בית אבות סיעודי, כלומר בית אבות המותאם במיוחד לצרכיהם של קשישים סיעודיים, הוא מקום המפוקח על ידי משרד הבריאות. בנוסף, מממן במקרים מסוימים משרד הבריאות חלק מעלות השהות בבית אבות סיעודי או אף את כל העלות. המפתח לקבלת סיוע במימון השהות בבית אבות סיעודי נקרא קוד, ועל מנת לקבלו יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית. לשכות בריאות מחוזיות תוכלו למצוא בטבריה, בנצרת, בחיפה, בחדרה, בתל אביב, בנתניה, ברחובות, בירושלים, בפתח תקווה, ברחובות, ברמלה, באשקלון ובבאר שבע.
אשפוז קשיש סיעודי לא כלול בסל הבריאות, אולם כאמור משרד הבריאות מסייע בחלק מהמקרים שבהם קשישים נאלצים לעזוב את ביתם ולעבור אל בית אבות סיעודי ובאופן דומה גם קשישים המאובחנים כתשושי נפש ועוברים לבית אבות לתשושי נפש זכאים במקרים מסוימים לקבל סיוע מהמדינה במימון בית האבות.
איך מקבלים קוד סיעודי?
השלב הראשון בדרך לקוד ולקבל סיוע במימון של בית אבות סיעודי הוא פתיחת תיק. לשם כך ניגשים בני המשפחה (שכן הקשיש הסיעודי, מטבע הדברים, מוגבל בתנועה) ללשכת הבריאות עם צילום תעודת זהות של הקשיש (כולל ספח), דו"ח סוציאלי אותו ממלא עובד סוציאלי של הרשות המקומית בה מתגורר הקשיש או של קופת החולים בה חבר הקשיש, שאלון רפואי עדכני (אותו ממלאים רופא המשפחה או האחות בקופת החולים), ומכתבי שחרור מבית חולים אם היו אשפוזים בשנה האחרונה.
מסמכים אלה נבחנים על ידי הוועדה המקצועית של לשכת הבריאות, וזו מחליטה האם הקשיש אכן סיעודי ואכן מתאים לחיים בבית אבות סיעודי. במקביל מתבצעת בחינה מקפת של מצבו הפיננסי של הקשיש ושל בני משפחתו מדרגה ראשונה. בין השאר מתבקשת המשפחה להגיש ללשכת הבריאות אישורי הכנסה של הקשיש ושל בן/בת זוגו משלושת החודשים האחרונים (או שומת מס אחרונה עבור עצמאים), אישורים על גובה קצבת הביטוח הלאומי, מסמכים דומים לגבי ילדי הקשיש המבקש לעבור אל בית אבות סיעודי, אישורים על שכר דירה אותו הם משלמים או לגבי גובה משכנתא (בהתאם לדירה שבה הם מתגוררים), אישורים על תשלומים לאוניברסיטאות אם הם עדיין סטודנטים, ובנוסף נבחנים נכסים שונים אשר ברשות הקשיש, גם במועד הגשת הבקשה לקבלת הקוד וגם בשנים שקדמו למועד זה.
במידה והחלטת לשכת הבריאות המחוזית נראית למשפחה שגויה, ואין ידה משגת לשלם בכוחות עצמה את התשלום שנדרש על ידי בית אבות סיעודי, היא ראשית לערער בפני ועדת ערר ארצית. המשפחה רשאית לבחור כל בית אבות סיעודי – כמובן בתנאי שמדובר בבית אבות סיעודי עם רישיון בתוקף ממשרד הבריאות. שימו לב: בית אבות סיעודי פיראטי הוא סכנת נפשות! מפעם לפעם מתפרסמים בכלי התקשורת תחקירים נוקבים על הנעשה בין כתליהם של בתי אבות פיראטיים, ונחשפים מקרים קשים של הזנחה ואף התעללות. עם ובלי קשר לקוד ולסיוע במימון מהמדינה, אל תפקירו את יקיריכם בידי שרלטנים המנהלים בית אבות סיעודי ללא רישיון!