יעוץ עסקי הוא אחד הכלים השימושיים ביותר של בעלי עסקים. בכל נקודת מפנה או בכל מצב של קצב צמיחה בלתי מספק, בכל יוזמה חדשה שדורשת השקעות ויש בה סיכונים, מומלץ לפנות ליעוץ עסקי מקצועי לקבלת הדרכה והכוונה. בצורה כזאת ניתן למנוע טעויות רבות, אשר לעתים עשויות להיות בעלות השלכות מרחיקות לכת על תפקודו של העסק.
קיימים מספר סוגים עיקריים של יעוץ עסקי, בהתאם לסוג הנושאים או הבעיות הבאות לכדי פתרון. הסוג הראשון הוא יעוץ עסקי אסטרטגי. במסגרתו של יעוץ כזה מנותח לעומק שוק חומרי הגלם והמוצר הסופי, מצבם של המתחרים, אופן הייצור והצריכה, ההתפתחות הטכנולוגית בתחום וכדומה. על בסיס הניתוח הזה ובעזרת מודלים שונים המקובלים בעולם הניהול והעסקים נבנה מודל עסקי יעיל, ומחושבים הצעדים העסקיים הנדרשים.
סוג נוסף של יעוץ עסקי הוא יעוץ בתחום השיווק. במהלכו של היעוץ מתגבשת האסטרטגיה השיווקית של העסק, נבנית תוכנית השיווק ומפותחת המערכת השיווקית של העסק ככלי שליטה בהתנהגות צרכנית של לקוחות קיימים ופוטנציאליים.
עוד סוג נפוץ של יעוץ עסקי הוא יעוץ ארגוני. במסגרת יעוץ כזה לומד היועץ את אופן תפקודם של בעלי תפקידים שונים בעסק, ומציע הצעות לשינוי במבנה הארגוני שלו. המלצותיו נוגעים לחלוקת הסמכות והאחריות, תמריצים ובונוסים, קביעת תהליכים נכונים, שיתוף המידע בתוך הארגון, בקרה פנימית וכדומה.
יעוץ עסקי ארגוני יכול להתמקד גם בנושאים של כוח אדם ושל בנייה וטיפוח של תרבות ארגונית. במסגרת יעוץ כזה יינתנו המלצות בנוגע לגיוס כוח אדם מתאים, שינויי תפקידים בתוך המערכת, קביעת מדיניות של תמריצים שאינם כספיים, הגברת תחושת שייכות והזדהות של העובדים עם העסק. אחת המטרות של יעוץ עסקי כזה היא גיבוש העובדים ומתן תחושת משמעות לעבודתם.
חברות העוסקות ביעוץ עסקי, או יועצים עסקיים עצמאיים, מתמחים בדרך כלל בסוג מסוים של יעוץ עסקי. כך, למשל, יועץ ארגוני יכול לתת המלצות נהדרות בתחום שקשור לתהליכי עבודה, מבנה ארגוני או העלאת המוטיבציה בקרב העובדים; יחד עם זאת, הוא יתקשה לבנות תוכנית עסקית אסטרטגית עבור העסק. לכן מומלץ לבדוק מהם הנושאים הרלוונטיים לבית העסק בשלב הנוכחי ולפנות ליועץ עסקי בתחום הרלוונטי.