קרן נאמנות היא איחוד של כמה גורמים (חברות או אנשים פרטיים) המתאגדים יחדיו כדי לממש מדיניות השקעות משותפת במטרה לייצור רווחים. כל גורם החבר בקרן יקצה לטובתה משאבים ונכסים וההכנסות יתחלקו בין כולם. ניהול של קרן נאמנות יהיה משותף ומנוסח בהסכם, מדיניות השקעות תהיה קבועה וגלויה והיא יכולה להשתנות מפעם לפעם.
ניהול קרן הנאמנות יופקד בידי חברה הנקראת "מנהל קרן", באחריותה לבצע רכישות ומכירות עבור כל הצדדים בפועל ותהיה כפופה למדיניות הקרן שהוגדרה מראש ע"י התשקיף. האחריות על פיקוח ביצוע מדיניות זו מוטלת על "נאמן הקרן" זוהי גם חברה אשר מלבד זאת גם תחזיק בנכסי הקרן עבור שאר הגורמים. בעת הקמת קרן נאמנות מנוסח הסכם קרן אשר מחייב את כל החברים בה, הסכם זה קובע את מדיניות הקרן, מגדיר את שכר המנהל והנאמן ופרמטרים נוספים, הסכם זה טעון את אישורה של הרשות לניירות ערך אשר מפקחת על פעילותה התקינה וכך גם כל שינוי בו.
קיימים סיווגים רבים לכל קרן נאמנות, למשל:
יתרונותיה של קרן הנאמנות רבים ומגוונים. הקרנות המובילות מבטיחות לחבריהן תשואה גבוהה ויציבה - ככל שמספר החברים בה יהיה גבוה יותר כך יציבותה ורווחיה גדולים יותר. ניהולה מקצועי ביותר - אדם אשר יופקד על ניהול משאבים ונכסים של גורמים רבים יהיה מנוסה ואחראי באופן טבעי. שקיפות - כל תשואות הקרן יהיו גלויות לציבור הרחב דבר המאפשר מעקב צמוד וענייני עבור כל הגורמים החברים בה וגם לגורמים פוטנציאלים אשר יהיו מעוניינים להצטרף בעתיד. גמישות ופיזור סיכון - ניתן להשקיע סכומים קטנים או גדולים כאשר במקרה זה ההשקעה תתבסס על מגוון רחב של מניות או ענפים דבר המפזר באופן רחב את תחומי ההשקעה ומקטין את הסיכון להפסדים. קיימות קרנות נאמנות אשר משקיעות במגוון רחב של ענפים וכאלו המתמקדות בענף ספציפי כאשר השקעה במגוון ענפים מאפשרת יציבות רבה ומונעת קריסה בעת ירידה חדה בשווי של ענף מסוים.
לסיכומו של עניין הפיקוח המחמיר על הקרנות, כמותן הרבה ואיכותן מאפשר שוק תחרותי מצוין של קרנות נאמנות בישראל. כל קרן נאמנות כמו שנאמר מחויבת בחשיפת פרטים רבים על אופי פעילותה, נכסיה, והשקעותיה- דבר זה בשילוב ניהול מקצועי מהשורה הראשונה הופכים אותה לכלי פיננסי יציב וריווחי.