כאשר אנו שומעים את המילה גירושין המון אסוציאציות שליליות עולות לראשינו. ראשית מכיוון שעצם הרעיון של לפרק את התא המשפחתי ולפצל אותו לשניים, נשמע כתהליך כואב מאין כמוהו, הרי אף אחד מאיתנו לא חושב על גירושין כאשר הוא מתכנן את תוכנית חייו.
אבל המציאות מלמדת שגירושין הם חלק לעיתים חלק מהחיים, וכי עדיף להתגרש מאשר לחיות יחד עם בן זוג שאינו מתאים לך, אך ורק כדי לעמוד בסטנדרטים חברתיים נוקשים ושמרנים.
אם מגיעים לשלב בו שניכם החלטתם שאתם רוצים להתגרש אפשר על פי חוק לעשות זאת באמצעות מגשר, עורך דין משותף שמנסח לפי הרצונות שלכם הסכם גירושין ושבסופו אתם חותמים עליו ופונים לדרככם הנפרדות. או שכל אחד מכם פונה בנפרד לעורך דין בנושא גירושין, אשר מייצג כל אחד מכם בנפרד.
המציאות מראה שמהרגע שאנו מחליטים שאנחנו כבר לא זוג (גם אם לפי החוק אנחנו כן) אזי יש צורך בייצוג נפרד, כלומר כל אחד צריך עורך דין משלו אשר יגן על האינטרסים שלו מול הצד השני.
בחירת העורך דין לענייני גירושין צריכה להיות בחירה מאוד זהירה ומושכלת. העורך דין בו תבחרו יצטרך לייצג אתכם מול הערכאות המשפטיות, ומול העורך דין של הצד השני. חשוב שזה יהיה אדם עם ניסיון בתחום המתמחה בנושא של גירושין. גירושין הם הנושאים המשפטיים המורכבים ביותר ומכאן החשיבות במומחיות לנושא. אחת הסיבות שהנושא של גירושין כל כך מורכב הוא שבישראל יש צורך להתמודד לא רק עם בית הדין לענייני משפחה אלא גם עם בית הדין הרבני. שני גופים אלו מתנהלים בנפרד ויש צורך להגיש בקשות נפרדות לכל אחת מהן. יש גם חשיבות גבוהה לזמן בו מגישים כל תביעה, מאחר ומי שמגיש ראשון, יהיה בעל היתרון. אלו הן רק חלק מהסיבות שחשוב לבחור עורך דין המתמחה בנושא של גירושין.
חשוב גם שהעורך דין שתבחרו יהיה אדם שתוכלו לבטוח בו, כי חשוב מאוד שתמסרו לו את כל האינפורמציה הקשורה לתהליך, גם אם היא אישית ומביכה מבחינתכם. הפתיחות שלכם כלפי העורך דין חשובה מאוד להגנה על האינטרסים שלכם מול הצד השני. כאן המקום לציין גם, שלא כדאי להיוועץ עם חברים או משפחה וכדאי לשמור על פרטיות מקסימאלית לאורך התהליך. אם ברצונכם לדבר ולהקל על עצמכם נפשית, אתם יכולים לפנות לעזרה מקצועית נפשית עד לסיום תהליך הגירושין.
לאורך כל התהליך של גירושין, ואולי עוד לפני שאתם פונים לעסוק בנושאים כמו חלוקת הדירה, חלוקת החסכונות המשותפים, הרכב ועוד, זכרו כי במידה ויש לכם ילדים חשוב להגן עליהם ולא לערב אותם יותר ממה שהם כבר מעורבים. חשוב לשמור על שגרה יציבה ולהסביר להם שחרף השינויים העומדים להתרחש היחסים שלכם עמם לא ישתנו, והתפקיד שלכם כהורים ומחנכים נשארים כמו שהיו. אי מעורבות הילדים יסייעו לכם גם לשמור על קור רוח ולא להיכנס למאבקים מכוערים באמת שקשה מאוד לצאת מהם, אם לא מחליטים על כללי הגינות בסיסיים.
באופן כללי, כדי לשמור על קור רוח נסו להישמע לעורך דין שלכם בכל נושא ולהקשיב לעצותיו. עצותיו הן עצות למודות ניסיון המגיעות מעבודה עם זוגות רבים שהיו במצב דומה לשלכם. הניחו לו להנחות אתכם לגבי מתי כדאי להלחם ומתי כדאי לוותר, והרשו לו להיות בחזית המשא ומתן והמלחמות עבור האינטרסים שלכם. רק כך תוכלו לעבור הלאה במהרה.
***מוגש בחסות שרונה בן זאב עו"ד לענייני משפחה