היעדר השקעה באנרגיה נקייה פוגע במאבק בשינויי האקלים ועוני
מחקר חדש מדגיש מחסור כרוני במימון שישאיר מיליארדי אנשים באפריקה שמדרום לסהרה ובאסיה ללא חשמל או בישול נקי עד 2030
נדרשת פעולה דחופה להאצת ההשקעה באנרגיה נקייה למדינות מתפתחות ממנהיגים גלובליים המתאספים ב-COP26 כדי להבטיח מעבר אנרגיה צודק
וינה, אוסטריה, 14 באוקטובר 2021, (GLOBE NEWSWIRE) :
סדרת המחקר של מימון אנרגטי Energizing Finance) ) השנה – שפותחה על ידי אנרגיה בת קיימא לכולם Sustainable Energy for All (SEforALL) בשיתוף עם יוזמת מדיניות האקלים (CPI) ודלברג יועצים – מראה שהעולם נופל באופן מסוכן מההשקעה הנדרשת להשגת גישה לאנרגיה לכולם עד 2030 זו השנה השביעית ברציפות.
למעשה, המימון למימון החשמל ב-20 המדינות, המהוות 80% מאוכלוסיית העולם ללא חשמל – המדינות בעלות ההשפעה הגבוהה – ירד ב-27% ב-2019, שנה לפני פרוץ מגפת הקורונה. העומס הכלכלי שנגרם על ידי Covid-19 צפוי לגרום להפחתה נוספת בהשקעה בגישה לאנרגיה בשנים 2020 ו-2021.
מימון ממריץ: הבנת פגעי האנרגיה 2021, אחד משני הדו"חות שפורסמו במסגרת הסדרה, מגלה כי המימון המחויב לגישה לחשמל למגורים ירד ל-12.9 מיליארד דולר ב-2019 (מ-16.1 מיליארד דולר ב-2018) ב-20 המדינות. מדובר בפחות משליש מההשקעה השנתית המוערכת בסך 41 מיליארד דולר הדרושה בעולם להשגת גישה אוניברסלית לחשמל בין 2019 ל-2030.
בינתיים, יש סכום תהומי של מימון לבישול נקי. למרות דלקי בישול מזהמים שגרמו למיליוני מקרי מוות בטרם עת מדי שנה ולהיות התורם השני בגודלו לשינויי האקלים לאחר פחמן דו חמצני, רק 133.5 מיליון דולר במימון לפתרונות בישול נקיים אותרו בשנת 2019. זה אפילו לא קרוב להשקעה השנתית המוערכת של 4.5 מיליארד דולר הנדרשת כדי להשיג גישה אוניברסלית לבישול נקי (חשבונאות רק עבור עלויות בישול נקיות).
ממצאים אלה פורסמו ממש לפני COP26 בגלזגו, שם מנהיגים עולמיים יתמקדו כיצד להצית התקדמות משמעותית במאבק בשינויי האקלים. כחלק מכך, הם יצטרכו לשקול כיצד להפחית את הפליטות העולמיות ממגזר האנרגיה ובמקביל להגדיל את הגישה לאנרגיה במדינות מתפתחות כדי לתמוך בפיתוח הכלכלי שלהן.
"אנחנו נמצאים ברגע קריטי בשיחת האנרגיה-אקלים", אמרה דמילולה אוגונביי, מנכ"לית ונציגה מיוחדת של מזכ"ל האו"ם לאנרגיה בת קיימא לכולם ויו"ר משותף של האו"ם-אנרגיה. "מה שברור הוא שהדרך לאפס נטו יכולה לקרות רק עם מעבר אנרגיה צודק ושוויוני המספק גישה לאנרגיה נקייה ובמחיר סביר ל-759 מיליון האנשים שאין להם גישה לחשמל ול-2.6 מיליארד אנשים שאין להם גישה לפתרונות בישול נקיים. זה דורש משאבים כדי למתן את שינוי האקלים וליצור הזדמנויות חדשות כדי להניע את הפיתוח הכלכלי ולאפשר לאנשים בכל מקום לשגשג. מימון אנרגטי מספק בסיס ראיות להתחייבויות הנוכחיות למימון אנרגיה ומדינות הפיננסים דורשות לעמוד ביעדי האנרגיה של SDG7".
ב-2018, 50% מסך מימון החשמל זרם לדלקים מאובנים המחוברים לרשת במדינות בעלות השפעה גבוהה לעומת 25% ב-2019. אמנם מדובר במגמה חיובית לאקלים, אך גם ההשקעה במעקב בטכנולוגיית רשת ומיני-רשת ירדה וייצגה רק 0.9% מהמימון במעקב אחר חשמל.
ד"ר ברברה בוכנר, מנכ"לית גלובלית במדד המחירים לצרכן CPI, ששיתפה פעולה עם SEforALL בנושא Energizing Finance: Understanding the Landscape 2021, אמרה: "השגת הסכם פריז וגישה אוניברסלית לאנרגיה דורשת השקעה גדולה בהרבה באנרגיות מתחדשות המחוברות לרשת ובפתרונות מחוץ לרשת ולמיני-רשת מאשר מה שנמצא במימון אנרגטי. פתרונות אלה חיוניים כדי לסייע למדינות בעלות השפעה גבוהה לפתח את הכלכלות שלהן ללא הסתמכות על דלקים מאובנים".
כדי להאיר טוב יותר את האתגרים שמדינות בעלות השפעה גבוהה מתמודדות איתם, הפרסום השני בסדרה, Energizing Finance: Taking the Pulse 2021, מציע מבט מפורט על הנפח המשוער וסוג המימון הדרושים לארגונים וללקוחות כדי להשיג גישה אוניברסלית לאנרגיה הן לחשמל והן לבישול נקי עד 2030 במוזמביק, גאנה ווייטנאם. חשוב לציין, כי הוא ממחיש את האתגרים של כדאיות האנרגיה שאנשים מתמודדים איתם במדינות אלה ואת הצורך בתמיכה כספית לצרכנים, כגון סובסידיות.
הדו"ח מגלה כי מתן גישה לדלקים וטכנולוגיות נקיים, כלומר פתרונות בישול אנרגיה מודרניים, בגאנה, מוזמביק ווייטנאם יעלה סך של 37-48 מיליארד דולר עד 2030; 70% מהם יהיו לדלקים (למשל גפ"מ, אתנול וחשמל). תרחיש בר השגה יותר יהיה עבור כל שלוש המדינות לספק גישה אוניברסלית לטבחים משופרים בעלות כוללת של 1.05 מיליארד דולר עד 2030.
"לגאנה, מוזמביק ווייטנאם יש אתגרים ייחודיים להשגת גישה אוניברסלית לחשמל ובישול נקי", אמר אליי-חאן ג'מאל, שותף בדלברג יועצים, ששיתף פעולה עם SEforALL בנושא Energizing Finance: Taking the Pulse 2021. "מחקר זה חופר עמוק בהקשרים לאומיים אלה כדי לזהות פתרונות שיכולים להפוך את יעד פיתוח בר קיימא 7 למציאות".
מתן מימון מבוסס תוצאות למפתחי פרויקטי אנרגיה ובחינת מדיניות המאפשרת תמיכה בסובסידיות בצד הביקוש ומפחיתה את המיסים על מערכות ביתיות סולאריות הן בין מספר המלצות מדיניות שהוצגו עבור גאנה, מוזמביק ווייטנאם.
Energizing Finance גם דוגלת בחדשנות מוגברת במכשירים פיננסיים כדי להגיע להיקף המימון הדרוש לגישה אוניברסלית לבישול נקי; לשילוב גישה לחשמל, גישה לבישול ואסטרטגיות לשינויי אקלים; ולממשלות לאומיות, תורמים דו-צדדיים, פילנתרופים ו-DFIs להגביר את מאמציהם לגייס הון מסחרי למדינות אפריקה שמדרום לסהרה.
עוד מהממצאים וההמלצות המרכזיים של הדו"חות זמינים כאן.
הערות לעורכים
ליצירת קשר
לפרטים נוספים על הדו"חות או על כל בקשה לראיון, אנא צרו קשר:
Sherry Kennedy,
Sustainable Energy for All
[email protected]
[email protected] or
+43 676 846 727 237
אודות Sustainable Energy for All
SEforALL - אנרגיה בת קיימא לכולם (באנגלית: Sustainable Energy for All) הוא ארגון בינלאומי הפועל בשיתוף עם האו"ם ומנהיגים בממשלה, במגזר הפרטי, במוסדות פיננסיים, בחברה האזרחית ובפילנתרופיה כדי להניע פעולה מהירה יותר לקראת השגת יעד פיתוח בר קיימא 7 (SDG7) – גישה לאנרגיה בת השגה, אמינה, בת-קיימא ומודרנית לכולם עד 2030 – בהתאם להסכם פריז בנושא האקלים. SEforALL פועלת כדי להבטיח מעבר אנרגיה נקייה שלא משאיר אף אחד מאחור ומביא הזדמנויות חדשות לכולם לממש את הפוטנציאל שלהם.
את SEforALL מובילה דמילולה אוגונביי, מנכ"לית ונציגה מיוחדת של מזכ"ל האו"ם לאנרגיה בת קיימא לכולם ויו"ר משותף של האו"ם-אנרגיה. תעקבו אחריה בטוויטר @DamilolaSDG7. לקבלת מידע נוסף, עקבו @SEforALLorg.
*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GLOBE NEWSWIRE
חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים