ביקורת: רביזור – מחזמר שכולו כייף עם מייק בורשטיין ויעקב בודו – יידישפיל
מאת חיים נוי
המחזמר "רביזור" המועלה בתיאטרון היידישפיל הוא פשוט מופע שכייף לחזות בו מכמה סיבות: שירים מקסימים, להקת שחקנים מצוינת ובראשם ענקי הבמה מייק בורשטיין ויעקב בודו וכוריאוגרפיה מדהימה .
רביזור כבר הועלה והוצג בארץ פעמים רבות וגרסת המחזמר זכורה במיוחד בזכות הופעתו הבלתי נשכחת של יוסי בנאי. את המחזה כתב ניקולאי גוגול והעלילה עוסקת בעיר נידחת ברוסיה שכל ראשיה ועובדי הציבור בה הם מושחתים. לידיעת ראש העיר מגיעה שמועה על מפקח כללי מטעם הצאר העומד להגיע למקום בזהות בדויה כדי לחשוף את מעשי השחיתות. ראשי העיר חושדים כי אורח תימהוני וחסר אמצעים המתגורר במלון זול הוא בעצם הרביזור והם עושים ככל יכולתם על מנת להסב לו רגעי נחת בעיירתם , תוך הצפתו בשלמונים . הרביזור המדומה לא מבין תחילה מה אירע אך עד מהרה הוא נכנס לתפקיד ומנצל את זהותו הבדויה ודורש ומקבל שוחד מכל פקידי הרשות המקומית. הוא לא בוחל גם באשת ראש העיר ואפילו בבתם הצעירה ואפילו מבטיח לשאת אותה לאישה. כאשר הוא חומק מהמקום תוך הבטחה לשוב בקרוב, מגלים פרנסי העיר מכתב ששיגר למכריו ובו הוא מגלה מה שאירע ומספר על טיפשותם ועל מעלליו. ראש העיר שקלונו מתגלה, נחרד לשמוע כי הרביזור האמיתי הגיע לעיר והוא מבקש לראות אותו.
העלילה ההזויה הפכה לאין ספור הפקות ולעיבודים וגם להפקות רבות בארץ ובעולם ואפילו זכתה לסרט קולנוע בשם המפקח הכללי ובו כיכב דני קיי שביצע ממיטב פזמוניו.
הגרסה ביידיש נכתבה בשעתו על ידי השחקן יוסף בולוף והשירים תורגמו על ידי מייק בורשטיין וולול טשרנין.
המילים לשירים נכתבו במקור בידי חיים חפר ואת הלחנים חיבר דובי זלצר וחלק מהם הפכו ללהיטים, בהם הנה העוני והאושר,הוי אמרי לי אימא- בחור חדש בא, הו פטרבורג, דובצינסקי ובובוצינסקי.
מלאכת הבימוי הופקדה בידי צדי צרפתי שאינו דובר כלל יידיש ואולם התוצאה היא נופת צופים.צרפתי הצליח להעלות מחזמר קולח, קצבי, חוויה תיאטרלית לכלל הציבור, לאו דווקא לדוברי היידיש.
חלק הארי של ההפקה המוצלחת נעוץ בכוריאוגרפיה המדהימה שעיצב עומר זמרי. התנועה והקצב שעל הבמה, השלמות של כל המתרחש והמתחולל עליה מעניקים לצופים חוויה ועונג בלתי רגילים.
מייק בורשטיין מגלם את הרביזור המדומה והוא מפגין משחק, תנועה ושירה באורח נפלא, כיאה לכוכב במה ומחזות זמר במשך עשרות שנים.
יעקב בודו הנפלא מגלם את ראש העיר ומשחקו הוא נופת צופים, נהדר ומוצלח.
רונית אשרי מגלמת את אשת ראש העיר ומשחקה הוא מעולה. רונית נכנסה לתפקיד במשך כיומיים של שינון וחזרות, לאחר שהשחקנית מוניקה ורדימון נכוותה בתאונה ונבצר ממנה לגלם את התפקיד.
חן בר משחקת את בתו של ראש העיר ומשחקה הוא מצוין והיא גם מפגינה יכולות יפות בשירה.
אירמה סטפנוב מוצלחת בתפקיד החדרנית.
אנדריי קשקר כמפקח על בתי הספר מצליח בגילום דמות הזויה והוא שחקן מקצועי נהדר.
נתן הכט בדמות המשרת בבית ראש העיר מפגין משחק משובח והופעתו היא ייחודית ומעולה.
ישראל טרייסטמן, יהונתן רוזן, דורי אנגל הם פקידי המועצה הבכירים ומשחקם הוא נפלא.
ניב שפיר ועופר גולן מגלמים את השוטרים ואת הסוחרים והופעתם היא מוצלחת במיוחד.
מי שגונבים לעתים את ההצגה הם אמיתי קדר ויובל רפפורט כצמד הרכלנים בבטשינסקי ודובטשינסקי. אמיתי ויובל מפגינים הופעה מרהיבה, מצחיקה, יכולת תנועה ושירה – חגיגה לעיניים.
הנגנים המצוינים מנגנים גם מאחורי הקלעים וגם על הבמה ומעניקים ניחוח מוזיקלי מקסים. איתמר גרוס אחראי לניהול המוזיקלי. דלית ענבר עיצבה את התלבושות היפות וסשה ליסיאנסקי עיצב את התפאורה הפרקטית והמוצלחת. מישה צ'רניאבסקי אחראי לתאורה הראויה.
הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.
חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים