסים ולהחתים את לקוחותיו, להוציא דו"חות, ולדווח לרשויות המס כנדרש על פי החוק. למעשה רואה חשבון פסיבי יכול להסתפק אפילו במפגש אחד במהלך שנת הכספים עם לקוחותיו. כל השאר מתנהל טלפונית, בפקסים ובמייל. מסיבה זו שכרו של רואה חשבון פסיבי נמוך בהרבה משכרו של רואה חשבון אקטיבי, אשר מלווה את העסק באופן פעיל, ומהווה לא פעם לשון מאזניים מכרעת בסוגיות פיננסיות נוכחיות או עתידיות של העסק.
הצלחה הוא שם המשחק
במסגרת התלבטותו של כל יזם אשר פותח עסק חדש, איזה רואה חשבון להעסיק ואם בכלל, הרי ששאלת המפתח המנחה בסוגיה זו היא - כיצד נגרום לעסק להצליח ולהתפתח. חסכון בהוצאות בטווח הקצר יכול להתגלות כמכה כלכלית קשה בעתיד וקריסה מהירה של העסק בשל טעויות בהתנהלות, וחוסר הבנה מעמיקה בפיננסים.