מימון חוץ בנקאי מהווה חלופה לפתרון המימון המסורתי, שהוא קבלת הלוואה בבנק. בעלי עסקים רבים חושבים שכל מה שקשור למצב הפיננסי שלהם צריך לעבור דרך הבנק. לכן הם לא בוחנים אפשרויות אחרות או לא מודעים לקיומן כלל. יחד עם זאת, לא כולם מרוצים מהתנאים שהבנק מציע, מהשירות, מתהליך אישור הבקשה, וכדומה. יש הטוענים שאשראי בבנק זול יותר מאשר אשראי המתקבל מגורמים חיצוניים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי חריגה ממסגרת האשראי בבנק גורמת להחזר צ'קים, מה שפוגע בעסק ומקטין את הסיכויים שלו לקבלת אשראי בעתיד.
ישנם מקורות רבים של מימון חוץ בנקאי, כגון חברות ביטוח, חברות אשראי, קרנות ייעודיות, קרנות פרטיות, משקיעים, חברות פקטורינג, חברות מימון חוץ בנקאי לעסקים ועוד. גם מימון פרויקטים מהון עצמי נחשב לצורך העניין למימון חוץ בנקאי. פתרונות מימון מתוחכמים כגון אשראי ספקים נכללים גם הם ברשימה. עיסוק במימון עסקים הוא עיסוק חוקי לכל דבר ועניין; בבואנו לסגור עסקה עם גורם מימון חוץ בנקאי מומלץ לוודא שיש לה היתר עסקה.
למימון חוץ בנקאי מספר יתרונות משמעותיים, ביחס להלוואה בבנק. היתרון הראשון והבולט הוא הקטנת התלות של העסק בבנק. בנוסף לכך, מימון חוץ בנקאי לא ישפיע על היסטוריית האשראי בבנק, לא יגדיל את האובליגו ולא יגרום לחריגה במסגרת האשראי. כאשר מדובר בגורמי מימון חיצוניים, התהליך עצמו של קבלת הלוואה הוא קצר לאין ערוך בהשוואה לתהליך אישור הבקשה להלוואה בבנק. התשובות תהיינה מיידיות ואדיבות, והיחס יהיה אישי ופחות פורמלי מאשר בבנק. בנוסף, האפשרות למימון חוץ בנקאי היא קלף מיקוח מצויין במשא ומתן עם הבנק על הלוואה.
למימון חוץ בנקאי ישנם גם חסרונות. ראשית כל, לצד עסקים לגיטימיים הפועלים כדת וכדין, קיימות גם חברות הסוחרות בשוק האפור. כפי שצוין קודם, יש לוודא כי מדובר בחברה רשומה ובעלת היתר עסקה. החסרון הנוסף הוא הריבית הגבוהה אותה גובות רוב החברות למימון חוץ בנקאי, כתגמול על הסיכון הגבוה שהן לוקחות על עצמן, ביחס לסיכון אליו מוכנים הבנקים.
לסיכום, מימון חוץ בנקאי מעמיד בפני בעלי עסקים מרחב שלם של אפשרויות מימון, מעבר לאפשרות הקלאסית של הלוואה בבנק. במגוון האפשרויות הזה ניתן למצוא את המסלול ואת הרכב האשראי המתאימים ביותר לעסק.