הפריצה לשווקים הבינלאומיים אינה קלה. זו עובדה. אלפי חברות ישראליות מנסות, מידי שנה, לשווק את מרכולתן בשווקים בחו"ל אך התוצאות אינן מרנינות, בלשון המעטה. עבור רבות מהחברות הללו החשבון הסופי של תהליך 'ניסוי וטעייה' זה אינו חיובי כלל ועיקר, שכן המשאבים שהושקעו עולים לאין שיעור על מעט ההכנסות (אם בכלל) שנוצרו. מנהלי חברות רבות המודעים לקשיים אלו נמנעים אפילו מלנסות, שכן הם צופים מהצד בכישלונות האחרים ומפחדים לסכן אף את הקיים. אולם, מעת לעת, ניתן להיווכח גם בהצלחות מרשימות של חברות ישראליות בחו"ל. הראייה, היצוא של מדינת ישראל גדל והגיע לעשרות מיליארדים רבים של דולרים בשנה. זאת ועוד, הסחר הבינלאומי הכולל נמצא בצמיחה מתמדת כמעט בכל חלק של העולם, כך סך יצוא הסחורות העולמי (ללא שירותים) ב-2006 עמד על יותר מ-11.7 טריליון (כן, זו לא טעות - אלף מיליארד) דולר. על כן, המסקנה הפשוטה האפשרית הנה שאומנם קיימות הזדמנויות עסקיות עצומות ברחבי העולם, אך ייתכן בהחלט שחברות ישראליות רבות אינן שותפות להזדמנויות אלו כלל. מכאן נשאלת השאלה המתבקשת – כיצד חברות ישראליות יכולות לשפר את סיכוייהן להצלחה בשווקים הבינלאומיים ?
עם הקוראים סליחה מראש, אבל הבעיה העיקרית, בצורה בוטה, הנה גישה לא רצינית ולא מקצועית (חפיף / יהיה בסדר / אין צורך בתוכנית / אין צורך בכסף) של חברות רבות לשיווק הבינלאומי. בחברות אלו התפיסה השלטת היא גישת המכירות, שבה מתייחסים רק לעסקאות מתוך ראייה קצרת טווח. 'מימון השיווק יגיע מתוך המכירות' כך ניתן לשמוע לעיתים – אך מה ניתן לעשות ובמציאות המכירות הן התוצאה של השיווק, ולא להיפך. חברות רבות מתייחסות לשוק הבינלאומי, כאילו היה שלוחה של השוק הישראלי, ומניחות שהלקוחות בחו"ל מתנהגים בדיוק באותה צורה כמו בישראל. המצב במציאות, כפי שרבים גילו, שונה לחלוטין. לכן, כדאי להדגיש שראשית יש לשנות את התפיסה ולהפנים את העיקרון ששיווק הוא תהליך עסקי מובנה שיש לנהל בצורה מקצועית. תהליך השיווק, כמו כל תהליך עסקי אחר, כולל ארבע שלבים בסיסיים: ניתוח, תכנון, יישום ומדידה. דווקא ניהול מקצועי של התהליך מעלה את סיכויי ההצלחה ומוריד את ההוצאות ואת רמת הסיכון עבור החברה. לכך נדרשת מחויבות מצד ההנהלה הבכירה של החברה.
אל מול שלביו העיקריים של תהליך ניהול השיווק הבינלאומי ניתן להבחין בכמה תחומים עיקריים של גורמים קריטיים להצלחה. ננסה לתת כמה טיפים מרכזיים עבור כל אחד מהתחומים:
ניתוח הסביבה
השוק בחו"ל מורכב ושונה מאוד מהשוק הישראלי ועל כן החשיבות המכרעת באיסוף מידע, זאת בכדי שהמנהל יוכל לקבל החלטות מבוססות. אומנם אין סוף לכמות המידע (זמן וכסף) שניתן לאסוף על השוק, אבל אפס, או מידע מועט מאוד, הינו מפתח לכישלון. חוסר יכולת להגיע להחלטה עסקית מצביע על מחסור במידע שוק. השקעה בשלב הניתוח מחזירה את עצמה בעשרות מונים, שכן היא מאפשרת להימנע מהחלטות גרועות שעולות הרבה יותר, או לחילופין לאבד הזדמנויות אמיתיות. לא אחת ניתן לראות חברות שרצות לשוק, משקיעות בנסיעות לחו"ל או בתערוכות לדוגמא ומגלות שההשקעה הייתה לחינם. כמה טיפים רלוונטיים:
תכנון שיווקי
תכנון בשיווק בינלאומי הוא גורם קריטי להצלחה. עצם ביצוע חשיבה מסודרת והעלאת התוכנית על הכתב משפרים לאין שיעור את סיכויי ההצלחה. גם אם התוכנית אינה מושלמת, היא מאפשרת ניצול הרבה יותר מושכל של משאבי החברה המוגבלים. תכנון שיווקי נחלק לכמה שלבים: הצבת יעדים, התווית האסטרטגיה, תכנון טקטי ותכנון אופרטיבי. כמה טיפים רלוונטיים:
יישום ומדידה
בסופו של דבר אין נוסחא פשוטה להצלחה בשיווק בינלאומי, אבל גורם אחד בולט במיוחד - ניסיון קודם. מנהלים בחברות רבות מדי מתעקשים להתנסות בעצמם ולעבור באופן אישי את כל שלבי הניסוי והטעייה. החיסרון העיקרי שבגישה זו הנו בזמן ובעלות (הישירה והעקיפה) הכרוכים בכך. קיימות שיטות זולות יותר ללמוד על שיווק בינלאומי מאשר לבצע ניסיונות לא מבוססים. כמה טיפים:
לסיכום - אין מעשה קסמים, עיגול פינות או קיצורי דרך בשיווק בינלאומי. השאלה הבסיסית שהמנהל צריך לשאול את עצמו היא - האם החברה באמת רוצה ומסוגלת לנצל את ההזדמנויות הקורצות מחו"ל ? אם התשובה היא כן אז נדרשות מקצועיות, מחויבות וסבלנות בדרך להצלחה.
מוטי בלאו (mba), מנכ"ל חברת פרוקסי מרקטינג סולושינס בע"מ (www.proxy-ms.co.il) , עוסק מזה כ- 17 שנה בשיווק בינלאומי ומתמחה באסטרטגיה שיווקית ובניהול ערוצי שיווק בינלאומיים. חבר מלא (mcim), במכון להסמכה שיווקית של בריטניה ומרצה בארץ ובעולם בתחומי התמחותו.
[email protected] .
המאמר התפרסם לראשונה באתר המרכז הישראלי לשיווק:
http://www.marketing-center.co.il/