מחקר חדש: מערכת חוב גלובלית כושלת עולה בחיי אדם
ניו יורק, 22 ביוני 2023, (GLOBE NEWSWIRE) :
מחקר חדש שנתמך על ידי קרנות החברה הפתוחה מראה כי עיכובים הולכים וגוברים בפתרון משברי חוב ריבוניים בכמה מהמדינות העניות בעולם מוסיפים משמעותית למחיר האנושי של חדלות פירעון - קיצוץ הצמיחה הכלכלית, הפחתת תוחלת החיים והחמרה בשיעורי תמותת ילדים.
הניתוח, The Human Cost of the Failing Global Debt System, מתבסס על מחקר שפורסם בשנה שעברה והראה כיצד כניסה לחדלות פירעון מובילה לנזק כלכלי ואנושי שיחמיר בשנים שלאחר מכן.
חדלות פירעון של חובות ריבוניים מתרחשת כאשר מדינות אינן משלמות את חובותיהן בזמן. זה יכול להיות תשלומי ריבית או קרן לנושים מקומיים או בינלאומיים. זה בדרך כלל מאלץ משא ומתן מחדש על תנאי ההלוואות. המחקר בחן נתונים מ-131 חדלות פירעון של חובות ריבוניים ברחבי העולם מאז 1900.
מחברי המאמר החדש, הכלכלנים קלמנס פון לוקנר וחואן פ. פרח-יעקוב, מסיקים כי בנוסף, ככל שלוקח למדינה זמן רב יותר להגיע להסכם חדש עם נושיה, כך גדל הגידול בעלויות האנושיות:
*כאשר משבר החוב של מדינה נפתר בתוך פחות משלוש שנים, תמותת תינוקות עשר שנים לאחר הכרזה על חדלות פירעון גבוהה ב-2.2 נקודות אחוז ממה שניתן היה לצפות. אבל כאשר חדלות הפירעון נמשכת יותר משלוש שנים, ההפרש עולה לעלייה מדהימה של 11.4 נקודות אחוז.
*במדינות שנבדקו, בממוצע, תוחלת החיים עשר שנים לאחר חדלות הפירעון יורדת ביותר משנה ביחס למקום שבו הייתה ללא ברירת המחדל.
*בנוסף, הגירעון בקצב הגידול של התוצר הריאלי לנפש (לעומת מה שיכול היה להיות ללא חדלות פירעון), קופץ בשנת הפירעון הראשונה ב-2.5 נקודות אחוז, לעומת מה שהיה אלמלא חדלות הפירעון. לאחר מכן הוא ממשיך לצמוח ב-1.5 נקודת אחוז בממוצע בכל שנה לאחר מכן. בתוך עשור הפער גדל לכ-14.5 נקודות אחוז.
הממצאים מדגישים את הנזק החמור שנגרם מכישלונה של המערכת הפיננסית העולמית הקיימת לספק פתרון מהיר למדינות הנמצאות בחדלות פירעון, בין היתר בשל מעורבותו של תמהיל מורכב יותר ויותר של נושים – כולל מוסדות פיננסיים בינלאומיים כגון בנקים לפיתוח, בנקים מסחריים, מלווים ריבוניים כולל סין, ונושים מסחריים פרטיים.
הדו"ח מדגיש גם את המקרה של זמביה, שהגיעה לחדלות פירעון על החוב החיצוני שלה בנובמבר 2020 תחת הלחצים הכלכליים של מגפת הקורונה. היא טרם השיגה הסכם חוב מקיף בין כל נושיה הציבוריים והפרטיים לבין קרן המטבע הבינלאומית, כאשר סך החוב שלה מוערך כעת ביותר מ-18 מיליארד דולר.
מחברי הדו"ח החדש חישבו כי בהתבסס על חישוב באמצעות שיעורי הילודה של זמביה בשנת 2016, חדלות הפירעון הנוכחית של המדינה תגרום ל-3,079 מקרי מוות שנתיים נוספים של תינוקות לפני יום הולדתם הראשון עד שנת 2030, אם חדלות הפירעון תימשך עוד יותר.
מארק מלוך-בראון, נשיא קרנות החברה הפתוחה, אמר: "הממצאים כאן ממחישים היטב כיצד מערכת פיננסית גלובלית לא מתפקדת גורמת לסבל אנושי טרגי אך ניתן להימנע לחלוטין. המנהיגים שייפגשו בפריז צריכים להתחייב לרפורמות הדחופות שהעולם זקוק להן כדי להתמודד הן עם העוני המעמיק והן עם משבר האקלים המחריף".
קרנות החברה הפתוחה, יחד עם מגוון רחב של ארגוני חברה אזרחית, דוחפים את המנהיגים שהתכנסו בפסגה להסכם מימון גלובלי חדש בפריז להתחייב למדיניות שתשנה באופן משמעותי את תהליך ארגון החוב הבינלאומי כדי לאפשר פתרון צודק ובר קיימא לחדלות פירעון של מדינה המועבר בזמן. שלבים אלה כוללים:
1.מדינות קובעות תהליך ברור עם לוחות זמנים ברורים להשגת הסכמה "לרפא" חדלות פירעון - לא עוד שלוש שנים בלימבו כמו זמביה.
2.קרן המטבע הבינלאומית חייבת להשתמש באופן אגרסיבי יותר בסמכותה כדי "להלוות לפיגור" - מה שאומר שהיא יכולה להשיק את תוכנית התמיכה במימון שלה למדינות שקועות בחובות, גם אם חלק מהנושים מסרבים לקבל תנאים חדשים להקלה בחובות. אלה מעכבים הלוואות נושים לא ישולמו, אבל כל שאר המשתתפים כן.
3.אין לאפשר לנושים פרטיים (כולל מחזיקי אג"ח ריבוניות) לסרב לקבל הסדרי חוב שהמדינות הנושות מסכימות להם, ולאחר מכן לצפות לקבל את היתרונות של סעד זה, או להשתמש בבתי המשפט כדי לקבל פירעון מלא. בארצות הברית, בפני בית המחוקקים של מדינת ניו יורק עומדת חקיקה שתשים קץ לנוהג זה.
4.המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים זקוקים למימון משמעותי יותר מהצפון הגלובלי כדי לתת להם את המשאבים הדרושים כדי לממן כראוי התאוששות מחדלות פירעון ולאפשר את הצמיחה הכלכלית הדרושה כדי למנוע חדלות פירעון בעתיד.
למידע נוסף:
Office of Communications
Open Society Foundations
(212) 548-0378
[email protected]
*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GlobeNewswire
חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים