המוסד לבטיחות ולגיהות, התאגיד הציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה ובקהילה במעגל החיים השלם בישראל, קיים את הכנס הארצי ה-16 לבטיחות, בגני התערוכה בתל אביב, בהשתתפות כ-500 מנהלים וממוני על בטיחות.
במוקד הכנס עמדה תקנה חדשה של משרד הכלכלה לניהול בטיחות, וכן שני סרטונים שהפיק המוסד לבטיחות ולגיהות, בסיוע קרן "מנוף" של המוסד לביטוח לאומי, המיועדים לקידום ועידוד העסקת עובדים בעלי מוגבלויות במקומות העבודה.
את הכנס פתח מנכ"ל המוסד לבטיחות, דניאל חדד, בהדגישו את חשיבות נושא הבטיחות במקומות התעסוקה, וכן של הממונים על הבטיחות בכל מקום עבודה, ואמר כי המוסד לבטיחות פועל "מתוך רצון להוביל את הבטיחות למקומות חדשים ולהפוך את המושג והפעולות בתחום הבטיחות לנורמה, ולהשריש אותה כתרבות". חדד הדגיש כי מטרתו של המוסד בשנה הקרובה היא הרחבת תחומי הפעילות ולא רק בעבודה, וזאת מתוך תפוסת עולמי האומרת כי בטיחות אינה מתחילה ונגמרת במקום העבודה. "היא מתחילה במקום מגוריו של העובד ומסתיימת בגיל השלישי," הוא אמר, "ולכן אנו נשים דגש על מעגל חיים שלם של בטיחות".
במעמד הכנס נכחו גם רינה בודנקין, מנהלת קרן "מנוף" במוסד לביטוח לאומי, אשר הדגישה את העלות הגבוהה של תאונות עבודה למשק הישראלי. "בשנה שעברה שילמה המדינה כמעט 3.5 מיליארד שקלים לנפגעי תאונות עבודה, כולל עובדים שלקו בנכות בעקבות עבודתם." עוד השתתפו בכנס גם ורדה אדוארדס, מפקחת העבודה הראשית בפועל, וצבי גוטווטר, מ"מ יו"ר הסתדרות העובדים.
בהתייחסו לתקנה החדשה של משרד הכלכלה לניהול בטיחות, ציין מנכ"ל המוסד, דניאל חדד, כי זו הפעם הראשונה שניהול בטיחות במפעלים ובמקומות העבודה מוסדר באופן תקני, הקובע את קיומה של תכנית שיטתית פרואקטיבית לניהול הבטיחות במקום העבודה. "התקנה החדשה שמנהיג משרד הכלכלה, ואשר תכנס לתוקף עוד כשנה וחצי, מהווה מהפכה ושדרוג לכל נושא הבטיחות במפעלים בישראל. יישום תקנה זו יחייב מקצועיות הרבה יותר גדולה, כמו גם אחריות של המעסיקים לעובדיהם".
במושב נוסף, הושקו שני סרטונים שעוסקים בנושא שילוב עובדים בעלי מוגבלויות במקומות העבודה, והבטחת בטיחותם. הסרט הראשון הינו סרט הסברתי הפונה ישירות למעסיקים, ומבהיר כי שילוב עובדים בעלי מוגבלויות והתאמת עמדת העבודה עבורם אינו מסובך כפי שהוא נראה ומשתלם מאוד לארגון, בעוד הסרט השני הינו סרט הדרכתי וממוען לממונים על הבטיחות במקומות העבודה השונים. הסרט מדריך את הממונים לגבי מהם השלבים השונים אותם עליהם לבצע כאשר הם מעסיקים עובדים בעלי מוגבלות (זיהוי גורמי הסיכון לעובד, שיחה והתייעצות עם העובד, הערכה של הסיכונים ויישום הפתרונות על פי הסיכונים).
במהלך היום שמעו באי הכנס הרצאה מפי פסקל ברקוביץ', ספורטאית פרא-לימפית, שאיבדה את רגליה בתאונה בתור ילדה והיום מתפקדת כעיתונאית, סופרת ואשת תקשורת. "ההחלטה הכי חשובה שלקחתי בחיי היתה לקחת את השליטה לעצמי. הרבה אנשים מדברים על חשיבות המולטי-טאסקינג. אני דווקא מאמינה כי צריך לעשות כל דבר בזמנו. רק כך ניתן לשמור על בטיחותנו ובריאותנו" היא סיפרה.
בנוסף לכנס, שנערך בארגון חברת ארטרא, משתתף המוסד לבטיחות ולגיהות גם בתערוכת SafeWork של קבוצת שטיר, המתקיימת בגני התערוכה, ומפעיל ביתן מיוחד בו ניתן להירשם לביטאונים השונים של המוסד, לקבל פרטים על פעילותו ולתאם ימי כשירות והדרכות בטיחות.
לפרטים נוספים על הכנס הארצי ה-16 לבטיחות ולכל שאלה בנושא בטיחות וגיהות במקום העבודה ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות, בטל: 03-5266455 או בדואל: [email protected]
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה ובקהילה במעגל החיים השלם בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים