דף הבית חוק ומשפט נדל"ן ומקרקעין פס"ד שקם – העלאה מאוב של פרשיות 10+10 או – הפסד הון יש מאין
פס"ד שקם – העלאה מאוב של פרשיות 10+10 או – הפסד הון יש מאין
דר' אלתר ושות' עורכי דין 29/07/08 |  צפיות: 3100

מאת: זיו שרון, עו"ד

לפני כחודשיים פסקה ועדת הערר בבאר שבע בראשותו של כבוד השופט בדימוס בנאי לטובת השקם בערעור מס שבח שהוגש נגד מנהל מס שבח. עובדות המקרה היו כדלקמן: לשקם היה הסכם לשכירות לתקופה של 10 שנים ואופציה לתקופה נוספת ביחס לנכס מקרקעין באילת. לפני תום תקופת השכירות הראשונה חפץ השקם להמחות את זכויותיו לשופרסל אך המשכירה לא הסכימה לכך והאופציה שהיתה לשקם בוטלה. נחתמה עיסקה חדשה ושונה בין השופרסל לבין המשכירה. ועדת הערר נעתרה לכתב הערר שהגיש השקם ופסקה כי בשל העובדה שהאופציה לא התממשה, למעשה בוטלה העיסקה המקורית במקרקעין שבין הצדדים. כפועל יוצא מכך, הועדה החליטה על השבת מס הרכישה ששולם בשעתו על ידי השקם במועד העסקה הראשונה.לפני כחודשיים פסקה ועדת הערר בבאר שבע בראשותו של כבוד השופט בדימוס בנאי לטובת השקם בערעור מס שבח שהוגש נגד מנהל מס שבח. עובדות המקרה היו כדלקמן: לשקם היה הסכם לשכירות לתקופה של 10 שנים ואופציה לתקופה נוספת ביחס לנכס מקרקעין באילת. לפני תום תקופת השכירות הראשונה חפץ השקם להמחות את זכויותיו לשופרסל אך המשכירה לא הסכימה לכך והאופציה שהיתה לשקם בוטלה. נחתמה עיסקה חדשה ושונה בין השופרסל לבין המשכירה. ועדת הערר נעתרה לכתב הערר שהגיש השקם ופסקה כי בשל העובדה שהאופציה לא התממשה, למעשה בוטלה העיסקה המקורית במקרקעין שבין הצדדים. כפועל יוצא מכך, הועדה החליטה על השבת מס הרכישה ששולם בשעתו על ידי השקם במועד העסקה הראשונה.


פרשה זו מעלה מנבכי השכחה של שנות ה-90 את נושא ה-10+10, שהיה נפוץ אז. המדובר במרבית המקרים בחברה וחברה אחות אשר התקשרו בהסכמים נפרדים לתקופה הראשונה ולתקופת האופציה ולעתים היה מדובר ב-2 הסכמי חכירה. דהיינו, לדוגמא במקרה השקם, כאשר המדובר באותה חברה עצמה, קובעת ערכאה שיפוטית כי גם אם היתה עיסקה במקרקעין (רלוונטי ל – 10+10) הרי היא בוטלה בדיעבד ברגע בו נודע והוסכם על אי מימוש האופציה. יש בכך אולי ללמד על מידת איתנותה או יותר נכון על מידת חולשתה של טענת רשויות המס ביחס לעיסקה במקרקעין בנושא ה-10 + 10, כאשר עיסקת האופציה נעשתה עם גוף משפטי אחר ונפרד.
כלומר, בעיני משקיף המס האובייקטיבי המתבונן בעת חתימת העיסקאות, כאשר קיים פיצול חוכרים וקיימת אי ודאות הן לגבי מימוש האופציה, אם כלל תמומש, והן לגבי זהות הגוף המממש (החברה והאחות), ולאור הגדרת קרוב בחוק מיסוי מקרקעין, ההצדקה לראיית עסקאות כאלה כחבות מס שבח (על ידי צרוף כל תקופות החכירה על פי אורך התקופה הקובעת לחיוב באותה עת – מעל 10 שנים) – הינה נמוכה ביותר, אם בכלל.
פס"ד השקם ממחיש בפן נוסף את העובדה כי ייתכן וכל הסערה שעורר נושא ה-10+10 היה סערה בכוס מים ורוח שווא ששטפה את הקניונים. נושא זה כנראה יהיה קשה לבירור אמיתי, כיוון שמאז השתנה החוק ותקופת החכירה נשוא למיסוי מקרקעין הינה תקופה העולה על 25 שנה, מה גם כאשר ברוב רובם של המקרים, ואף במקרה של השקם כנראה (שאחרת לא היתה תביעה להחזר מס רכישה), הסתיימו הדיונים בפשרות.
נוסיף ונציין כי, במיוחד במקרי נטישה של נכסים במהלך תקופת חכירה, בין אם המדובר בתקופת חכירה ראשונה או בתקופה של האופציה, אם תעמודנה רשויות המס על כך שלא מתקיים ביטול עיסקה, עשויים הנישומים, לטעון להפסדי הון על פי חוק מס שבח.
הפסד הון – הכיצד? דווקא לאור גישת רשויות המס, לחוכרים יש נכס הון - הזכות במקרקעין הממשיכה להתקיים, לטענת מנהל מס שבח. החוכרים ידווחו בעת הנטישה על מכירה בתמורה 0, שכן הם לא יקבלו שום תשלום מהמחכיר על נטישתם – ודי להם ב"השתחררות" מההסכם המחייב אותם בתשלום דמי שכירות המובילים בפועל להפסד כלכלי. עצם קיום ההסכם הקודם לא הופך את יחסי החוכר והמחכיר, ליחסים מיוחדים. לכן מנהל מס שבח יאלץ כנראה לקבל כ-0 את שווי המכירה בדיווח שיוגש לו על מכירה בידי החוכר. או אז כל יתרת החכירה שלא היתה ניתנת להפחתה על פי הכללים לניכוי דמי חכירה תהפוך להפסד הון במסגרת חוק מס שבח, על פי שומת מס השבח שתוגש בידי המוכר, זאת גם אם לא כל תזרימי המזומנים הצפויים שבין החוכר למחכיר יחליפו ידיים בסופו של דבר – והכל מכח הוראות חוק מס שבח. זאת כאשר בהמשך וכמקובל הפסד ההון עובר ממס שבח כהפסד הון במס הכנסה.
בנסיבות אלו נראה כי מוטב יהיה לרשויות המס לאשר את ביטול החכירה, גם אם מדובר בהחזר מס הרכישה ששולם בעבר, מאשר לדבוק בעמדתן "ולייצר" לנישומים הפסדי הון כתוצאה מכך.
m216-12
(הרשימה הינה על דעת המחבר בלבד ואינה מייצגת את דעת העורך או עמדת גורם רשמי כלשהו).
*מרצה למיסים - אונ' ת"א. נציג לשכת עו"ד לכנסת ויו"ר ועדת מיסים-לשכת התאום של הארגונים הכלכליים בישראל. לשעבר: יו"ר ועדת מיסים לשכת עו"ד, יועמ"ש וסגן נציב מס-הכנסה, ויו"ר איפ"א ישראל.

דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 דר' אלתר ושות' עורכי דין

דר' אלתר ושות' עורכי דין
תל אביב, שד' שאול המלך 8, קומה 14
טלפון: 03-6966633
פקס:03-6966663

http://altertax.co.il



 


מאמרים נוספים מאת דר' אלתר ושות' עורכי דין
 
גבולות חופש המידע בדיני המס : חובת הגילוי חלה גם על מידע פנימי
19/08/08 | מיסים
"אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר" - כך קבע השופט ברנדייס מבית המשפט העליון של ארה"ב בראשית המאה שעברה.

מוכרים דירת מגורים ? היזהרו מהפטור
19/08/08 | מיסים
ירת המגורים המשפחתית נתפסת כנכס אישי המשמש למגורי המשפחה ולא כנכס השקעה, ומכאן הכלל הגדול שמכירתה פטורה בדרך כלל ממס שבח (במיוחד ידוע הפטור אחת ל- 4 שנים).

הסוכריה שבגלולה: על אף העלאת המס על ני"ע סחירים לעיתים ישולם פחות מס בעקבות הרפורמה
19/08/08 | מיסים
במסגרת הרפורמה בשוק ההון החל מיום 1.1.06 הועלה שיעור מס רווח הון על מכירת ני"ע סחירים מ- 15% ל- 20% במרבית האפיקים ומ - 10% ל - 15% ביחס לאפיקים השקליים הלא צמודים.

חובת הגשת דו"ח לשכירים
19/08/08 | מיסים
רבים סוברים כי בהיותם שכירים, אינם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. מסקנה זו איננה מדוייקת. כפי שיפורט להלן, קיימים לא מעט מקרים בהם גם שכירים חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה ובו לפרט את הכנסותיהם.

מיסוי הגרלות, הימורים ופרסים
19/08/08 | מיסים
בעבר, הכנסות מהגרלות, הימורים ומפעילות נושאת פרסים היו בדרך כלל פטורות ממס לפי שיטת המס בישראל, זאת מאחר והכנסות מסוג זה נחשבו כמתת שמים, ללא פוטנציאל ריאלי לחזור על עצמן וללא אפשרות לסווגן למקור הכנסה.בעבר, הכנסות מהגרלות, הימורים ומפעילות נושאת פרסים היו בדרך כלל פטורות ממס לפי שיטת המס בישראל, זאת מאחר והכנסות מסוג זה נחשבו כמתת שמים, ללא פוטנציאל ריאלי לחזור על עצמן וללא אפשרות לסווגן למקור הכנסה.

נקודות זיכוי בגין ילדים נטולי יכולת - גם עבור בגירים
19/08/08 | מיסים
מזה זמן נתקלים הורים לילדים משותקים, עיוורים או מפגרים (להלן - נטולי יכולת), בקשיים רבים בקבלת שתי נקודות הזיכוי המגיעות להם על-פי חוק. מזה זמן נתקלים הורים לילדים משותקים, עיוורים או מפגרים (להלן - נטולי יכולת), בקשיים רבים בקבלת שתי נקודות הזיכוי המגיעות להם על-פי חוק.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק ג')
בשבועות הקודמים סקרנו את הילכתו החדשנית של כב' השופט אלטוביה. לסיום סקירה זו חייבים אני להתייחס גם לפסקי דין עליהם הסתמך וגם לפסקי דין אותם לא הזכיר.בשבועות הקודמים סקרנו את הילכתו החדשנית של כב' השופט אלטוביה. לסיום סקירה זו חייבים אני להתייחס גם לפסקי דין עליהם הסתמך וגם לפסקי דין אותם לא הזכיר.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק ב')
19/08/08 | מיסים
דנו בשבוע שעבר בהלכה החדשנית והמורכבת מאוד של כבוד השופט מ. אלטוביה, לפיה עלות הבניה היום, בניכוי פחת שנתי (כפול מספר שנות החכירה הצפויה) ובניכוי הוצאות עתידיות (מהוונות לערך נוכחי) מהווה הכנסה חייבת של החוכר כבר היום.

בניית השוכר כהכנסת המשכיר. אימתי? (חלק א')
שאלת חיובו במס של המשכיר על בניה שבונה השוכר במקרקעין השכורים עולה מדי פעם בהקשרים שונים.שאלת חיובו במס של המשכיר על בניה שבונה השוכר במקרקעין השכורים עולה מדי פעם בהקשרים שונים.

ביטלתם הסכם מכר עם קבלן? אל תיכנסו לדירה
רוכש דירה המבקש לבטל רכישתה לאחר ששילם את מרבית תמורתה נמצא במלכודת: אם ישלים את הרכישה ישפר את עמדת המיקוח מול הקבלן, אך הוא עלול לאבד את החזר מס הרכישהרוכש דירה המבקש לבטל רכישתה לאחר ששילם את מרבית תמורתה נמצא במלכודת: אם ישלים את הרכישה ישפר את עמדת המיקוח מול הקבלן, אך הוא עלול לאבד את החזר מס הרכישה
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI