על מנת לקדוח בחומר שבו קודחים צריך להשתמש במקדחה החשמלית הנכונה, במקדחים הנכונים ובחומרים מסוימים יש צורך אף לקדוח בשיטה מיוחדת. במאמר הבא נסביר כיצד יש לקדוח בפלסטיק ובעץ, בברזל, ובבלוקים ואיטונג באמצעות מקדחה חשמלית.
כיצד יש לקדוח בחומרים השונים בעזרת מקדחה חשמלית?
קידוח בפלסטיק ועץ- העץ והפלסטיק הם חומרים קלים יחסית לקדיחה. לקידוח בעץ ובפלסטיק ניתן להשתמש במקדח עץ, ואין שום בעיה לעבוד בסל"ד מהיר משום שאין חשש שהמקדח יישרף. לקדיחה בפלסטיק ובעץ מספיקה מקדחה חשמלית פשוטה ללא פונקציות מיוחדות.
קידוח ברזל- ברזל הוא חומר הנחשב כבעייתי לקידוח, וככל שהמתכת יותר קשה כך עולה גם הקושי לקדוח.
קידוח במתכות צריך להתבצע באופן ספציפי ולא כמו כל קידוח אחר. קידוח במתכת קשה מומלץ שייעשה באופן הדרגתי, וכיצד? מתחילים עם מקדח בקוטר קטן ומגדילים את החור בהדרגה עם מקדחים גדולים יותר כל כמה זמן. לדוגמא אם אתם רוצים לקדוח חור בקוטר 10 מילימטר, תקדחו בהתחלה עם מקדח 4 מילימטר, אחר כך תעברו למקדח בקוטר 6 מילימטר וכן הלאה עד למקדח בקוטר 10 מילימטר. השיטה הזו אמנם לוקחת יותר זמן אבל היא מונעת מהמקדח להישרף ולהיזרק לפח.
מומלץ לקדוח במתכת בסל"ד נמוך, כיוון שחיכוך של מתכת במתכת גורם ליצירה של חום גבוה מאוד אשר הורס את המקדחים, ולכן אם מעוניינים בקדיחה במתכת מומלץ לרכוש מקדחה חשמלית שיש בה בורר סל"ד.
קידוח בבלוקים\איטונג- איטונג הוא אחד החומרים שהינם פחות בעייתיים לקדיחה כיוון שהוא מתפורר בקלות.
קדיחה בבלוק ובבטון באמצעות מקדחה חשמלית דורשת שימוש במקדחים מסוג וידיה ולא ניתן לקדוח בבלוק ובבטון עם מקדחים המיועדים לקידוח של עץ או מתכת. מקדחי וידיה הינם מקדחים אשר מיועדים עבור עבודה מאומצת, תוך כדי שמפעילים הרבה לחץ שנוצר מהדפיקות שהמקדחה מבצעת, ויש צורך להשתמש במקדחה עם אופציה של רטט (מקדחה רוטטת) או פטישון. קידוח בבטון או בבלוק עם מקדחה חשמלית ללא אופציית הפטישון/רטט הינו בלתי אפשרי אפילו אם יש למקדחה מנוע של 2000 וואט ו-5000 סל"ד.
אוהד זמלר
אודי כלי עבודה בירושלים