מודל ה - MVNO מאפשר לחברות חיצוניות, בדרך כלל בעלות מותג חזק מעולם השיווק, לנצל את כוח המותג שלהן ולרכוש דקות זמן אויר מהחברות הסלולריות במחיר מופחת. המפעיל הווירטואלי מוכר הלאה את זמן האוויר למשתמשים הסופיים בתוספת מכשירי סלולר שהוא רוכש עצמאית. בדרך כלל, מדובר במכשירים ייחודיים, שהמפעיל הנוכחי לא מוכר. התופעה של מפעיל וירטואלי לא קנתה לה אחיזה משמעותית בעולם הסלולר והמפעיל הווירטואלי הבולט בעולם הוא וירג'ין האנגלית, שם נמתח המותג מעולם התעופה לעולם הסלולר. בישראל, נכון ליוני 2011, קיבלו 8 חברות רישיון MVNO – רשת סלולרית וירטואלית: בינת, T2T, הום סלולר, פרי טלקום, איתוראן, אלון סלולר, רמי לוי-שיווק השקמה, גלי פון (סיפמי). הן טרם החלו לפעול וחלקן כבר הודיע על נסיגה מהרישיון. יצוין, כי הצלחת מודל MVNO תלויה בראש ובראשונה בשיתוף פעולה בין המפעיל הווירטואלי לבין החברה הסלולרית המספקת את התשתיות. כיום נראה, שפלאפון פתוחה יותר ממתחרותיה לספק תשתיות ל- MVNO.
קביעת קש"ג (דמי קישוריות גומלין) לא אטרקטיבי ביחד עם עלויות המעבר והשימוש ברשת הסלולרית, יוצרות רף מחיר יחסית גבוה עבור ספקי ה- MVNO. אם ספק ה- MVNO אמור לשלם כ- 15 עד 20 אג' לדקה לספק הסלולר עליו הרשת שלו רוכבת, מה המחיר שהוא יכול להציע ללקוחותיו? המשמעות: חברות ה- MVNO החדשות לא תוכלנה למכור את דקת השיחה הזו ללקוחותיהן בפחות מ- 30 עד 35 אג' לדקה [כולל מע"מ]. זה ממש לא אטרקטיבי לארגונים ולעסקים כדי לנטוש את ספק הסלולר הקיים שלהם.
לכן, המודל של Reseller – משווק של ספק הסלולר, יכול להצליח בשוק הישראלי, יותר מספק ה- MVNO. זאת, למעט מקרים בהם ספק ה- MVNO מסבסד את לקוחותיו או מוכר את דקות השיחה כמוצר נלווה לרכישה אחרת. למשל: רכישות בסופרמרקטים של רמי לוי - שיווק השקמה תזכנה את הקונים, בהתאם לגובה קנייתם, בכרטיסי סים (SIM) טעונים בכסף בהתאם לגובה השי שהם מקבלים בקופה. משווקי סלולר המצויים במעמד Resellers, קונים דקת שיחה מחברות הסלולר הגדולות ב- 14 עד 15 אג' לדקה [כולל מע"מ] לכל היותר, ולעיתים במבצעי קידום אף בפחות [דהיינו: במחיר נמוך בהרבה ממה שקיבלו ספקיות ה- MVNO החדשות]. מכאן, שהמודל של ה- MVNO מתאים לשווקים צרים, כמוצר נלווה לשירות אחר.
אם לא די בכך, מחירי ה- Data, שנקבעו לשחקנים החדשים, הם חסם כלכלי נוסף עבורן. חבילה של 5 ג'יגה לחודש תעלה לספק ה- MVNO 227.5 ₪ ללא מע"מ. בכמה הוא יוכל למכור זאת ללקוח הסופי, אפילו בלי רווח, אך בחישוב כל הוצאותיו על השירות הזה? ב- 300 ₪ ללא מע"מ? זאת, מול מחיר חבילה זהה בגודלה בחברות הסלולר, שעולה ללקוח הסופי פחות מ- 100 ₪ (כולל מע"מ). חבילות ה- Unlimited הן סביב ה- 130-160 ₪ כולל מע"מ, בכל חברות הסלולר הגדולות. מכאן, מי יקנה פס רחב מספק MVNO במחיר שהוא יוכל להציע שגבוה פי 2 עד 3 מחברות הסלולר?
יחד עם זאת, יש שני תחומים חריגים וחשובים שכן מתאימים למגזר העסקי בשירותים של חברות ה- MVNO:
א. שירותי נדידה – Roaming בחו"ל. לספקי ה- MVNO, ובמיוחד לספקים שיפעלו גם עם שירות VoC (VoIP סלולרי), יש את היכולת לספק שירותי חיוג בנדידה זולים יותר מספקי הסלולר והמב"ל. זאת, בגלל שימוש בשירותי נדידה בהסכמים עם חברות בינלאומיות זולות המשתמשות ב- VoIP. מכאן, שלצרכים של שירותי נדידה בחו"ל מומלץ לבחון את החלופה של ספקי ה- MVNO ולבחון את תעריפי הנדידה שלהם מול החלופות שיש כבר בשוק הנדידה.
ב. שיחות פנים ארגוניות ב- VoC. אצל ספקי ה- MVNO שיחות פנים ארגוניות (דהיינו: בידי מי שהתקין את התוכנה של המפעיל על מכשיר הסלולר שלו ומצוי על הרשת שלו, באותה קידומת חיוג), הן בחינם וללא כל הגבלה. אין בחברות ה- MVNO דמי הרשמה, התחייבות ארוכות טווח או קנסות יציאה. אמנם, שיחות VPN אצל ספקי הסלולר זולות מאוד, אך הן לא בחינם והן אינן ללא הגבלה. כל עוד ספקי ה- MVNO מאפשרים את השיטה של שיחות חינם וללא הגבלה בתוך הרשת, ניתן לנצל זאת לשיחות פנים ארגוניות ניידות זולות (חינמיות). יש לשים לב, שהשיחות הן ממש בחינם רק אם הן מתנהלות על רשת ה- WiFi. אם הן על רשת ה- Data הסלולרית, יש עלות של ה- Data אצל ספק הסלולר ממנו רוכשים את שירותי האינטרנט. המדידות עד כה הראו ש- 300 דקות שיחה צורכות כ- 100 מגה-בתים ברשת הניידת.
שורה תחתונה: אין צורך להיות שבוי של ספק תקשורת אחד. ניתן להשתמש בספקי ה- MVNO להוזלת הוצאות התקשורת בכמה תחומים דוגמת ה- Roaming והשיחות הפנים ארגוניות. בנוסף, ניתן להשתמש ב"שוט" של ספק MVNO במסגרת ההתמחרות מול חברת הסלולר, להשגת חוזה סלולרי טוב יותר.
מערכת Telecom Experts הינה המדריך לחיסכון בהוצאות התקשורת והמחשוב www.teleco.co.il