המצב הביטחוני בארץ הוביל אזרחים רבים להצטייד באמצעי מיגון שונים לבית. אחד מאמצעי המיגון הפופולאריים ביותר הם הממ"דים. החל משנת 1992 נכנסה תקנה בחוק המחייבת מבנים חדשים להכניס חדרי מיגון בדירות ובתים פרטיים. אולם, בתים אשר נבנו לפני שנת 1992 ולפני פרוץ מלחמת המפרץ, אינם מצוידים בממ"דים, וצריכים לדאוג לאמצעי בטיחות באופן עצמאי. ישנם מספר דרכים להוסיף מרחב מוגן דירתי לבית, כאשר הדרך הפופולארית והפשוטה היא להוסיף ממ"ד מוכן. אולם, בבתים רבים אילוצים שונים אינם מאפשרים לבנות ממ"ד, ואז יכולים בעלי הבית לבצע שיפור מיגון.
כיצד מתבצע שיפור מיגון?
שיפור מיגון הוא למעשה הפיכה של חדר קיים בדירה לחדר מוגן באמצעות ציפוי הקירות של החדר בבטון בעובי של 8 – 10 ס"מ. במקרה בו שיפור ההגנה נעשה באמצעות יציקת בטון, יש להגדיל את עובי הקיר בכ- 10 ס"מ, אולם אם החיפוי נעשה באמצעות התזה, ניתן להסתפק בעובי של 8 ס"מ. בתהליך מיגון חדר קיים שכבת הבטון כוללת גם רשת ברזל בעובי של כ – 8 מ"מ, ודלת החדר מוחלפת בדלת ברזל של מרחב מוגן. את החלון בחדר מחליפים בחלון ממ"ד תקני, ומוסיפים תוספת של שני צינורות אוורור, האחד פנימי והשני חיצוני. בסיום תהליך יצירת שכבת היציקה הפנימית מצפים את החלק הפנימי של הקירות בשכבה דקה של טיח, חשוב שהשכבה אכן תהיה דקה, על מנת למנוע נפילה של טיח מהקירות במקרה של התקפה.
טיפים חשובים למעוניינים בתהליך
אם אתם נמנים בין אלו אשר מעוניינים לבצע תהליך של שיפור מיגון, מומלץ שתעקבו אחר הטיפים הבאים:
לפני שמבצעים מיגון של חדר קיים מומלץ מאוד להחליט על חדר בעל חלון אחד בלבד. כל חלון נוסף, מחייב גם כן החלפה שלו לחלון ממ"ד תקני, מה שעשוי להעלות את מחירה של העבודה.
רצוי מאוד לקחת דגימה מהבטון אשר משמש לאטימת הקירות לבודקים מקצועיים, ולקבל תעודת בדיקה בתום התהליך.
מומלץ לבחור בקבלן רשום, בעל שם וניסיון בבניה של ממ"דים בעברו.
בסיום העבודה יש להציג את המבנה בפני מהנדס, ולקבל ממנו אישור על תקינותה של העבודה.