דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: יפו 1903 - נוקב, מרגש וקולח – דרמה חברתית על דו הקיום בין ערבים ליהודים – תיאטרון הבימה
ביקורת: יפו 1903 - נוקב, מרגש וקולח – דרמה חברתית על דו הקיום בין ערבים ליהודים – תיאטרון הבימה
חיים נוי 01/08/22 |  צפיות: 1411

ביקורת: יפו 1903 - נוקב, מרגש וקולח – דרמה חברתית על דו הקיום בין ערבים ליהודים – תיאטרון הבימה

מאת חיים נוי

יפו 1903 , העולה בתיאטרון הבימה, היא הצגה נוקבת, מרגשת וקולחת העוסקת באפיזודות המתרחשות באותה תקופה בין חבורת חלוצים, ערב עלייתם לקרקע בגליל, לבין הערבים המתגוררים ביפו. הבמאית לילך סגל להטטה עם להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא דרמה חברתית משובחת על דו הקיום בין ערבים ליהודים, המשליכה גם על תקופתנו.

המחזה נכתב על ידי אורי פסטר בהשראת חזיון, בלשון אותם ימים, שנכתב בשנת 1912 בשם אללה כרים, שחיבר לוי אריה אריאלי ונחשב למחזה הראשון בשפה העברית. החזיון לא החזיק מעמד רב למרות שהוצג בארץ ובארה"ב וגם יצירתו של אריאלי לא שגשגה היטב והוא ירד בשעתו מהארץ לארצות הברית נוכח קשייו בהתאקלמות בתנאי הארץועבר לעסוק בהוראה.

המחזה שעיבד פסטר עוסק בשתי אפיזודות מקבילות אודות החלוצים שהגיעו מרוסיה ליפו, אהבה בלתי אפשרית בין רוכל ערבי לבין נעמי שץ, ארוסתו של מנהיג הקומונה שמשון ברונסקול. שמשון גם חיבר ספר , מעין יומן חיים, שנגנב ממנו. מוכר הכעכים עלי מתאהב בנעמי והיא אמנם מכחישה כל רצון לקשר עימו אולם כנראה שהיא גם נמשכת לאהבה אסורה זו. מה יקרה כאשר אחד החלוצים יגלה את המפגש בין בני הזוג וכיצד תפתר התסבוכת שמתעוררת בהמשך.

מחזהו של אריאלי היה כתוב בשפה מליצית מאוד שלא הובנה לעתים בידי הקהל וגם המחזה הנוכחי כתוב בשפה שיש בה מיסודות אותה עברית של החלוצים מאותה תקופה.

ההצגה עולה באולם ברטונוב בהבימה, אולם המסודר בכעין אות חית ובתווך הבמה השטוחה. באולם עצמו פזור חול ים וכל התפאורה והתלבושות כאילו נלקחו מאותה תקופה.

ליאור כהן כובשת בתפקיד נעמי שץ והמונולוג שלה בסיום ההצגה הוא מרגש מאוד. ליאור מגלמת את התפקיד באורח משובח , קולח ומקצועי ואין ספק שיש לה פוטנציאל תיאטרלי רב.

ארז רגב מגלם נהדר ובכישרון רב את שמשון ברונסקול, מנהיג קומונת החלוצים ביפו וארוסה של נעמי.

שפי מרציאנו נפלא בתפקיד עלי מוכר הכעכים המתאהב בנעמי ומשחקו הוא שופע אמינות ומצוין.

אבו הוואדי, דודו של עלי ובעל המאפיה, מגולם באורח מעולה על ידי דב רייזר, המגיש תפקיד המהווה בית ספר לשחקנים.

נח יונטר חבר הקומונה מגולם בידי בן יוסיפוביץ המצוין והמגיש משחק אמין וטוב.

הילה שלו מגלמת היטב את ציפורה, מורה, חברת הקומונה. הילה שופעת כישרון בימתי וווקלי ויש לה נוכחות מקסימה.

יובל גנות מגלם יפה מאוד את קלמן אלכסנדרוב, אחראי על השמירה בפרדס ומשחקו נעים ומוצלח.

את ההצגה גונב אלכס קרול בתפקיד שמריהו פוגל, שומר וחבר הקומונה. קרול מגיש משחק משובח, מרגש ועוצמתי.

ארז יניב עצב תפאורה פרקטית ויעילה. חגי אלקיים אחראי למוזיקה והניהול המוזיקלי הטובים. זיו וולושין עצב תאורה נאותה. יובל כספין עצב את התלבושות התקופתיות הנאות. מיכל שי עצבה את התנועה היפה.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

צילום –אור דנון


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
קיווה קירין תציג ראיות משלימות חדשות המגדירות עוד יותר את התועלת הקלינית של מוגמוליזומאב בלימפומה עורית של תאי T בכנס WCCL 2026
Kyowa Kirin, Inc, חברת בת בבעלות מלאה של Kyowa Kirin Co. Ltd (TSE: 4151), הודיעה היום כי נתונים חדשים המגדירים עוד יותר את הפוטנציאל של מוגמוליזומאב בטיפול במיקוזיס פונגואידס חוזרת או עמידה ותסמונת סזארי, שני תת-סוגים של לימפומה של תאי T עוריים, יוצגו בקונגרס העולמי ללימפומות עוריות (WCCL) במונטריאול, קנדה.

ביקורת: בין עבר להווה: "קיר זכוכית" - מסע מטלטל בתיאטרון בית ליסין
10/06/26 | תיאטרון
התיאטרון הוא לעיתים קרובות מראה שבורה של המציאות שלנו. לעיתים הוא מצליח לייצר "קיר זכוכית" - אותו קיר פיזי וסמלי שמאחוריו מוצג הר האפר של הנספים. דרכו אנו מביטים אל עברנו ואל הפצעים הפתוחים של השואה, ובו-זמנית פוגשים את האנושיות המזוקקת שנותרה מאחור. המחזה העולה בתיאטרון בית ליסין, פרי עטו של המחזאי אורן יעקובי הוא יצירה שמהלכת על התפר הדק שבין קומדיה שחורה לדרמה אנושית מרטיטה..

פרויקט קומפלקס האנרגיה פנג'ראנג של ChemOne מעניק עבודות EPCC ל-CNCEC
חברת Pengerang Energy Complex Sdn. Bhd. ("PEC") שמחה להודיע ​​על זכייתה בעבודות ההנדסה, הרכש, הבנייה וההפעלה ("EPCC") עבור פרויקט Pengerang Energy Complex - מתחם האנרגיה פנגרנג ("הפרויקט") בג'והור, מלזיה, לחברת ההנדסה הכימית הלאומית של סין - China National Chemical Engineering Company Limited ("CNCEC")

Bitget משיקה את חודש המלחמה בהונאות 2026, מחזירה 32.3 מיליון דולר עבור משתמשים
Bitget , הבורסה האוניברסלית (UEX) הגדולה בעולם, השיקה את חודש המלחמה בהונאות לשנת 2026 תחת הכותרת "יותר נכסים, מגן חזק יותר. הישארו בטוחים בעידן מרובה הנכסים". היוזמה השנתית מתמקדת בסיוע למשתמשים לנווט בנוף איומים מורכב יותר ויותר, כאשר פלטפורמות נכסים דיגיטליים מתרחבות מעבר לקריפטוגרפיה לאקוסיסטם שמורכב מאפשרויות נכסים רחבות יותר.

500 Global ממנה את סונג וו אהן לשותף בקוריאה, שיוביל את סניף סיאול ויסייע בהרחבת טכנולוגיות קוריאניות לשווקים גלובליים
המינוי משקף את האמון של 500 Global ‎בשוק הקוריאני ומקדם את שאיפותיה של קוריאה בתחום החדשנות הגלובלית, תוך הבאת תשתית השקעות חוצת-גבולות ברמה מוסדית לענפי הטכנולוגיה התחרותיים ביותר במדינה

VeriSilicon מקדמת אימוץ מסחרי של AV2 ביישומי וידאו וסטרימינג מהדור הבא
VC9800D מספקת יכולות עיבוד וידאו בפורמטים שונים עבור בינה מלאכותית במולטימדיה, בנייד ובהתקני קצה חכמים

Mavenir ו-TextNow זוכות בפרס ה-MVNO והתעשייה לשיתוף הפעולה הטוב ביותר בטקס פרסי ה-MVNO העולמי
שיתוף פעולה עטור פרסים מביא לתוצאות ממירות: הפעלות eSIM זינקו מ-2% ל-94% בשישה חודשים ומספר המנויים בתשלום יותר מהוכפל משנה לשנה

U.S. Polo Assn. חזר למרכז לונדון כשותף רשמי של ביגוד וחולצות של צ'סטרטון פולו בפארק
מעל 30,000 משתתפים חגגו את ספורט הפולו ו"אייקון שנולד מהמשחק"

Holafly משתפת פעולה עם שחקן הזוגות המוביל ב-ATP, פרנסיסקו קברל
פרנסיסקו קברל, שחקן הזוגות המדורג בטופ 20 ב-ATP, הצטרף ל-Holafly כשגריר מותג עולמי. כחלק מהשותפות, שחקן הזוגות הפורטוגלי המדורג הגבוה ביותר בתולדות ה-ATP ישתף רגעים מהחיים בסבב ה-ATP. תוכן זה יציג כיצד ספורטאים נשארים מוכנים במהלך נסיעות מתמשכות.

GA-ASI מודיעה על השקעות בשש חברות הולנדיות
מתוך מועמדויות חדשות לשותפויות עסקיות שנוצרו בעקבות אירוע Blue Magic Netherlands האחרון
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI