ההחלטה על מעבר אל בית אבות היא תהליך ארוך וקשה הכולל שלבים שונים של הכרה במציאות, הפנמה וקבלה של המצב החדש. מעטים הם המבוגרים שמקדימים להגיע אל בית אבות כדי להיטיב עם עצמם מוקדם ככל האפשר. רובם מגיעים לשם כשמדובר כבר במצב סיעודי. אומנם בית אבות סיעודי יעניק להם את מיטב השירות והטיפול, אבל דירה קטנה במסגרת בית אבות רגיל, מה שהיום נהוג לכנות ובצדק – בית מוגן, תקדים תרופה למכה, תרתי משמע.
צריך להשתחרר מהדימוי הקשה שהיה עד לא מזמן לבתי אבות ולהפנים את ההבדל בין בית אבות לבין בית אבות סיעודי. המראות הקשים של קשישים חסרי אונים כבר לא מתאימים למסגרת של בית אבות. יותר מזה בית אבות היום הוא אפשרות יוקרתית, אם כי לא תמיד יקרה. הרעיון הוא להשתלב במסגרת הזו כשאנחנו עדיין פעילים ובריאים ולהשתלב במסגרת הסיעודית לכשהיא תתרחש.
בית אבות סיעודי או מטפל צמוד?
כל זה, אם האדם המבוגר נמצא בכלל במצב שהוא יכול לשקול ולהחליט. במקרים רבים המחשבה על בית אבות מגיע כשההורה המבוגר נמצא במצב מנטלי או גופני תשוש וצריך עזרה רצופה ושוטפת, כולל טיפול רפואי צמוד. במקרה כזה, רצוי להעדיף בית אבות סיעודי על מטפלת צמודה בביתו. זאת כיוון שגם מטפלת מסורה ואוהבת לא יכולה להחליף שירות של בית אבות סיעודי, על כל אמצעי העזר העומדים שם לרשות הדייר. בית אבות סיעודי מחוייב בכל רמת הטיפול הדרושה, בנוסף לכל מה שמקובל בכל בית אבות רגיל.
היתרונות של בית אבות סיעודי על פני מטפל ישראלי או זר הם נוספים. כך למשל בית אבות סיעודי פותר את בעיית הימים החופשיים של המטלפים הצמודים, נעלמת גם בעיית השפה והתקשורת, אין צורך לוודא כלן הזמן שנשמרת רמת ניקיון ותזונה נאותים ועוד ועוד. זאת, כמובן, בנוסף למענה הרפואי הכל כך חשוב בשלב זה של החיים, שיינתן ברמות שונות בכל בית אבות סיעודי. אם הגענו אל בית האבות בזמן, השהייה גם בתהליך השיקומי תהיה נוחה ונעימה.