בשנת 2009 עלה נושא עמלות הבנקים לכותרות בעידודה של המועצה לצרכנות. אםעד לאותה שנה היה זה מקובל לשלם מאות שקלים בגין העמלות השונות בכל מחזורשנתי מבלי לדעת במה מדובר, הרי שמאז אותה שנה נרשמה עלייה במודעותהקולקטיבית ונושא העמלות הפך לתחום רגיש במיוחד.
בנקים בישראלמגלגלים לכיסם סכום של מיליארד שקלים רק בעבור עמלות עו"ש הנקבעותמלקוחותיהם, כאשר הרווח על יתר העמלות הוא אפילו גבוה יותר. ספק רב אםמרבית לקוחות הבנקים יודעים כמה עמלות הם נדרשים לשלם ועבור מה.
בשל הכעס וההד הציבורי, בשלוש השנים שחלפו מאז שנת 2009, הוגשו עשרותתביעות ציבוריות נגד הבנקים הגדולים ביותר במדינה אך נדמה כי הדרך ליצירתתרבות עמלות הגיונית ומבוקרת דיה עודנה ארוכה.
כיצד מתמודדים עם העמלות הגבוהות?
בהיעדר פתרון ממשי עבור קהל לקוחות הבנקים, כל לקוח צריך להיות מודעלעמלות שהוא משלם. הבעיה נובעת מכך שכל לקוח נדרש לשלם כ-200 עמלות שונותולא תמיד ניתן לעקוב אחר כולן, כל שכן לאתר טעות, במידה וזו נופלת באחדהחיובים.
למעשה, פעמים רבות המערכת הבנקאית סומכת על חוסר הידע וחוסר האונים שלהלקוח ובשל כך נעשות לא פעם טעויות מצדו של הבנק אותן קשה עד בלתי אפשרילאתר. עם זאת, הכרה בסיסית של חוקי העמלות במדינה, תקל על משימת איתורהטעויות ותסייע ללקוח לקבל שליטה ממשית יותר בחשבון הבנק שלו.
הכירו את החוקים
החוק קובע כי מידע לגבי כל העמלות שתתבקשו לשלם צריך להופיע בכל סניףבנק, לרבות הסניף הבייתי שלכם, ולהיות גלויים לעין הציבור. לכן, חשוב לוודאכי המידע הרלוונטי אכן זמין לכם כפי שהוא אמור להיות. מידע אודות העמלותשל כל הבנקים ניתן לרוב המקרים לאתר באמצעות חיפוש קצר ברשת האינטרנט.
בנוסף, על הבנק מוטלת החובה ליידע את הלקוח בגין פעולות בעו"ש שהןפטורות מעמלות או מחוייבות בעמלות מוקטנות. כמו כן, מוטלת על הבנק החובהלפרט את גודל העמלות המוקטנות על מנת שלא יהיה ספק באשר לסדר גודלן.
הבנק לא יכול למסור ללקוח מסמך המכיל סימולי עמלות מבלי לספק לו מקרא עניינים קריא וברור עבור אותם הסימולים.
בוחרים בבנק המתאים
החוק הישראלי חותר להשגת שקיפות בכל הקשור לעולם העמלות והחיובים. לכן,אם אתם עומדים בפני הבחירה בבנק חדש, מוטב שתקראו בעיון את התנאים והעמלותשיגבו מכם עבור ביצוע פעולות שונות. כיום העמלות הן פקטור מכריע בהחלטהבאיזה בנק כדאי לבחור.
מאחר שאין חשיבות שעל כל הפעולות הבנקאיות תקבלו עמלות אטרקטיביות,מומלץ לבדוק בתדפיסים האחרונים שלכם מהן הפעולות הנפוצות ביותר שאתם נוהגיםלעשות בבנק. על פעולות אלו משתלם לקבל את עלות העמלות הנמוכה ביותר.
חוק פיקוח העמלות שנכנס לתוקפו ביולי 2008 הגדיל את התחרות בין הבנקיםהשונים, ולכן מעת לעת חלקם מציעים הקלה משמעותית בתשלומי העמלות במהלךתקופת ההתקשרות הראשונית. חשוב לוודא שגם בתום תקופת ההיכרות עם הבנקהעמלות ישארו בגדר הנורמה ולא יזנקו לתעריפים גבוהים במיוחד.
מה עושים במידה ונפלה טעות בחיוב?
מאחר שנושא העמלות הוא מורכב מאוד ועשוי להיות תלוי במספר פרמטרים (כמומבצעים שונים או סטטוס המקנה הקלות בשיעור העמלות- כמו למשל חשבון חייל),לא תמיד תוכלו לעשות בעצמכם סדר בדברים. לכן, בכל שאלה שיש לכם, ובמיוחדאםהתעורר חשש לטעות בחיוב העמלות, תוכלו לפנות לאחד ממומחי imoney במסגרת קהילת בנקים שישמחו לסייע לכם בנושאים פיננסיים שונים.
המאמר מוגש על ידי אתר Imoney - השקעות, כלכלה, נדל"ן, הקהילה הפיננסית הראשונה בישראל. באתר תוכלו למצוא פורומים בנושא השקעות, פנסיה, ביטוח, מיסוי ועוד בניהול אנשי מקצוע שישמחו לענות על כל שאלה