המשבר הפיננסי העולמי המתרגש עלינו בימים אלו מחייב אותנו לבחון אפיקי מימון נוספים לאפיקים המסורתיים. רבות נכתב בנושא התפתחות אפיקים לקבלת אשראי חוץ בנקאי בישראל בשנים האחרונות, אולם למרות זאת אפיק זה היה רלוונטי בעיקר לעסקים גדולים עד בינוניים (בעלי מחזור מכירות של מספר עשרות מיליוני שקלים בשנה) ועסקים קטנים ובינוניים לא יכלו להנות מאשראי זה. לאחרונה חלה התפתחות במספר אפיקים חוץ בנקאיים והדלת החלה להיפתח גם לעסקים הקטנים והבינוניים. למרות הכלכלה הבריאה יחסית של מדינת ישראל והשמרנות בה פועלים הבנקים בהתייחס לבנקים בארה"ב (עקב הפיקוח ההדוק על הבנקים) הבנקים יפגעו כנראה גם הם מהמשבר ובהתאם מתקרבת ההאטה או אף המיתון גם אלינו. הבנקים קומצים יד בכל הנוגע לאשראי מזה מספר חודשים ומצוקת האשראי לעסקים קטנים ובינוניים תתחיל לתת אותותיה דוקא בזמן בו המזומנים הינם מצרך מבוקש. גם בימים כתיקונם קיימת בעיית אשראי לעסקים הקטנים, אולם בעייה זו צפויה להחריף משמעותית. אנו צופים כי כבר בתחילת 2009 תורגש ירידה בהיקף ההכנסות של עסקים. בשלב שני תחול ירידה במוסר התשלומים ולקוחות יתחילו לפגר בתשלומים. בשלב השלישי ידרש גידול בצרכי האשראי למימון הון חוזר והבנקים במרבית המקרים יעדיפו שלא להגדיל את היקף האשראי לעסקים, זהו המועד שבו העסקים יתחילו לחפש באופן מסיבי אלטרנטיבות נוספות ומעניקי האשראי החוץ בנקאי יוכלו לנגוס לעצמם נתח נוסף מהאשראי העסקי של הבנקים.
במאמר זה נסקור אפיקי אשראי חוץ בנקאי ובנוסף, נסקור גם אפיקים אשר לכאורה הינם בנקאיים, אולם מכוון והינם מגובים בבטחונות ממשלתיים (גם אם חלקיים) או ניתנים ע"י קרנות פרטיות,ומאחר ולגופים אלו ישנן תנאים שהינם פחות קשיחים מהתנאים הבנקאיים, הרי גם הסיכוי לקבל מימון מגופים אלו הינו גבוה יותר. אפיק נוסף חוץ בנקאי, אשר לא יסקר על ידינו הינו השוק האפור.
במסגרת אפיקי האשראי החוץ בנקאי אנו כוללים את הפקטורינג, הליסינג המימוני לרכש ציוד קבוע, מימון יבוא, פקטורינג הפוך, כרטיסי אשראי חוץ בנקאיים, ואשראי כנגד ביטוחי מנהלים או קרנות פיצויים.
הפקטורינג הינו כלי מימון אשר השתפר בשנים האחרונות. לפני כ-3 שנים אשראי זה היה ניתן רק לעסק בעל היקף מכירות של מעל 15-20 מש"ח, אולם כיום האשראי ניתן גם לעסקים בעלי מכירות בהיקף של 3-4 מש"ח. הפקטורינג הינה שיטה למימון בה מספקת חברת הפקטורינג מימון ללקוחותיה על ידי רכישת חובותיהם הפתוחים באופן בלתי חוזר (Non-recourse), למעט במקרה של סכסוך מסחרי. חברת הפקטורינג מעבירה ללקוח את רוב החוב מראש (לרוב כ-85%), ולוקחת את האחריות על גבייתו והעברת יתרת הסכום לאחר הגבייה בתמורה לריבית הגבוהה מהריבית הבנקאית (הריבית כוללת ביטוח כנגד סיכון אי התשלום של הלקוחות). מגבלות השיטה הינה כי לרוב מוכנים לרכוש חוב של לקוחות מצויינים גדולים (אשר היקף העסקות איתם משמעותי) ולא של לקוחות פחות טובים או בעלי היקף נמוך, הזדקקות לאישור הלקוח למכירת החוב שלו וכמו כן הפקטורינג לא יודע להתמודד טוב עם עסקים מוטי פרוייקטים ו/או שרותים (למרות שהנושא מתפתח בתקופה האחרונה וחברות הפקטורינג לומדות להתמודד עם מגוון רחב יותר של עסקים). בדיקת העסק אמורה לקחת כחודש. בין החברות הקיימות בשוק זה ניתן לכלול את כלל פקטורינג, פסגות, פנינסולה וגלובל פקטורינג.
חברות המימון מספקות גם ליסינג מימוני לחכירת מכונות, מימון ייבוא המאפשר תשלום במזומן (הכולל הנחת מזומן וקיבוע שער מטבע חוץ ברכישת חומרי גלם בחו"ל), וכן פקטורינג הפוך המאפשר לעסק בינוני וגדול לתמוך בספק קטן ובינוני ממנו הוא רוכש חומרי גלם, מוצרים או שרותים בישראל. הספק הקטן מקבל תשלום במזומן ומשלם את הריבית והעסק משלם לחברת הפקטורינג עפ"י תנאי התשלום שסוכם עם הספק. עסקה זו מתנהלת לרוב ללא בטחונות עפ"י חוזק העסק. זהו אפיק מצויין לעסק קטן להתנהל מול לקוח גדול. משמע, לבקש ממנו לבצע את הפקטורינג ההפוך.
אפיק מימון חוץ בנקאי אחר המתפתח הינו כרטיסי האשראי החוץ בנקאיים.
חברות האשראי המסורתיות נותנות כרטיסי אשראי לעסקים קימעונאיים אשר סולקים דרכן. האשראי הניתן בכרטיס הי נו לרוב בהיקף של עשרות אלפי שקלים. אשראי זה יכול לעיתים להיות מומר בהלוואה.
חברות הביטוח נותנות כרטיסי אשראי בעיקר לאנשים פרטיים ומסגרת של מספר עשרות אלפי שקלים. בעל העסק יכול לקחת את ההלוואה כאדם פרטי ומזרים את הכסף לחברה, אולם זה הופך את בעלי החברה לבעלי החוב וישנם גם היבטי ריבית ומיסוי המעורבים בתהליך זה.
לאחרונה מתחיל להסתמן שינוי בנושא כרטיסי אשראי לעסקים. עד לאחרונה, כרטיסי אשראי לעסקים היו ניתנים רק לחברות בינוניות וגדולות (כמו אמפא קפיטל אשר מעניקה אשראי של עד 150 אש"ח ללקוחות בינוניים וגדולים), ולאחרונה גם חברות ביטוח החלו לתת כרטיסי אשראי לעסקים קטנים ובינוניים וחלקם אפילו מבקשים פרטים מעטים בלבד על העסק (דבר המקצר את זמן האישור הכרטיס) כדוגמת הראל פיננסים.
חברות הביטוח מציעות בנוסף אשראי כנגד ביטוחי המנהלים או קרנות הפיצויים אשר יופקו אצלן וישמשו כבטחון לאשראי(כדוגמת כלל והראל).
בחלק הבא של המאמר נסקור את הקרנות השונות והסיוע הממשלתי בו יכולים להיעזר עסקים קטנים ובינוניים, על-מנת להגדיל את מסגרת המזומנים שברשותם.
להמשך המאמר: