תל-אביב: פתיחת שבוע בהשפעות מנוגדות
לאחר שבוע נוסף של ירידות, המשקיעים באחד-העם יפתחו שבוע חדש בתקווה ובחשש: תקווה – בשל ההכרזה המפתיעה של חברת הדירוג S&P ביום שישי על העלאת דירוג האשראי של ישראל ל-A פלוס. וחשש – בשל ירידות יום שישי בוול-סטריט וברחבי העולם, שעלולות להשפיע על הבורסה המקומית יותר מאשר הטפיחה על השכם מצד S&P.
לפי כלכלני S&P, ישראל נמצאת ב"מסלול אמין" להמשך הורדת היחס חוב-תוצר. העלאת הדירוג הסתמכה על ההנחה כי גל המחאה החברתית ששטף את ישראל בחודשיים האחרונים לא ישפיע על יחס חוב-תוצר ועל משמעת תקציבית. בדו"ח צוינו לרעה הסיכונים הגיאו-פוליטיים של ישראל, אך גם העובדה כי תמיכת ארה"ב מסוגלת לקזז חלק מהסיכונים הנ"ל.
דוגמא לסיכונים הגיאו-פוליטיים סיפק בשבוע החולף המשבר הדרמטי עם טורקיה: ציטוט של ראש ממשלת טורקיה בדבר הקפאת קשרי הסחר עם ישראל שלח את מדד ת"א 25 לירידה של 2.8% ביום שלישי שעבר. המדד, שקפץ בחזרה 3.8% ביום רביעי, סיים את השבוע כולו בנסיגה של 6.1%.
כמו במרבית החודש הקודם, גם השבוע המשיך השקל להיחלש לעומת הדולר. המטבע האמריקני טיפס השבוע 3.2% נוספים, וביום שישי אף שבר מחסום פסיכולוגי חדש כשהדולר היציג נקבע על 3 שקלים ו-70 אגורות. משקיעי המט"ח בוודאי יחכו לפרסום הפרוטוקולים המלאים של דיוני החלטת הריבית האחרונה ביום שני, על מנת להבין לעומק את ההחלטה להשאיר את הריבית במשק על 3.25%. באותו יום יפורסם גם מדד אמון הצרכנים לחודש אוגוסט, וביום חמישי יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש החולף.
בעולם: הפחד מיוון חזר לשווקים
תוכנית תמריצים ריאלית של 450 מיליארד דולר, עליה הכריז נשיא ארה"ב ברק אובמה בלילה שבין חמישי לשישי, לא הספיקה על מנת לשנות את מצב הרוח בוול-סטריט: יום שישי שלאחר פרסום התוכנית היה אדום מן הרגיל, עם נפילות של 2.7% בדאו ג'ונס וב-S&P 500 ו-2.4% במדד הנאסד"ק. הדאו ג'ונס סיים את השבוע נקודות ספורות מתחת לרמת התמיכה של 11 אלף נקודות. כמו המדדים האחרים, עד ליום המסחר האחרון רשם הדאו ג'ונס שבוע יציב ואף ירוק.
לדברי מרבית המשקיפים, הסיבה העיקרית לירידות יום שישי כלל אינה קשורה לתוכנית הכלכלית החדשה של אובמה – אלא לשובם של החששות לגבי אירופה, ובפרט החשש מפני חדלות פירעון של יוון. שרי האוצר של מדינות ה-G7, שהתכנסו בצרפת בסוף השבוע הצהירו על כוונתם לתמוך בבנקים באירופה "בכל האמצעים". אף על פי כן, ירידות חדות נרשמו ביום שישי גם בבורסות אירופה.
מחירי הנפט רשמו אף הם ירידה ביום שישי, אך הצליחו בכל זאת לטפס 0.9% בשבוע כולו – בדרך למחיר חבית של 87 דולר ו-24 סנט. תמונת מראה רשמה השבוע סחורה אחרת – הזהב: אונקיית זהב רשמה עלייה ביום שישי, אך איבדה 0.9% בסיכום שבועי, בדרך למחיר של 1,859.5 דולר. כידוע, הזהב נחשב לסחורה אנטי-מחזורית, בעוד הנפט נוטה לעלות ולרדת ביחד עם המחזור בשוקי המניות ובכלכלה הריאלית. ניתן לסחור בנפט וזהב באמצעות אופציות בינאריות ולהרוויח גם מירידות.
כדאי לשים לב השבוע: האם הדולר ימשיך לעלות – והיורו יוסיף לרדת?
החששות לגבי אירופה נתנו בשבוע החולף את אותותיהם גם בשוק המט"ח: החששות הגוברים, והספקולציה לפיה הבנק האירופי ינקוט בקרוב בהקלה מוניטרית בדמות הפחתה דרמטית בשער הריבית, הביאו את היורו לרשום בשבוע החולף נפילה של 3.9% למול עמיתו האמריקני. המטבע האירופי נסחר כעת בתמורה לדולר אחד ומעט פחות מ-37 סנט – לעומת דולר אחד ולמעלה מ-42 סנט שבוע קודם לכן.
היורו איבד גובה גם למול הין: לאחר ירידה שבועית של 2.9%, נסחר כעת היורו בתמורה ל-105.99 ין. הדולר האמריקני רשם עלייה שבועית של 1.1% לעומת המטבע היפני, והוא שווה כעת 77.61 ין. דפוס דומה – ירידה למול הדולר, עלייה מול היורו – רשם גם השקל הישראלי. רק הפרנק השוויצרי רשם השבוע ירידה לעומת היורו – לאחר הצהרות של בכירי הכלכלה בשוויץ על כך ששער הפרנק מנופח, וכי בכוונתם לקבע את הפרנק ולמנוע ממנו לעבור את הרף העליון של 1.2 יורו.
ביום חמישי, ביום בו יפורסם מדד המחירים לצרכן בישראל – יפורסם גם מדד המחירים לצרכן בארה"ב. ממוצע התחזיות בשוק עומד על עלייה של 0.2%.
(כל הנכסים המוזכרים בסקירה מהווים נכסי בסיס לאופציות דיגיטליות באתר easytrade. אתם מוזמנים לסחור באתר ולהרוויח עד 80% תשואה, עם פקיעות מדי חמש דקות).
אופציות דיגיטליות, אופציות בינאריות, מדדים, מניות, השקעות, קרנות, שוק ההון, מסחר יומי,בורסה